Akcia Výstup na Veľkú Javorinu

Spomienka na Ivana Jaroša

sobota 9.10.2021

Celý týždeň som bol nesvoj aké počasie bude v sobotu 9.10. No už v piatok som vedel, že to vypáli, aspoň oproti minulým rokom, dobre.

Počasie bolo nakoniec nad očakávanie – slnečno a takmer bezvetrie. Ráno sme mi traja (ja  s B.I. a B.B.) prišli tak trocha skôr, ale Ivanova polovička a syn Igor už boli na chalupe. Išiel som sa s nimi krátko pozdraviť, nechýbala pritom tradičná domovina a buchty. Štart bol na parkovisku v blízkosti Ivanovej chalupy, tu sme sa zvítali s ostatnými účastníkmi. Opäť nechýbalo tradičné pohostenie, tentokrát Ivanovu susedu (A. Ušiakovú) nahradila jej sestra, znova nechýbali zákusky (opitý Izidor) a domovina. Ja zákusky teda veľmi nemusím, ale bol naozaj výborný. Ja som potom tradične vytiahol becherovku a tak sme dobre naladení vyštartovali po novučičkej asfaltke smer Veľká Javorina (zase musím poznamenať, že neznášam turistiku po asfaltke). Onedlho sme dorazili k Dibrovovmu pamätníku, odkiaľ sme po krátkom posilnení pokračovali hore. Cesta ubiehala veľmi rýchlo, čo chvíľu sme navzájom striedali spolupútnikov – je zaujímavé, že stále si máme čo povedať. Azda aj preto (a nielen preto) máme radi pohyb v prírode.

Na Javorinu sme dorazili okolo 12:00, tu sme symbolicky zaspomínali na Ivana a zapálili sviečky na jeho pamiatku. Krátko nato sme sa išli posilniť na Holubyho chatu, kde sme na terase i vovnútri pobudli ďalšiu hodinu. Potom nás pred chatou čakalo už tradičné grupenfoto. Cyklisti sa presunuli dole svojou trasou a nás pešiakov čakala cesta naspäť po červenej k pamätníku, kde sme nabehli na zelenú okolo partizánskych zemľaniek a nakoniec krížom cez les k parkovisku. Úplný bonus na záver bol guláš na Ivanovej chalupe (o ktorom som tak trocha vedel), ktorý pripravila jeho polovička a všetkým veľmi chutil (fakt bol dobrý). Krátko nato sme sa rozlúčili a o 18:00 sme naštartovali našich tátošov na cestu domov.

Na záver sa chcem poďakovať ešte raz všetkým účastníkom, že merali cestu až sem, do tak trocha odľahlej časti Karpát, Palinovi za budúce video, Jurajovi za propagáciu v klube MKCK a za fotky, aj Majovi za fotky a domácim za úžasnú pohostinnosť.

Veľká Javorina a už tradičná akcia v tento deň pritiahli do prírody viacero turistov/-tiek (Božka Ilavská, Alica Binková, Daša Soubustová, Milan a Gabika Mizerovci, Juro a Božka Golieroví, Jozef Baránek s Majkou, Katka Roháčková, Milan Král, Peter Balážik + dvojica kamarátok, Igor Naništa, Vlado Naď, Paľo Rapant, Ľudo Šoltés, Ivan Havlík, Boris Bednár, Maroš Modrovský, Vojto Galbavý, Ruben Vidlička s Jojom Matulkom) či cyklistov/-tiek (Ľuboš a Milka Kraicoví, Peter Kašpar, Igor Jaroš).

Pozn.: Cyklisti Milka a Ľuboš Kraicoví šli po trase: Stará Turá – Topolecká – Horná Hlavina – Prídolie – Kubíkov vrch – Nová Lhota – Vápenky – Kamenná Bouda – Veľká Javorina – Hrnčiarové – Stará Turá.
Prešli 46 km s prevýšením 1060 m.

Dúfam, že o rok sa na tomto mieste vidíme opäť, už teraz sa teší

Vojto Galbavý