Akcia Kykula – Mikulčin vrch

15.9.2021

Akcie sa za MKCK zúčastnili: J. Lukačovičová, D. Fáziková, M. Farkašovská, E. a Ľ. Kraicoví, I. Kubiš, J. Baránek, R. Miklošík, V. Trajlínek a D. Surovčík.

Ako hostia: V. a M. Miklošovičoví a S. Macejka.

 Oblasť Kykula – Mikulčin vrch patrí v Bielych Karpatoch k najvyhľadávanejším lokalitám. Pre svoje úžasné scenérie a ďaleké výhľady sme si tento kraj zamilovali aj my, cyklisti z MKCK. Chodíme sem už dlhé roky a nie a nie sa nabažiť krásnych výhľadov, ktoré poskytuje tento región.

Tento rok nebolo inak. Využili sme priaznivú predpoveď počasia, voľný, sviatočný deň. Nám cyklistom veľa netreba. Keď k týmto dvom aspektom pridáme ešte malý cieľ, tak vždy sa je na čo tešiť.

Tento cieľ bol však teraz veľkolepý: Kykula – Mikulčin vrch. Kto tu už raz bol, vždy sa sem bude rád vracať.

Štart a cieľ tejto akcie bol v Novom Meste nad Váhom. 15.9.2021, vo sviatočný deň, sa nás tu na parkovisku pri železničnej stanici stretáva celkovo 13 cyklistov(tiek). Počasie, ako  bolo sľúbené, je nádherné. Krátko po pol desiatej sa vydávame na trasu.

Smerujeme na Dolné Srnie. Tu sa od nás odpojí Dušan. Ešte nie je celkom fit. My ostatní pokračujeme cez dedinky Bošáca a Haluzice… Máme krásne výhľady až na Inovec. Hneď pri ceste sa nám núkajú dozrievajúce slivky. Takže koštujeme a kocháme sa… aké je krásne Slovensko.

V Haluziciach sa zastavíme. Nesmieme na tejto našej trase vynechať dva domáce skvosty: a to starý husitský kostolík a na Slovensku už všeobecne známu (súdiac podľa veľkého počtu návštevníkov) Haluzickú tiesňavu. Dnes to máme spestrené ešte malým bufetom hneď povedľa. Dáme si slivkovo-škoricový báleš (z našej domácej produkcie) a jedno dobré „orosené“ (z produkcie miestnej).

V takto dobrej nálade pokračujeme ďalej v našej ceste. Prechádzame ospalými dedinkami: Štvrtok, Ivanovce, Melčice-Lieskové… V Chocholnej si naberieme z prameňa minerálku, lebo iné osvieženie v tejto dedine ešte stále nefunguje. Tá nám musí (ako palivo) vystačiť na desaťkilometrové stúpanie hore na hrebeň s prevýšením cez päťsto metrov.

Bohužiaľ iné osvieženie nám pri stúpaní nie je dopriate:  Vila Sokolka popri ceste je dnes určená len pre svadbu, miestna staršia pani, preháňajúca sa na starom cesťáku upravenom na e-bike, nám ponúka len vodu z lesného prameňa a reštika na Kykuli-škole už dávno nefunguje.

Stúpanie začína len pozvoľne, no potom sa miestami prehupne aj na 12%. Na záver sa už  objavujú prvé výhľady na miestne kopanice (teraz už chalupy), čo nám spríjemní našu náladu.

Sme hore, na hrebeni. Oddychujeme a užívame si výhľady na okolitý kraj. Je tu ozaj prekrásne. Cestu k hraniciam s Moravou nám spríjemní výstava fotografií zo života starých kopaničiarov.

Na moravskej strane sa po prekonaní zopár hupákov dostávame ku pomníku padlých amerických letcov počas II. svetovej vojny. K pomníku teraz pribudli aj dva červené javory.

Po obligátnom fotografovaní sa vydávame na posledné stúpanie ku chate Vyškovec. Teraz sa nám objavujú snáď najkrajšie scenérie tohto kraja a to nám dodá tak prepotrebnú energiu. Takže ani sa nenazdáme a sme pri chate. Usadíme sa na jej terase  a doprajeme si už nevyhnutné občerstvenie.  Teraz môžeme sledovať kus Slovenska od Vršatca až po Malú Fatru. To ten gulášik a pivko ináč chutí.

Pohodu nám trochu zoberie  zistenie, že Marianna niekde po ceste stratila svoje cenné okuliare. Bohužiaľ ani ochota a pomoc (motorová) miestneho chatára situáciu nevyriešila.

No, nič sa nedá robiť. Musíme ísť ďalej.

Smerujeme na kótu Mikulčin vrch, ktorá je najvyšším bodom dnešnej trasy. Stúpanie ani nebadať. Odtiaľto už budeme prevažne len klesať až do cieľa. Smerujeme na Troják. Výhľadovú kulisu nám teraz robia  moravské dediny: Komňa, Bojkovice… Užívame si zaslúžený zjazd. Prefrčíme dedinou Lopeník, krátku zastávku na kávu si urobíme ešte v Březovej.

Odtiaľto už za miernejšieho klesania smerujeme na Slovensko. V pohode míňame dediny: Nová Bošáca, Zemianske Podhradie, Bošáca. Ešte jedno malé stúpanie na Dolné Srnie a to už sa nezadržateľne blíži cieľ – Nové Mesto nad Váhom.

Nuž, čo na záver. Sme plní dojmov, pred očami sa nám stále premietajú neskutočné scenérie, ktoré nám dnešný deň pripravil.

Dnešný deň na bicykli – opäť správna voľba.

Dovidenia nabudúce.

Parametre trasy: 71,5 km, nastúpaných 1060 m.

Ľuboš Kraic