Akcia Lopašovská osmička

nedeľa 29.4.2018

Takmer na deň presne po 3 mesiacoch vedú naše cesty do lesov nad Dolným Lopašovom. Poslednú januárovú sobotu sme kráčajúc po zasnežených cestách v okolí Klenovej rozprávali o tom, že sa sem budeme musieť vrátiť na bicykloch. A poslednú aprílovú nedeľu sľub plníme. K južnému okruhu pridávame severný okruh cez Brezovú pod Bradlom a kopanice v okolí Košarísk a vykresľujeme tak na mape pomyslenú osmičku.

Počasie nám praje. Väčšia časť nášho dnešného cykloputovania bude viesť po lesných cestách a tak vítame, že počasie je posledný týždeň bez výraznejších zrážok. Blato dnes našťastie nebude. Pretože plánovaná trasa má na pomerne krátkej vzdialenosti prevýšenie 815 metrov, navrhujem ako miesto zrazu a štartu Chtelnicu. Skupina z okolia Piešťan bude čakať v Dolnom Lopašove, chtelnický kopec si vyšliapneme na záver po ceste domov. A tak pred ešte zavretou krčmou čaká prvá šestica účastníkov na skupinu z Chtelnice. Po pár minútach sa objavuje 14 cyklistov. Takže dnes nás pôjde okrúhla dvadsiatka, to sa bude ľahko počítať.

Po krátkom zvítaní nasleduje povinné fotenie a môžeme vyraziť. Prvý kilometer vedie hore dedinou po asfalte, pri pieskových baniach sa asfalt stráca. Ďalej ideme po pekných širokých lesných cestách. Mierne stúpame a preto sa náš pelotón naťahuje. Prvýkrát sa čakáme pri horárni Černík, po ďalších pár sto metroch našťastie čelo skupiny zostáva stáť na križovatke. Ľavá cesta mierne klesá, pravá stúpa. Správny smer je doprava. Ďalšia križovatka ma tradične popletie, takmer som poslal prvých jazdcov do Lančára, našťastie zašli len pár metrov a prišli sme na chybu. Treba pokračovať ešte kúsok hore na Malú Klenovú a odbočiť až tam (pomôcka do budúcnosti – odbočuje tu zelená značka).

Sme na Malej Klenovej, prvom dnešnom predvrchole. Odtiaľto sa spustíme asi 60 výškových metrov dole a potom nás čaká najťažšie stúpanie dnešného dňa na rozhľadňu pod Klenovou. Doteraz sme išli pekne v lese, ale keď opustíme príjemný chládok stromov o slovo sa prihlásia teplé lúče slnka. Cesta naberá v serpentínach na Rovienky ostrejší sklon a ukazuje, ako sme na tom so silami. Niekto vybehne pod rozhľadňu ako kamzík, niekto o pár metrov zaostane.

Sme na najvyššom bode dnešného dňa, pri rozhľadni – monitorovacej protipožiarnej veži pod Klenovou. Dnes sú z nej naozaj pekné výhľady. Oddychujeme, fotíme, užívame si pekný slnečný deň. Ale zatiaľ sme prešli len štvrtinu cesty, musíme ísť ďalej. Našťastie nás čaká zjazd až do Brezovej pod Bradlom. Po ceste minieme turistickú križovatku na Dvoloch, prebehneme okolo bývalého azylového tábora na Čiernom blate a sme na Brezovej. Teda lepšie povedané v jej historickej časti Baranec (keď si na budúce Vianoce pozornejšie pozriete Sváka Ragana, bude ho spomínať). A znova stúpame. Najskôr k bývalej, už viac rokov vypustenej priehrade, potom mierne na Košariská. Tu nás čaká prestávka na občerstvenie, Holotéch víšku predsa nemôžeme obísť.

Musíme dokonca čakať pár minút kým otvoria, dnes sme naozaj rýchli. Ale čakanie stojí za to. Chutné jedlo, nápoje, káva, rozhovory, oddych. Stretneme dokonca kamaráta Ivana, ktorý chodieva na naše akcie, dnes bol na Bradle. My tam tentoraz nejdeme, pokračujeme po okresnej ceste ponad Trvajovú do Mosnákov. Tu začínajú pravé kopanice. Na začiatku osady musí Ľuboš ešte vymeniť prerazenú dušu, ostatní pomaly pokračujeme cez lúku okolo vrchov Galovo a Kozinec. Tu sa otvárajú nádherné pohľady – Považský Inovec, roztrúsené kopanice, Piešťany, Tlstá hora. Ako na dlani. Dosť bolo kochania, dorazil aj Ľuboš, ide sa ďalej. Teraz znova dole kopcom. Treba ale dávať pozor. Cesta je štrková, rozbitá a klesá dosť prudko. Nebolo by dobré skončiť na zemi. Cez samotu Volavec sa dostávame k odbočke na farmu Etelka. Tu vzniká krátke rozhodovanie, či pokračuje podľa plánu hore kopcom na Etelku, alebo ideme rovno dole. Nakoniec sa všetci rozhodnú ísť podľa plánu. Myslím, že nikto neoľutoval. Pekné prostredie, chutné mliečne občerstvenie a rozhovor s pánom farmárom Bagarom doplnili program dnešného dňa. Na záver sa ešte odfotíme s pánom domácim a musíme pokračovať ďalej. Ešte kúsok dole kopcom a potom nás bude čakať záverečný prechod Malých Karpát.

Na Dúbrave sa lúčime s Božkou, pokračuje cez Prašník do Piešťan, my ostatní točíme doprava na Pustú Ves. Ideme najskôr popri priehrade a za kameňolomom sa opäť vnoríme do lesa. Čaká nás záverečné stúpanie. Popri pekných skalných útvaroch sa dostaneme na cestu pod serpentínami. Tu sme už dnes boli. Našťastie nemusíme znova absolvovať serpentíny, ale točíme doľava na Malú Klenovú. Nastúpané výškové metre a horúčava urobili svoje. Ako správny garant zabezpečujem grupetto – aspoň viem, že sme nikoho nestratili.

Z Malej Klenovej to bude už len dole. Chvíľu sa ešte zdržíme pri oprave Dušanovho defektu – tiež sekol dušu a potom to už vo dvojici s ním stiahneme za ostatnými okolo Výteku a priehrady nad Chtelnicou dole do dediny. Koniec. Časť účastníkov už nasadá do áut, ja dávam prilbu a klobúk dole, keď sa dozvedám že Janka, Ivetka, Vierka, Dodo a Miro ťahali a ťahajú do Trnavy na bicykloch. Pre nich je to dnes stovka. Zvyšok sa púšťa do boja s chtelnickým kopcom a potom ďalej domov. Akcia je úspešne za nami. Dnes sme sa na bicykloch pozreli do nám dobre známej oblasti, ale našli sme v nej nové cestičky a miesta. Stále máme čo objavovať aj v našom blízkom okolí.

Za príjemne strávený deň na bicykli ďakujem všetkým účastníkom:

Gurínovej, D. Surovčíkovi, H. a L. Rosovcom, J. Baránkovi, D. Janusovi, J. Michalcovej, I. Pekaríkovej, J. Lukačovičovej, L. a S. Macejkovcom, J. Benedikovičovi, J. Nádaskému, J. Ščibravému, M. Šugovi, V. Gubiovej, E. a Ľ. Kraicovcom, B. Ilavskej

Juro Golier