Akcia Ondrova túra 2018

Akcie sa za MKCK zúčastnili: J. Budoš, J. Poláček, A. Kučerová, Ľ. a E. Kraicoví, I. Naništa, J. Benedikovič, V. Trajlínek, A. Michalcová, D. Fáziková, B. Ilavská, J. Golier a M. Babišík.

Ako hostia: B. Polocik, M. Časná, A. a M. Čičmanové a J. Bielko.

Na 20.1. 2018 sme si naplánovali  túru na Vysokú (754m. n. m.) na počesť nášho kamaráta  Ondra Stríža .

Stretli sme sa (18 ľudí), v sobotné ráno na parkovisku pred Zochovou chatou, cca o 9:00 hodine. Počasie bolo premenlivé, snežilo.

Po úvodnom zvítaní,  prípitkom, spoločným fotom  predseda Igor vyhlásil rozchod a nástup na trasu. Postupujeme okolo penziónu Huncokár, reštaurácie Pod lesom, smerom na Čermákovu lúku (križovatka turist. ciest, prameň Modranská Baba).  Tu máme prestávku, prestalo snežiť. Stretávame prvých odvážlivcov na bežkách. Snažíme sa ísť mimo stopy, smerom na Hubálovú.  Na Hubálovej je ďalšia povinná prestávka.

Pokračujeme dolu po ceste na Vývrat,  obloha sa vyjasňuje a pred nami sa nám ukazuje kopec Vysoká. Pri prvej odbočke doprava odbočujeme, miernym stúpaním sa dostávame k trampskej búde. Tu nasleduje tiež malá zastávka.

Pokračujeme po lesnej zasneženej cestičke a dostávame sa na vrstevnicovú cestu pod Vysokou. Po pol hodinke križujeme modrú zn., ktorá ide z Vývratu , odbočujeme na ňu doprava  a  tu začína prudké stúpanie na hrebeň Vysokej.

Na  vrchole sa zhoršujú poveternostné podmienky,  tak nečakáme a pristupujeme ku skale , na ktorej sme pred 3-mi rokmi umiestnili tabuľku a spomíname na Ondra, ako človeka, kamaráta, turistu, cyklistu … ,zapaľujeme kahance. Po Ankinej spoločnej modlitbe sa poberáme po modrej zn., smer Panské  Uhliská. Tu sa ešte posilníme čokoládou  od Vlada a zákuskami od Božky a pokračujeme smer na Zochovu chatu. Začína snežiť, až do cieľa.

Neďaleko huncokárskeho cintorína pomáhame vyťahovať auto s priekopy (pozn. značka SC). Po úspešnom vytiahnutí auta sa zastavujeme v penzióne Huncokár na malé občerstvenie a niektorí pokračujú ďalej do reštaurácie Zochova chata.

Na parkovisku sa stretávame, lúčime  sa, odchádzame domov. Prešli sme cca 20 km. Hoci sme sa pohybovali v zasneženom a exponovanom pásme Malých Karpát, obstáli sme to bez ujmy na zdraví. Takže s horami sa ani zďaleka nelúčime.

Milan