Akcia Splav Malého Dunaja

nedeľa 6.6.

Termín splavu sme kvôli počasiu odložili a dobre sme urobili, aj keď do poslednej chvíle sme si istý neboli či aj nezmokneme.

Ale počasie vyšlo, takže po stretnutí (Manželia Kraicoví nám predviedli, že zohratú dvojicu neodradí ani zamknutá brána – mladí berte si príklad). V Novej Dedinke v lodenici sme dostali informácie ako splavovať, čo radšej neskúšať, atď. Postupne sme nasadli na vodu a vydali na cestu kadiaľ nás voda povedie, teda do Jelky.

Pohľad z lode na prírodu a divočinu okolo je iný ako z brehu a ako sa hovorí, užívali sme si to. Väčšina bola na vode prvý, prípadne druhýkrát. Boli disciplinovaní a cesta prebiehala bez problémov. Odrazu vidím pri ľavom brehu Ivetku ako otáčajú loď a vylievajú vodu, nohy po kolená od bahna. Šli príliš blízo brehu a v snahe vyhnúť sa konárom naklonili sa ale na jednu stranu a loď sa prevrhla. Našla sa odplávaná vesta aj pádlo, sud s vecami sme im zobrali ja s Jankou a mohlo sa ísť ďalej.

Pár km sme niektorí dali prestávku na mieste Pri Pachovom strome. Jedná sa o strom pri ktorom filmovali Pacho hybský zbojník a kde Pacho presvedčil zbojníkov, že dôvtip je viac ako hrubá sila. Strom je to naozaj obrovský. Dali sme si pivko, kávu a počkali na Ivetku. Dali jej sud, ktorému sa veľmi potešila, keďže tam mimo iného mala jedlo a vodu a šli ďalej. Po chvíli sme sa ocitli v mieste kde boli silnejšie prúdy a chcelo to zvýšenú pozornosť. Toto podcenil Stano, my sme len videli ako stoja s Lydkou vo vode a kanoe majú otočené nad hlavami a vylievajú vodu.

Takže krst sme mali za sebou a plavili sme sa ďalej. Miestami sa rieka rozliala do šírky, prúd sa spomalil a vychutnávali sme si pohľad na vodu zaliatu slnkom.

S bufetmi po trase to bolo horšie, jeden bol Pachov strom, ten sme v pláne ale nemali, v pláne bol bufet Ister, 1,5 hodiny pred cieľom. Kúsok pred Isterom na pravej strane na brehu ceduľa Hvezdon, remeselný pivovar. Osadenstvo spustilo pristávacie manévre, nedalo sa presvedčiť, že kúsok ďalej je reštika s plným komfortom. Bojovníci boli po pádlovaní na slnku vyprahnutí a dá sa teda ich konanie pochopiť.

My sme si dali v Isteri perfekt neskorý obed, zopár pív a šli ďalej do cieľa v Jelke.

Akcia sa myslím vydarila, vyskúšali sme si vodnú turistiku, presvedčili sme sa že na to máme a môžeme si dať splavy do plánu akcií.

Igor Buc