Akcia Rozbehy – Buková – Smolenice

1.12.2018

Trasa : Buková žst. – Rozbehy- Buková obec -Smolenice žst. ( cca 20 km)

Účastníci akcie: J.Budoš, M.Šuga, V.Gubiová, I.Naništa, Ľ.Kraic, P.Rapant, J.Michalcová, H.Rosová, Ľ.Rosa, M.Modrovský, V.Trajlinek, J.Golier, A.Golier, P.Herceg- garant akcie a pes A.Goliera.

Rozhodnutie „urobiť“ pešiu túru na 1. adventný víkend sa zrodila počas stredy tohto týždňa. Po minuloročnej „mikulášskej“ turistike, ktorá viedla z obce Smolenice cez dolinu Hlboča na Jahodník, sme sa po diskusii a pár telefonátoch nakoniec dohodli, že tento rok vyskúšame trasu z Bukovej žst. – Bojkovú- Rozbehy- Bukovú obec- Hrnčekovu dolinu – do Smoleníc s cieľom na žel.stanici.

Počasie od rána veštilo pravú zimnú „idylku“. Bolo zamračené a krajinu zasypal prvý tohtoročný sneh tu dole na „dolniakoch“. Stretáme sa v Trnave pri vlaku s odchodom 9:09 h do Smoleníc. Na peróne pri vlaku nás prišiel pozdraviť a vyprevadiť na túru kamarát Jojo Michalec – ktorému zdravotný stav ešte nedovoľuje šliapať dlhšie trasy. Pekné od neho je, že stále aktívny a mysľou je s nami na turistických chodníkoch. Verím-e, že po zime na jar urobíme ešte pár pekných túr v jeho obľúbenom rajóne pod Zárubami.

Vlak do Smoleníc je slušne zaplnený aj turistami z KST Spartak ktorých vidíme vystupovať v Smoleniciach. Tu pristupuje do vlaku a k partii MKCK sa pridáva aj Paľo Herceg, Juraj a Andrej Golierovci z Vrbového a Moroš Modrovský. Andrej priviezol so sebou na túru aj svojho štvornohého kamaráta, ktorý nám robil spoločnosť po trase. Po vystúpení z vlaku na žst. Buková nasleduje krátke občerstvenie a tradičné štartové fotografovanie. Na rázcestí pod oborou sa rozhodujeme kade ísť. Ideme okolo plota obory až na rázcestie s lesnou cestou, ktorá vedie k ústavu DSS na Bojkovej.

Po občerstvení pri zatvorenej lesníckej chatke a gratulácii k Andrejovým meninám pokračujeme ďalej v túre smerom na Rozbehy. Zimný opar nad krajinou nedovoľuje slnku preniknúť na zem aj dohľadnosť je slabá. Z toho dôvodu po občerstvení a káve na terase pohostinstva radšej vyhliadku nad obcou Rozbehy vynechávame. Traverzom popod vrtule miestnej veternej elektrárne sa dostávame na lúky. Poprašok snehu zakrýva pozamŕzané kaluže a tak je treba dávať pozor. Treba opatrne a obozretne šliapať, aby sme neskončili na zemi. Svižným krokom prejdeme vŕšky miestnych kopaníc a blížime sa do obce Buková v smere od priehrady. Tu máme troška šťastie že práve prichádza do práce šenkárka a otvára dvere miestneho pohostinstva. Garant akcie Paľo hovorí, že to nie je „náhoda“ ale všetko je práve tak časovo vyrátané a dohodnuté… aj keď otváracie hodiny má o pár minút neskôr. Šikovná mladá šenkárka nás s úsmevom obslúži a stihne pritom aj zakúriť drevom v piecke. Po občerstvení a zohriatí sa nám veľmi nechce opäť do zimy. No časový rozpis je neúprosný a vlak domov nás určite čakať nebude … preto pokračujeme dole dedinou ďalej. Na rázcestí pri chatách ideme v pravo k potoku cez Hrnčekovu dolinu. Na úrovni bývalej chaty CVČ Kalokagatie sa točíme vpravo a stúpame do sedla nad dolinou. V lese je krásne zimno posnežené a pocukrované… radosť šliapať aj so super partiou veselých kamarátov-tiek.

Cesta lesom nás dovedie až na lúky kde sa stúpanie zmierňuje. Prepočet km na GPS prístrojoch nás ubezpečuje že vlak o 16:30 hod je v našich silách aj reálne stihnúť. Aj napriek „drobnému“ zdržaniu na rázcestí značiek sa blížime k cieľu našej dnešnej túry. Popri kameňolome a obaľovačke sa krátko po 16:10 hod dostaneme až na žst. Smolenice. V staničnom bufete je silno nafajčené, preto počkáme na príchod vlaku pod prístreškom a vyhodnocujeme dnešnú túru. Prvú adventnú sobotu sme strávili pohybom v prírode. Tiež sme si spomenuli aj na turistu Ivana Jaroša, nedávno zosnulého kamaráta, cestovateľa, člena TJ Atom J.Bohunice,  ktorý tragicky zahynul na Borneu pri dopravnej nehode. Česť jeho pamiatke.

Na stanici sa rozlúčime s J. a A. Golierovcami a Marošom. Čaká nás už len cesta vlakom a podvečer sme opäť v Trnave. Niektorí sa ešte zastavíme krátko na vianočných trhoch kde symbolicky pri varenom víne a pagáčikoch urobíme záverečnú bodku za akciou. Dovidenia turisti-tky opäť na spoločných turistických akciách.

Príjemné vianočné sviatky v kruhu rodiny Vám v mene svojom aj garanta akcie P.Hercega

praje Igor Naništa