Akcia Potulky po Břeclavsku

nedeľa 31.7.2022

Akcie sa za MKCK zúčastnili: M. Babišík, J. Lukačovičová, Ľ. a E. Kraicoví, V. Trajlínek, J. Baránek a I. Kubiš

Ako hostia: Š. Krištof, S. Macejka, M. a V. Miklošovičoví.

V oblasti Břeclavi a Lednicko-Valtického areálu sme sa už s našimi bicyklami viackrát potulovali. Teraz sme sa zamerali trochu viac aj na vodnú nádrž Nové Mlýny, teda aspoň jej východnú časť.

Krajina v okolí tejto vodnej plochy je zo severu posiata vinohradmi a samozrejme aj vinnými sklípkami, z juhu stráži hladinu horský masív Pálavy, tiež zo svojimi vinicami, ale aj hradmi a archeologickými nálezmi. No a z východu sem pomaly už nakukujú atrakcie Lednicko-Valtického areálu.

Pre túto svoju polohu priťahuje tento kraj samozrejme aj množstvo turistov a cyklistov, nás nevynímajúc.

V nedeľu 31.7.2022 sa na parkovisku pred Penny Marketom stretávajú 11 cyklisti, ktorí sa sem dopravili svojimi autami, vlakom a Ivan, ako má zvykom, po svojich až z Hlohovca.

Prehánky, ktoré nás sem-tam sprevádzali cestou sem, ustali a ukazuje sa pekný slnečný deň.  Neváhame a krátko pred pol desiatou sa vydávame na trasu.

Ideme po náučnej ceste Lužný les. Rovinatá asfaltka je dobrá na zohriatie a cca po 6 km nás krásnym lužným lesom dovedie ku Janovmu hradu. Tu si doprajeme malú zastávku na jedno orosené aj neorosené.

Pokračujeme ďalej obchvatom Lednického zámockého parku a popri Dyje smerujeme k historickému obelisku postaveného v roku 1798 na počesť prímeria medzi Rakúskom a Francúzskom. No ale prístup do obory Obelisk a k samotnému monumentu nie je možný (hoci by mal byť). Bránka je zamknutá.

Tak pokračujeme ďalej a popri rybníku Fraumil prichádzame do dediny Přítluky. Za dedinou nás čaká výživné stúpanie k miestnej rozhľadni. No stálo to za to. Výhľady sú úžasné aj spod rozhľadne. Je už pekne, slnečno – paráda.

Naším ďalším cieľom je rozhľadňa Dalibor na náprotivnom kopci Kalvárie u Kapličky. Je to tu plné návštevníkov a rekreantov. Pozrieme len narýchlo rozhľadňu a pádíme ďalej.

Prichádzame k samotnému jazeru. Po včerajšom lejaku trochu zmeníme plánovanú trasu: z obavy pred blatom nepokračujeme po poľnej ceste na obce Šakvice a Strachotín, ale putujeme priamo po brehu jazera po tzv. Stezke Českem. Táto zmena má výhody aj nevýhody. Výhody v tom, že sme priamo pri jazere a ideme po starej asfaltke a nevýhodu, že je tu pomerne veterno.

No ale dá sa to vydržať. V Strachotíne sa po miestnej ceste 420 dostávame na druhý breh. Pokračujeme dedinou Dolné Věstonice a hľadáme niečo pod zub. No, bohužiaľ všetko je plné. Pekný čas vyhnal do prírody veľa ľudí a naša jedenástka to bude mať s hľadaním voľného miesta na obed ťažké.

Vsádzame na istotu: ideme do Pavlova. Tu poznáme dobrú reštiku z minulosti. Majú voľno síce len vnútri, ale to nevadí. Podstatné je to, že na našom stole onedlho zakotví jedenásť porcií výpečkov s dobrým žltým mokom. To okamžite zlepší náladu v našej partii a dostávame chuť na ďalšie spoznávanie našej plánovanej trasy.

Z Pavlova pokračujeme opäť po brehu jazera po tzv. Stezke Českem. Teraz nám vietor fúka do chrbta. Je to v pohode. Jazero opúšťame pri elektrárni.

Kúsok za ňou je pamätné miesto obrovskej tragédie, ktorá sa tu odohrala v roku 1936. Vtedy šla skupina žiakov na vlastivedný výlet do neďalekej Pálavy. Pri prevoze kompou cez Dyje sa tretí povoz aj s kompou prevrátil. V rozbúrených vodách Dyje vtedy našlo smrť 31 žiakov a jeden dospelý. Na pietnom kameni sú vytesané mená všetkých nešťastných obetí.

Ďalej pokračujeme popri Dyje smerom na Bulhary. Tu prejdeme na druhý breh Dyje a po občerstvení v Bistre u Splavu nás krásna lesná asfaltka privedie do Ledníc. Lednice sú plné turistov, tak sa snažíme čo najskôr pokračovať von, smerom na Lednické rybníky. Tu je to tiež dosť plné, záujem o túto lokalitu je už roky obrovský.

Tzv. Knížecí cyklocesta nás prevedie postupne všetkými hlavnými atrakciami tejto časti areálu: Chrám Troch Grácií, Hubertova kaplnka, Dianin chrám (Rendez-vous)… Prehliadku zakončíme v zámočku na Pohansku a tu si urobíme aj krátku (poslednú) zastávku na občerstvenie.

Ivan so Štefanom odtiaľto pokračujú po svojich smerom na Lanžhot a Kúty. My ostatní smerujeme na Břeclav. Vedľajšie cestičky popri Dyje nás v pohode privedú do cieľa, na parkovisko pri Penny Markete.

Sme v cieli, sme spokojní. V značnej miere k tomu prispelo aj dnešné počasie. Niet sa čo diviť. Veď dnešná destinácia patrí k tzv. TOP-destináciam. Klubu už prirástla k srdcu a dúfam, že sme tu neboli posledný raz.

Ľuboš Kraic