Akcia Drapliak

V sobotu 17.2.2024 nás čakala „chuťovka“ s partiou CykloMKCK a priateľov. Čakal nás Drapliak v severnej časti MK pri Čachticiach. Na Sidove (M.Sviteka) zimné výstupy na vrcholy MK chodíme už pár rokov. Opäť nesklamal výberom veľmi zaujímavej lokality.

Akcie sa zúčastnili: J. a A Dzurenkoví, M.Babišík so synom Tomášom, V. Trajlinek, J. a B. Golierovci, D. Polák, M. Miklošovič, V. Galbavý,  E. Zolvík, M. Modrovský, D. Soubustová, E. Antalová, E. a Ľ. Kraicoví, S. a L. Macejkoví, I.Naništa, P.Rapant, Z. Šmachová, B. Trnavská, J. Baránek,…   Sólo išiel V.Chrapčiak

Ale poďme po poriadku. Ráno pred 8:00 h sa stretáme pred pekárňou v Čachticiach. Po zvítaní a pozdravoch nás milo prekvapila Zuzka Š. ktorá napiekla orechovo-tvarohovú –kiwiovú- mandarínkovo- hroznovú SUPER tortu k jej „okrúhlym“ narodeninám. Zuzka ďakujeme. A ešte raz VŠETKO NAJLEPŠIE PRAJEME.

Po hodovaní a gratuláciách ešte jedna štartovná fotka. Vyrážame na trasu v skoro jarnom počasí. SHMU hlási pred obedom „drobný“ dáždik. To nás ale nemôže rozladiť. Tiahlym stúpaním okolo hradu sa „prehupneme“ do obce Višňové. Miestna lokálka práve doviezla turistov od Nového Mesta n/V. Poznávame partiu T.O. Túlaví psi, KST Hlohovec, Spartak TT, BA, … a i.

Po zvítaní a pozdravoch „šliapeme“ spoločne ďalej príjemným stúpaním do borového lesíka. Mračí sa, ale je ešte fajn. Čoskoro sme na odbočke k Biblii, s chodníkom Lopéz. Pekné meditačné miestečko skryté v lese s výhľadmi do okolia a lavičkou. Je čas na doplnenie tekutín a občerstvenie.

Chodník pokračuje vrstevnicou ďalej. Občasné zastavenia a opäť výhľady na hrad. Krátko sa zastavíme pri Čachtickej jaskyni . So 4058 m je najdlhšou (dosiaľ) známou MK jaskyňou. Začíname stretať skupinky oproti. Obloha sa pomaly mračí a kropí naše kroky slzami. Vyťahujeme plášte, dáždniky, kapucne, … trocha to začína šmýkať.

Pod Drapliakom je rušno. Premávka je tu teraz obojsmerná. Jedni hore, druhí dole, a Sido s KBT nás už v daždi čakajú na vrchole. Zapisujeme sa do prezenčky a dostaneme diplom. Dopĺňame tekutiny. Fotíme krásy Drapliaka a spoznávame menej známe okolie. Dnes zdolali  Drapliak rôzne vekové skupiny. 92 ročný Pán turista, aj 1,5 aj 0,5 ročný drobci na chrbte alebo v nosítku u maminy. Klobúk dole.

Borievkovým chodníkom sa vyberáme na cestu späť. Mraky sa postupne trhajú a dáždik ustáva. Dievčatá odhadzujú pršiplášte a slniečko sa „usmieva“ na krajinu pod nami. Ešte dojedáme, dopíjame, posledné „tajomstvá“ batohov . Borový lesík nás opäť dovedie až k potoku.

Tu stráži prechod mostíkom miestny vodník Člupko. Pekná práca miestneho rezbára. Umývame blatové topánky a popod žel. most prichádzame ku kostolu v Čachticiach.

Pizzeria Bathory je pripravená uspokojiť naše požiadavky. Príjemné prostredie aj personál. Ďakujeme. Ďalší pekný deň „na horách“ je za nami. Lúčime sa s Čachticami, Drapliakom, a super partiou.

Dovidenia priatelia(-ky). O pár dní zas na výšľape niekde v okolí…

Akcie sa zúčastnilo odhadom vyše 200 turistov(-iek). Z klubu CykloMKCK a priatelia cez 22 ľudí. .. Trasa:15,8 km / Presun peši trval niečo cez 5 hodín…

Naništa Igor