Akcia Kohútka

5.9.2021

Akcie sa za MKCK zúčastnili: R. Miklošík, P. Herceg, M. Šuga, Ľ. Rosa, M. Farkašovská, V. Gubiová, E. a Ľ. Kraicoví, E. a J. Antaloví, D. Fáziková a J. Ščibravý.

Ako hostia: F. Martinus, J. Klaučová, M. Kupčík, R. Chlpek, S. a L. Macejkoví, a H. Rosová.

 Kohútka – jedinečné miesto na hrebeni Javorníkov, Kohútka – miesto nádherných výhľadov, Kohútka – miesto solídnej gastronómie, Kohútka – miesto, ktoré magicky priťahuje turistov, cyklistov, aby sa osobne presvedčili, že sa tu dá veľmi príjemne stráviť čas v lone prírody.

Ku skupine ľudí, ktorí veľmi radi podľahnú týmto jej lákadlám, patríme aj my, cyklisti z Malokarpatského cykloklubu. Už od roku 2007  sem prichádzame takmer zo všetkých strán v menších, no v posledných rokoch hlavne vo väčších skupinách užiť si krásnu cyklistiku v Javorníkoch a Valašsku.

Tento rok nebol výnimkou. V nedeľu, 5. septembra sa rysoval pekný deň. Viac nám nebolo treba. Krátko pred pol deviatou sa nás v Púchove stretáva  19 cyklistov(tiek). Tešíme sa, vieme, čo nás čaká, tak si v pohode užívame bicyklovanie po dedinkách Dohňany, Mestečko, Záriečie… Za dedinou Lúky odbočujeme z hlavnej cesty na bočnú, smerujúcu na Lazy pod Makytou, Čertov…

Všetko je to v pohode, stúpanie je len pozvoľné, počasie príjemné, domáci si užívajú nedeľné dopoludnie a my ich svojim spôsobom napodobňujeme.

Za Pánštinou sa oddeľujú Paľo s Mirom. Smerujú na Mladoňov. Paľo tam prežil svoje detstvo, tak ide zistiť, aké tam zostali ešte staré väzby.

My ostatní sa zastavujeme v Hoteli Čertov, na jedno orosené, kávičku… Tentokrát sme prijali aj pozvanie od Marianny na niečo „fajnovejšie“ na oslavu jej blížiacich sa menín. „Základ“ pre 6-kilometrové stúpanie na hrebeň by teda bol, takže hor-sa na to. Trochu sa podľa výkonnosti potrháme, ale nakoniec sa všetci (aj Paľo a Miro) stretneme hore na Kohútke. Počasie je stále parádne.

Okrem krásnych výhľadov sa chystáme užiť si miestnu gastronómiu. No voľného miesta je len poskromne, lebo nielen my sme dnes vyšli do Javorníkov. No nakoniec sa všetci postupne usadíme a necháme sa hýčkať dobrotami miestnej kuchyne. Povestné „borůvkové knedlíky“ nesmeli chýbať.

Objavovať krásy Valašska sa rozhodneme štrnásti. Ostatní sa rozhodnú po tej istej ceste vrátiť sa späť do Púchova. My „Valaši“ sa pustíme dolu do Nového Hrozenkova. Zjazd je pomerne prudký (15%) a je spojený s krásnymi výhľadmi až po Lysú horu. Paráda…

V Novom Hrozenkove sa napájame na pokojnú cyklocestu, ktorá nás popri Vsetínskej Bečve privedie cez Halenkov až do Husleniek. Tu odbočujeme na tzv. Kychovu dolinu, ktorej dominujú krásne chalupy, kde si domáci užívajú svoj pokoj. Mierne stúpanie sa za chalupami trochu priostrí, no Papájske sedlo už nie je ďaleko.

Dosiahli sme druhý výškový bod dnešnej túry. Je to dobrý pocit, lebo počasie je stále parádne, okolitá príroda očarujúca, no a odtiaľto už budeme do Púchova len klesať. Po Čertov je to po hrubej šotoline, takže bicykle s užšími gumami musia ísť opatrne. Našťastie po dvoch kilometroch prichádzame na asfaltku pod Čertovom.

Nastal čas užívať si posledných 20 km za jemného klesania ako odmenu, ktorá ku dobrým cyklistom neodmysliteľne patrí. Bicykle len tak svištia, kilometre ubiehajú jedna radosť. No patrí sa ešte zastaviť a zhodnotiť dnešný deň. Na to nám vždy pri takejto trase  poslúžila v Mestečku Krčma u Mira. Stretávame tu aj Paľa s Mirom, ktorí sa ešte posilňujú pred poslednými kilometrami. Takže  zhodnocujeme spolu.

Do cieľa nám zostáva niečo cez sedem kilometrov. To už hravo zvládame.

A je to tu. Ďalšia Kohútka je za nami. Ani v tento rok nesklamala. Sme spokojní. Ráno sme sa tešili na krásny cyklistický deň a ten sme si v plnej miere aj užili.

Kohútka, určite niekedy zase dovidenia.

Ľuboš Kraic