Akcia Dolinou do Bojnej

14.9.2019

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Helena Gurínová, Vladimír Oravec, Daniel Kováč a Pavol Vrábel

Ako hostia: Andrej Babulík a Alexander Pravda

Ďalšia akcia z kalendára MKCK s názvom Dolinou do Bojnej sa uskutočnila v sobotu 14.9.2019 s trasou Piešťany – Moravany nad Váhom – Striebornica – Staroprameň – Kostolný Vrch (Sedlo) – Dominova Kopanica – Dastinská Kyselka – Nová Lehota – Dolina – Ranč pod Babicou – Bojná – Blesovce – Hajná Nová Ves – Lužany – Veľké Ripňany – Merašice – Dolné Otrokovce – Horné Otrokovce – Orešany – Svrbice – Ratnovce – Piešťany.

Táto akcia sa mala pôvodne konať o týždeň skôr, pre nepriazeň počasia však musela byť preložená, čo sa ukázalo byť dobrým rozhodnutím. Bolo jasno, teplota mierne nad 20°C a nebyť vcelku znesiteľného severného vetra, počasie by sa dalo ohodnotiť ako priam ideálne pre cyklistiku. Pri Barlolamačovi na piešťanskom Kolonádnom moste sa o 9:30 zišlo 6 cyklistov a cyklistiek, odhodlaných zdolať nie práve najkratšiu a navyše pomerne kopcovitú trasu. Po tradičnom štartovacom foto na jednej i druhej strane mosta vyrážame na trasu, pričom v Moravanoch nad Váhom sa ku nám pridáva Vlado, čím je náš peletón kompletný (žiaľ musím konštatovať, že Trnava tento krát nemala žiadne zastúpenie).

Sviežim tempom sa celkom rýchlo prepracujeme na Striebornicu a Výtoky (Rázcestie), potom sa však tempo spomalí pre najväčšie stúpanie dnešného dňa. Stúpanie s krátkou zastávkou na Staroprameni samozrejme úspešne zvládame (niekto rýchlejšie, niekto pomalšie), na jeho vrchole sa počkáme a chvíľu posedíme.

Ďalej pokračujeme cez Kostolný Vrch (Sedlo) na rázcestie nad Dominovou Kopanicou, kde sa od nás odpája Vlado, ktorý má doma povinnosti. Žiaľ, toto nie je posledná dnešná strata. Pri zjazde z Dominovej Kopanice tesne pred Dastínskou Kyselkou Helenka nezvláda štrk v miernej ľavotočivej zákrute, nasleduje bolestivý pád, ktorého výsledkom je zlomená kľúčna kosť. Obrovská smola, nehovoriac o tom, že vo štvrtok mala odchádzať na cyklozájazd na Sardíniu, z čoho v dôsledku úrazu nič nebude. Našťastie Nová Lehota už nie je ďaleko, a tak je schopná chvíľu pešo, chvíľu na bicykli dôjsť na zástavku autobusu, ktorý zhodou okolností prichádza ako na zavolanie. V Piešťanoch na moste je totiž búračka, kvôli ktorej nemôže prísť dcéra pre ňu autom, a tak je autobus záchranou.

Zvyšok peletónu sa odfotí pred krčmou z Hornej Dolnej a onom v Novej Lehote a zrýchleným presunom cez Dolinu a lesnú cestu prichádza do Ranča pod Babicou v Bojnej, kde je naplánovaný obed. Vzhľadom na pekné počasie a sobotný termín je tam ako vždy plno, takže sa cca hodinku zdržíme. Nevadí, máme ešte nejakú časovú rezervu a najťažšiu časť trasy už máme za sebou.

Posilnený pokračujeme cez Bojnú a Blesovce do Hajnej Novej Vsi, kde si prezrieme chátrajúci renesančný kaštieľ zo 16. storočia v anglickom parku, ktorý je výnimočný tým, že ako jeden z mála na Slovensku prešiel len drobnými úpravami a zachoval si renesančnú slohovú čistotu, pričom sa zachovali vzácne kazetové stropy, štukatérska výzdoba a reliéfy. Dnes je to však žiaľ už len obraz biedy a utrpenia a ak sa nestane zázrak, kaštieľ skončí ako totálna ruina, čo by bola veľká škoda. Na internete sa dá dohľadať viac o jeho histórii, ako aj video slovenského youtubera Ivana Donovála, ktorý nedávno nafilmoval súčasný stav.

Z Hajnej Novej Vsi ideme ďalej skratkou okolo vodnej nádrže do Lužian a Veľkých Rypnian, kde krátko doplníme tekutiny. Zvyšok trasy cez Merašice, Dolné a Horné Otrokovce, Orešany, Svrbice, Ratnovce je už len povinnou jazdou do cieľa v Piešťanoch, kde akciu vyhodnotíme a ukončíme na práve prebiehajúcom Pivnom Feste (Bakalář – Ležiak za studena chmelený 12° u mňa celkom zabodoval).

Ako garant ďakujem všetkým za účasť a Helenke želám skoré uzdravenie.

Záverom ešte štatistické údaje:

– dĺžka trasy:                             73 km

– celkové prevýšenie:              930 m

Juraj Poláček