Akcia Čierna skala

Akcia sa konala 10.2.2018

Akcie sa zúčastnili členovia MKCK a ich hostia: P. Herceg, J. Poláček, A. Kučerová, I. Naništa, Ľ. Kraic, J. Lukačovičová, J. Budoš, N. Budošová, J. Golier, B. Ilavská, B. Polocík a sl. Rita, A. a M. Čičmanové, P. Rapant, D. Fáziková a M. Modrovský.

Túto akciu, organizovanú KST, sme si tak, ako minulý rok upravili pre naše potreby, čiže skrátili. Štart a cieľ sme  premiestnili na Jahodník.

Tu sa nás krátko po pol desiatej stretáva celkom pekná hŕstka (17) turistov(tiek). Po krátkom občerstvení v miestnej Koniarni sa vydávame na cestu po žltej značke, smer Čierna skala. Teplota je len niečo málo pod nulou, snehu je tak akurát, cesta je prešliapaná, tak trasa ubieha jedna radosť. Sem-tam po okolí je vidieť aj zopár bežkárov, ktorí tu skúšajú svoje umenie.

Zastavujeme sa ako obvykle na Polámanom skontrolovať obsahy našich ruksakov. Atmosféru nám tu trochu rušia stroje pracujúce pri zvoze dreva. No, ale aj to patrí k lesu.

Ďalšia cesta nás popri potoku Majdan dovedie priamo pod masív Čiernej skaly. Odtiaľto začína už pomerne prudké stúpanie hore na hrebeň. Krajina tu nabrala ešte viac zimnejší charakter pripomínajúci scenérie z rozprávkového Mrázika. Našťastie tu hore nefučí až tak silno ako minulý rok, tak sa trochu aj môžeme kochať po okolí. Bohužiaľ výhľady nie sú bohvieaké, lebo je nízka oblačnosť. Tak skontrolujeme ešte raz naše ruksaky, urobíme vrcholové foto a hybáj ďalej.

Po žltej putujeme až ku kóte Pod Čiernou skalou. Dostávame na červenú turistickú značku a tu odbočujeme doprava smer Červená hora. Kocháme sa krásnou zimnou prírodou, sem-tam sa v oblakoch objavia aj modré trhliny, cez ktoré presvitá nesmelé, ešte stále len zubaté slnko.

Na Červenej hore nám cestu skríži asfaltka smerujúca zo Záhoria na Jahodník. Vydáme sa po nej do cieľa našej trasy. Povrch – ujazdený sneh od áut je pomerne šmykľavý, tak musíme dávať pozor, aby sme teraz pri konci etapy neprišli k nejakému nepríjemnému pádu.

Ale všetko nakoniec dopadne dobre. Na Jahodníku zakotvíme ešte v Koniarni, kde popri ochutnávaní miestnych špecialít, zhodnocujeme dnešnú akciu.

Prešli sme dnes síce len dvanásť kilometrov, ale hlavné je, že tu v lone krásnej, zimnej Malokarpatskej prírody stará partia turistov prežila opäť jeden pekný deň.

Ľubo Kraic