Molpír 10.12.2017

Akcie sa zúčastnili: P. Herceg, D. Fáziková, J. Michalcová, Ľ. A E. Kraicoví a M. Šuga.

V Smoleniciach na železničnej stanici nás z vlaku vystupuje šesť turistov pripravených užiť si dnes pohodovú zimnú turistiku po našich Malých Karpatoch. Počasie je ukážkové, slniečko svieti, v horách aj vietor nie je tak cítiť, nálada je dobrá, tak hor sa na trasu.

Zo Smolenickej stanice sa po chodníku popri ceste presúvame do dediny. Tu pri kostole sa nachvíľu zastavujeme na posilnenie sa pred výstupom na Molpír. Putujeme po novom náučnom chodníku, kde nám informačné tabule predstavujú, ako sa tu žilo naším predkom pred dávnymi vekmi. Na vrchole si dáme prestávku a kocháme sa výhľadmi na dolinu Hlboča a na Trnavskú rovinu, kde na jej zadnom konci vidno siluetu Nitrianskeho Zobora.

Hoci na rovine snehu už nieto, tu na podhorí ho trochu máme, tak nám to dotvára pravú zimnú atmosféru. Prechádzame popri Vlčiarni a neznačkovaným lesným chodníkom prichádzame pod Čertov žľab. Odtiaľ pokračujeme opäť po neznačenej cestičke. Táto nás už privedie na modrú značku spájajúcu vrchnú časť Čertovho žľabu so Smolenickým zámkom.

Prichádzame na lúku ku zámku. Nastal čas opäť na občerstvenie a spomínanie na časy, keď sme sa tu kedysi sánkovali. Lesnou cestičkou obchádzame zámok a popri pasienkoch sa dostávame na chodník ku hlavnej ceste, ktorý nás privedie ku železničnej stanici. Zastavíme sa ešte v Reštaurácii u Sedliaka, kde sa občerstvíme a dnešnú trasu vyhodnotíme.

Trasa bola veľmi pohodová (dĺžka 10km, prevýšenie 320m). Veľa sme sa nenadreli a cieľ užiť si pohodovú turistiku, sme do bodky splnili. Išlo hlavne o to, aby sme sa stretli (dobrí známi) a užili pekné chvíle v lone zimnej prírody.

V zastúpení garanta Ľ. Kraic