Akcia Dubeň a VN Žilina

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Anna Kučerová, Ľuboš Kraic, Milka Kraicová, Vladimír Trajlínek a Viera Gubiová

Ako hostia: Miloš Miklošovič a Veronika Miklošovičová

Ďalšia akcia z kalendára MKCK s názvom Dubeň a VD Žilina sa uskutočnila v sobotu 29.8.2020 s trasou Parkovisko VD Žilina – Budatínsky hrad – Budatín – Zádubnie – Rozhľadňa Dubeň – Teplička nad Váhom – Nededza – Gbeľany – Varín – Koliba Panoráma – Nezbudská Lúčka – Starý hrad – Nezbudská Lúčka – Hrad Strečno – Strečno – Pamätník francúzskych partizánov – Strečno – Ľavobrežná hrádza VD Žilina – Parkovisko VD Žilina.

Za vcelku cyklisticky priaznivého polojasného počasia s miernym vetrom sa na ľavobrežnom parkovisku Vodného diela (VD) Žilina zišlo celkom 8 cyklistov a cyklistiek, pripravených vyskúšať cesty a cyklochodníky Žiliny a jej blízkeho okolia. Po tradičnej štartovnej fotografii sme sa cez most pod VD a cyklochodník vydali smerom na Budatín. Prvou zástavkou bol menší areál vodných športov so 450 m kanálom, ktorý krátko na to vystriedal sútok Kysuce a Váhu s priľahlým Budatínskym hradom. Žiaľ, prehliadku sme si z časových dôvodov dovoliť nemohli, preto sme prešli len cez hradnú záhradu a pofotili exteriér hradu s nedávno rekonštruovanou fasádou.

Nasledovala najťažšia časť trasy, ktorým bolo stúpanie na Dubeň cez Budatín a Zádubnie. Spočiatku, po asfaltovej ceste, to išlo celkom ľahko, asfalt sa však neskôr v sedle vystriedal pomerne náročný technický terén po hrebeni s koreňmi stromov a makadamom, ktorého stúpanie však našťastie nebolo príliš veľké, a tak sme všetci bez problémov dorazili k prvému vrcholu, ktorým bola rozhľadňa Dubeň s 360° výhľadom na Žilinu a okolie. Aj keď viditeľnosť nebola pre jemný opar práve ukážková, výhľad stál za preliaty pot a zaslúžil si nejaké to foto. Nasledovala cesta späť do sedla po zhruba tej istej trase, tentokrát to však bolo dole kopcom, takže až na spomínaný technický terén to už bolo jednoduchšie.

Ďalší úsek trasy, ktorý bol odmenou za predchádzajúce stúpanie, začínal pekným zjazdom zo sedla do Tepličky nad Váhom a pokračoval pozvoľným klesaním cez Nededzu, Gbeľany a Varín do Nezbudskej Lúčky. Z trasy bolo vidno priemyselné objekty automobilky KIA a jej dodávateľov, ako aj známu cementáreň. V Nezbudskej Lúčne sme sa na chvíľu zastavili v zaplavenom lome, ktorý sa nachádza v tesnom susedstve koliby Panoráma, kde sme mali naplánovaný obed. Množstvo áut, ktoré nás míňali v oboch smeroch však neveštilo nič dobré a hrozilo, že pre veľký počet ľudí sa naša obedná prestávka poriadne pretiahne. Darmo, posledný prázdninový a navyše predĺžený víkend, dobré počasie, krásny výhľad na hrad Strečno, mini ZOO a mnoho ďalších atrakcií pre deti vrátane Rozprávkového lesa boli magnetom pre vysokú návštevnosť. Naše obavy sa však našťastie nepotvrdili, stôl sme našli okamžite (práve odchádzali nespokojní zákazníci, ktorí sa vraj 45 minút nedočkali obsluhy) a navyše zaúradoval Ankin šarm, ktorým sa jej akosi podarilo ukecať obsluhu, takže pivko a kofolu sme mali na stole za 10 minút, polievku za ďalších 5 a halušky za ďalších 15. Perfektné, za necelú hodinku sme mohli po prehliadke areálu posilnení pokračovať ďalej.

Naša trasa pokračovala ďalej z Nezbudskej Lúčky na Starý hrad. Cesta bola dosť tankodrom a záverom aj do kopca, nebolo to však moc dlhé, takže sa to dalo prežiť. Posledný úsek na samotný hrad bolo potrebné vyšľapať peši, a tak sme sa s Vladom vystriedali pri strážení bicyklov. Hrad sa nachádza na strmej skale takmer kolmo nad Váhom, takže je na mieste otázka, ako to vôbec naši predkovia na takej strmine dokázali postaviť? Každopádne, miesto si vybrať vedeli, výhľad na krútiaci sa Váh mali dokonalý.

Po prehliadke hradu sme sa tou istou cestou vrátili do Nezbudskej Lúčky, kde sme sa krátko občerstvili v reštaurácii pri kompe, ktorá zabezpečuje prepravu áut medzi Nezbudskou Lúčkou a Strečnom, nakoľko miestny most cez Váh je len pre peších a cyklistov. Týmto mostom sme sa po občerstvení vydali aj my smerom na hrad Strečno. Tento síce v pláne nebol, v pláne bolo však podhradie s imitáciou stredovekej dediny. Žiaľ, v čase našej návštevy sa tu konala platená akcia s ukážkami dobových bojov a hudby, a keďže predierať medzi početnými návštevníkmi sa nám nechcelo, pobrali sme sa radšej ďalej smerom na Pomník francúzskych partizánov v Strečne. Tu až na pár ľudí nebol nikto a navyše výhľad na všetky strany vrátane hradu Strečno a koliby Panoráma stál za námahu výstupu.

Nasledujúci úsek našej cesty viedol cyklotrasou po ľavom brehu Váhu smerom k VD Žilina. Spočiatku bol povrch štrkový (škoda, že sa na tie cca 2 km asfaltu už nenašli peniaze), neskôr krásny asfaltový, lemovaný množstvom rekreačných chát. Cyklotrasa nás doviedla k zálivu VD v oblasti Mojšovej Lúčky, kde sme sa krátko zastavili v reštaurácii na občerstvenie a následne pokračovali do cieľa.

Ako garant ďakujem všetkým za účasť a teším sa na ďalšiu akciu.

Záverom ešte štatistické údaje:

– dĺžka trasy:                              52 km

– celkové prevýšenie:               634 m

Juraj Poláček