Akcia Toskánsko

Mazzanta, rezidencia La Rosa dei Venti, 1.6.- 10.06.2018

Za MKCK sa akcie zúčastnili: Juraj Poláček, Anna Kučerová, Jana Michalcová, Helena Gurínová, Božena Ilavská, Jozef Benedikovič s manželkou, Ľubomír Rosa s manželkou, Miroslav Šuga, Pavol Herceg, Anton Gieci a Henryk Molnár.

Z najbližších priaznivcov sa zúčastnili: Kupčík, Martinus, manželia Macejkoví…

Zápis skupiny Paľa Hercega:
Toskánsko – oblasť stredného Talianska, zvlnená krajina vinohradov, olivovníkov, cyprusov a voňavých píniových parkov, kde sme si užili týždeň „dolce vita“ (sladký život) v tomto peknom kraji.

Ten prvý deň spoločnej cyklotúry, ktorú organizoval náš známy cyklosprievodca z Elby Janko Michalec pre asi 50-ćlennú skupinu neskončila podľa plánu. Pár kilometrov pred mestečkom Guardistallo utrhol prehadzovač, tak sa musel vrátiť a celý peletón sa v tomto mestečku po občerstvení rozdelil na skupinky podľa záujmu, kondície, priateľstva.

Naša partia (v tejto zostave sme jazdili celý týždeň – Šuga, Kupčík, Gieci, Martinus, Ščibravý, Herceg) sa vydala dlhou peknou dolinou, až sme po 12km odbočili na dlhé stúpanie do malebnej dedinky Sassa, kde mali domáci tržnicu domácich výrobkov. Nás však najviac potešilo výborné fľaškové pivo. Vrátili sme sa tou istou trasou do kempu a ešte sme navečer stihli more.

Ďalšie dni sme bicyklovali malebnými horskými mestečkami, navštívili sme prístavné mesto Biombino (odkiaľ sme pred pár rokmi nastúpili na trajekt do Elby), prešli sme časť národného parku Baratti, vyškriabali sme sa dlhým stúpaním na hrad Populonia a ďalšie pekné horské mestečká a kostoly.

Jeden deň sme venovali návšteve Florencie. Byť v Toskánsku a nenavštíviť toto rodisko renesančného umenia a architektúry by bol veľký hriech.

Niektorí si boli pozrieť aj malebné a známe mestečko Siena, niektorí si zašli aj do Livorna alebo boli podoprieť šikmú vežu v Pise.

Aj nám trochu popršalo, ale slnka aj mora sme si užili dosť.

Ešte musím spomenúť nádherný, veľký a voňavý borovicový píniový park, ktorý sa nachádzal pri morskom pobreží, ten sme si každý deň pri návrate do kempu vychutnali, bol to veľký relax na telo a dušu.

Zápis skupiny Juraja Poláčka:
Tento rok bol o tradičný predsezónny cyklozájazd k moru s Dušanom Orságom mimoriadny záujem, a tak sme zaplnili až dva autobusy, čo malo za následok, že cyklistický program v destinácii sa musel uskutočniť v menších skupinkách, ktorých zloženie sa priebežne menilo. Program opisovaný v ďalšom texte je za našu skupinu v zložení Poláček, Kučerová, Michalcová a Gurínová, pričom občas sa pridali aj Ilavská, Benedikovič a Rosa s manželkami, ako aj niektorí ďalší účastníci zájazdu.

Nedeľa 3.6.2018

Piombino – Baratti – San Vincenzo – Donoratico – Cecina – Mazzanta (77 km / prevýšenie 330 m). Do Piombina sme sa prepravili z Ceciny vlakom, čo bolo tak trochu dobrodružstvo, nakoľko sme do poslednej chvíle nemali potvrdené, že berú aj bicykle. Nezabudnuteľnými na trase boli Piombino, degustácia vínka v súkromnou vinohrade Poggiorosso, kde sa nás ujala samotná majiteľka a kúpanie v Barrati.

Pondelok 4.6.2018

Mazzanta – Vada – Rosignano Marittimo – Castelnuovo – Gabbro – Livorno – Castiglioncello – Rosignano Solvay – Vada – Mazzanta (76 km / prevýšenie 659 m). Na tejto trase sme sa prvý krát presvedčili, že cyklistický raj Toskánska sa nenachádza pri mori ale vo vnútrozemí, kde ruch a blázninec vystriedalo ticho a pokoj s intezitou dopravy cca jedno auto na 10 km. Za zmienku stoja tiež pekné výhľady z mestečka Rosignano Marittimo.

Utorok 5.6.2018

Autobusový výlet do Voltery, San Gimignana a Sienny. Tri mestá, tri úžasné zážitky. Keďže by každý opis fungoval len ako lízanie zmrzliny cez sklo, doporučujem zažiť na vlastnej koži.

Streda 6.6.2018

Mazzanta – Cecina – Cassale Marittimo – Canneto – Monteverdi Marittimo – Bolgheri – Ribbona – Cecina – Mazzanta (93 km / prevýšenie 888 m). Najnáročnejšia ale zároveň najkrajšia trasa zájazdu s prijateľnými stúpaniami neprevyšujúcimi 6 až 7%. Najviac sme boli unesení z prekrásnych mestečiek Cassale Marittimo, Canneto a Monteverdi Marittimo, ktoré boli vzdialené od turistického ruchu a boli sme tam pravdepodobne ten deň jediní turisti.

Štvrtok 7.6.2018

Plážový deň. Voda nás teda svojou teplotou cca 19°C príliš nepotešila ale okúpať sa dalo. Inak, pláž kamienková, zažili sme už aj krajšie.

Piatok 8.6.2018

Mazzanta – Cecina – Riparbella – Castellina Marittima – Mazzanta (52 km / prevýšenie 498 m). Najkratšia trasa zájazdu, stúpanie do Riparbella bolo však asi najnáročnejšie zo všetkých. Riparbella a Castellina Marittima ale jednoznačne za návštevu stáli ak už pre nič iné, tak pre úžasné výhľady na celé okolie miesta nášho pobytu.

Sobota 9.6.2018

Po posledných nákupoch darčekov sme sa opäť vybrali na pláž. Teplota vody sa nijako dramaticky nezlepšila, horšia však bola pomerne veľká oblačnosť, ktorá v kombinácii s vetríkom nerobila bohvieakú tepelnú pohodu. Našťastie v poobedných hodinách vetrík mraky odfúkol a razom bolo teplo až až, a tak sme nakládku bicyklov stihli na poslednú chvíľu.

Paľo Herceg & Juraj Poláček