Akcia Zimný zraz KST – Oščadnica

Termín od 25.1. – 28.1.2018

Po piatich rokoch sa ZZ KST vrátil opäť na Kysuce do Oščadnice. Organizátor KST v zastúpení predsedu Ing. Petra Dragúňa „vsadil“ na istotu a osvedčený tím ľudí okolo starostu obce Ing.Mariána Plevku.

V priebehu mesiaca október 2017 prišla ponuka od Ľ.Šoltésa z KST Atóm Jasl.Bohunice – zúčastniť sa zimného zrazu 2018 na Kysuciach. Ako vždy pri takto veľkých akciách a počtoch účastníkov býva problém zabezpečiť ubytovanie pre veľké skupiny. V polovičke októbra „zohnal“ Ľudovít bývanie pre cca 20 ľudí z klubu KST Atóm. Z klubu MKCK malo záujem o účasť na akcii ešte 8 ľudí. P.Herceg, V.Naď, M.Šuga, I.Naništa, V.Gubiová, J.Michalcová, J.Lukačovičová, A.Gieci, Ľ. Rosa, H. Molnár a kamarát M.Modrovský. Tu sa „chytila“ iniciatívy pri zháňaní bývania V.Gubiová – ktorá pre nás „zvyšných“ zabezpečila 2 apartmány pod Dedovkou už koncom októbra, za čo jej patrí veľké poďakovanie. Niekoľko dní pred odchodom na zraz sa nakoniec musela pre chorobu odhlásiť V.Gubiová a pre povinnosti aj J.Lukačovičová. Ako Vierkina náhradníčka pribudla do zostavy I.Salová zo Šulekova. Až nastal deň odchodu na akciu. Ako dopravu volíme 2 osobné autá z Trnavy + 1 auto z Topoľčian. Podvečer cca o 17 h sa všetci stretávame v centre Oščadnice pri apartmánoch. Po vybalení výstroja a batožiny sa presúvame o 19 h na námestie obce kde je tradične slávnostné otvorenie zrazu. Za účasti predstaviteľov obce aj zástupcov KST, KČT, PTTK, organizátorov sa po prednesení príhovorov  na pódiu vyhlási ZZ KST 2018 za otvorený. Od 20 h zábavu na námestí „rozprúdi“ Nebeská muzika z Terchovej. Neodoláme a pridávame sa do tanečnej zábavy pod holým nebom.

V piatok sa delíme na 2 skupiny. Prvá  pešia v zostave – Miro, Janka, Ivetka absolvovala :

  1. deň: Dedovka – Veľká Rača ( P-3 – dĺžka 5,7 km)
  2. deň: Oščadnica – Zagrapa – Kubuši – Javorské – Oščadnická Kalvária

( P-2- dĺžka 8,5 km)

Druhá lyžiarska na bežkách v zostave – Paľo, Vlado, Igor, Marián, Anton, absolvovala:

1.deň – L2 -Semeteš – Petránky –  Vojtov vrch – Oščadnica, Píla –plán. dĺžka 30,5 km.

(pozn. 24.1.2018 nastala –  úprava trasy L2 v časti od osady Blažkovci traverzom obídeme Chotárny kopec a vrch Črchľa a na trasu sa napojíme v osade Vojty-Lazy.)

2.deň – L5 -Horný Vadičov – travezr Magury a Požehy – Búčnik – traverz Vreteňa – Radoľa – plán dĺžka 24,5 km

(pozn. 24.1.2018 nastala –úprava trasy – Štart sa presunul do Horného Vadičova, časť Bizík (skrátené o 10km), ide sa v opačnom smere. Končí sa v Hornom Vadičove – Hájnice- trasa: 14,5 km)

Na trasách po oba dni bolo vidieť veľa elánu, nadšenia a radosti z pohybu v krásnom lesnom teréne Kysuckých vrchov. Tiež bolo vidieť veľkú snahu sprievodcov aj členov HS po trasách pre zaistenie bezpečnosti účastníkov.

Organizátori pripravili aj sprievodné akcie.

V piatok od 10 h premietanie horských filmov v KD, od 16 h večerný obrovský slalom v Športcentre Oščadnica, od 18 h organový koncert v kostole Panny Márie, od 19 h diskotéka na snehu – Š Centrum po skončení pretekov v slalome.

V sobotu od 18 h svätá omša v kostole Panny Márie, od 19 h slávnostné ukončenie zrazu v stane na parkovisku pri kostole, od 20 h koncert Michal David revival, od 21 h zábava ( tzv. papučový bál ) so skupinou Maťko band do cca 02 h …

V nedeľu po raňajkách a balení vecí do áut – odovzdávame kľúče od apartmánov podľa dohody o 10 h. Dohodneme sa ešte stráviť predpoludnie krátkou prechádzkou na Oščadnickú Kalváriu. Chodník hore vedie z centra obce cez potok po zľadovatenom teréne a tak musíme dávať veľký pozor kam položíme nohy. Za pol hodinku ale zdolávame „nástrahy“ trate a ocitáme sa pri kostolíku na kopci. Odtiaľ je nádherný výhľad na obec v doline. Krátko sa pomodlíme aj pofotíme.

Cestu späť dole volíme teraz po asfaltke – druhej prístupovej ceste ku Kalvárii od svahu smerom k potoku. Čoskoro sme opäť v centre obce pri cukrárni a doprajeme si kávičku, čaj, alebo aj niečo sladké. To všetko za „odmenu“ po dvoch náročných turistických dňoch na trasách v okolí Oščadnice. Lúčime sa s kamarátmi (-kami), dokúpime ešte oštiepky a syrové nite pri kostole. Nasadáme do áut a dávame zbohom Oščadnici.

Podľa štatistík je zimný zraz veľmi úspešnou zimnou akciou pre obec aj región. Preto nás všetkých prekvapila správa pri odovzdávaní „štafety“ že na budúci rok 2019 – neprejavil nikto z klubov KST na Slovensku zorganizovať 52. ZZ KST !!!

Naništa