Akcia Po Dunajskej hrádzi

12.7.2020

Akcie sa za MKCK zúčastnili: J. Lukačovičová, M. Farkašovská, B. Ilavská, T. Ilavská, I. Buc, R. Miklošík a P. Herceg.

Ako hostia: B. Dudášová a Melinda Pethoová.

Naplánovaná  cyklotúra z BA po Dunajskej hrádzi do dedinky Dobrohošť,  (presunutá na nedeľu pre počasie) kde sme mali v pláne  ochutnať  tradičné domáce kulinárske dobroty z pecí, ktoré domáci ponúkajú vo svojich dvoroch v tomto termíne, sme si žiaľ pre známe dôvody Covidu 19 neužili. Ale tie ostatné očakávania sa splnili. Hlavne ten vietor, ten nesklamal.

Ráno o 8:30 sa nás  pod Starým mostom v Petržalke zišlo sedem cyklistov, štyri ženy a traja chlapi, ktorí to okomentovali poznámkami, že to s nami ide už dole vodou a aby sa to ešte zadupľovalo, tak o 2 km ďalej v prístave sa k nám pripojil tandem Boba s dcérkou Táňou.

Zvolili sme si ľavú stranu hrádze, veľtok Dunaja si pokojne  plával do Gabčíkova, hrádza -cyklochodník takmer prázdny, vietor nám pomáhal do chrbta.

Slnko ešte nepražilo, veľké množstvo vtákov na vode si užívalo začíňajúci deň, jedným slovom paráda.

Tie vodné vtáky sme si lepšie pozreli zo zvýšeného stanovišťa pri hrádzi určeného na pozorovanie. Bolo sa na čo dívať.

Táto ľavá strana hrádze až po prístav Kyselica, odkiaľ premáva každú hodinu kompa na druhú stranu do Vojky, má iba jeden bufet na občerstvenie. Tento sme samozrejme nemohli vynechať.

V Kyselici sme sa nalodili na kompu (ďalej do Gabčíkova sa nám už nechcelo šliapať, správne sme odhadli silný protivietor naspäť) a previezli sme sa na druhú stranu do Vojky.

Maďarská čárda vo Vojke nám otvorila starý sedliacky dvor, kde sme si každý podľa chuti niečo zajesť, ale ako povedal Roman a ja s ním, jedli sme už aj lepšie halászlé, naposledy práve v Dobrohošti, ale pred mnohými rokmi. Takže otočka naspäť do BA a nastupuje silný protivietor. Také sú bohužiaľ trasy po rovine a hlavne pri Gabčíkove.

Dobrohošť sme poza humná iba prebehli a krátko sa zastavili v Danubiane, potom ešte po hrádzi na pivko a kávu v jednom z množstva bufetov. A čím bližšie sme sa blížili k Petržalke, tak tým viac sa zahusťoval cyklochodník cyklistami, bežcami a korčuliarmi.

Na záver cyklistiky sme sa ešte niektorí chlapi potešili pohľadom na nudistickú pláž a opálené dievčence.

Potom nastáva už len rozlúčenie pod mostom a návrat domov. Najazdili  sme 70 km, tentokrát bez kopcov.

Užili sme si pekný deň, ďakujem všetkým za účasť a príjemnú spoločnosť.

zapísal P. Herceg