Akcia Veterlín

Akcie sa zúčastnili: E. Zolvík, M. Modrovský, D. Soubustová, V. Naď, Ľ. a E. Kraicoví, J. a A. Dzurenkoví, I. Naništa, K. Roháčková, B. Polocík, J. Polakovič, A. Hollý a P. Rapant.

S Partiou trampov šli: M. Babišík, V. Trajlínek a M. Miklošovič.

Pozvanie na potulky po Malých Karpatoch od Trampskej skupiny Stratená stopa nikdy neodmietneme. A tak tomu bolo aj v sobotu 24.2.2024. No a krajina v okolí Čela a Veterlína, tak tá vie potešiť každé túlavé srdce milovníka malokarpatskej prírody.

Hoci trampi vchádzali na trasu až o desiatej, naša skupina si dala zraz na parkovisku na Jahodníku už o ôsmej. Budeme mať viac času a bude aj viac pohody.

Na štarte sme dostali od trampov malý darček v tekutej podobe. Dobre padol, tak sme v pohode mohli nabehnúť na trasu. Smerujeme po žltej značke. Pri konci z nej odbočíme, obídeme vrchol Černíka zľava a onedlho sme na rázcestí nad Vlčiarňou. Nezdržujeme sa a putujeme ďalej po zelenej smerom na Čertov žľab. Cestou badáme už prvé nesmelé výhonky medvedieho cesnaku. Takže niektorí sa trochu zdržíme.

Na Čertovom žľabe si urobíme prvú občerstvovaciu prestávku. Vladova káva nesmela chýbať. Takto posilnení stúpame hore po zelenej až do Sedla pod Zárubami. Tu odbočujeme zo značky a putujeme opäť strmo hore k vrcholu Čela. Cestou sa ako obvykle zastavíme pri Hačovej jaskyni.

Hore na Čele sa nám ukazujú prvé výhľady na juhovýchodnú stranu. Slniečko už pekne svieti, ani vietor nie je silný, takže pohoda. Smerujeme po hrebeni smerom na Veterlín. Túto časť máme najradšej. Už pomerne dobre vyšliapaný chodníček nám pomedzi skaly a stromy vytyčuje ten správny smer. Výhľady sa pomaly začínajú striedať raz na ľavú, raz na pravú stranu. Raz vidíme krajinu v okolí Slepého vrchu a Bolehlava, raz sledujeme hrebeň Zárub s Ostrým kameňom.

Ale to sa už nezadržateľne blíži vrchol Veterlína. Zastavujeme sa a usadíme sa na jeho skalnatom vrchole. Vetrík pofukuje len mierny, takže ideálny čas na občerstvenie. Trampi hlásia, že sú na ešte len dolu na Sedle pod Veterlínom. Nebudeme tu vyčkávať a ideme im naproti. Stretávame ich na polceste od sedla. Prebehne krátka výmena tekutých produktov a každý pokračujeme svojim smerom.

Naša, trochu potrhaná skupina sa dáva na sedle dokopy a na Jahodník nesmerujeme po asfaltke, ale paralelne po lesnej cestičke. Bola to dobrá voľba, lebo bola okrášlená krásnymi, starými stromami. Nakoniec sa napájame na žltú značku smerujúcu od Čiernej skaly.

Prichádzame na Jahodník. Zopár trampov stretávame aj tu. Ale hlavná časť bude v Neštichu v Hostinci pod gaštanom. Tam sa vyberáme na našich autách aj my zo skupiny MKCK. Miesta na parkovanie je ešte dosť, aj sa nám podarí nájsť voľný stôl, Gitarová skupina sa pomaly rozohráva na záverečné zhodnotenie akcie.

Hostinec sa začína pomaly zapĺňať. Debaty bežia v plnom prúde. Pomaly sa začína servírovať guláš. Naša dnešná turistika je práve ukojená všetkými zmyslami. Sme spokojní. Niektorí sa poberáme už domov a niektorí tu ešte zostávajú na nejakú tú debatu.

No a niektorí z trampov ešte nedorazili a sú niekde na ceste…

Ľ. Kraic