Akcia Okolím Pezinka

Okolím Pezinka (zo zápisníka klubu KSS pri MKCK).

Akcie sa zúčastnili: P. Rapant, M. Babišík, Ľ. E. Kraicoví, V. Naď, J. Dzurenka, I. Pavlík, M. Miklošovič, M. Modrovský, J. Polakovič, I. Naništa, J. Vrábel, D. Polák, A. Holý, V. Trajlinek, J. Baránek.

V stredu 28.2.2024 sa vydal „ Klub spokojných seniorov“ (KSS) na prieskum okolia Pezinka a Cajly. Ráno o 8:15 h sa stretávame pred nemocnicou Philippa Pinela. V pozvánke od P. Rapanta je úsmevná poznámka a upozornenie: „parkujeme pred vrátnicou – Klinikou alkoholicko a inak drogovo závislých odporúčam vziať si iba nealko vínko, nealko borovičku, nealko slivovičku. Ak nie tak treba pyžamo a zubnú kefku !

16 nadšencov a fanúšikov turistiky čakala pekná cca 14 km trasa. Potešili lokše aj teplý nápoj od Eda a Palina. Po štartovej fotke pred nemocnicou PP sa zakrátko dostávame na trasu Náučného vinohradníckeho chodníka Pezinok. Pre milovníkov hrozna a vína je toto veľmi atraktívna prechádzka.

Kedysi sa tu pestovali aj odrody Veltlínske červeno-biele, Silvánske červené, Chrupka (Gutedek), Čabianska perla, Ezerjó, Muškát, Ottonel, Izabela, Ferdinand Leseps, Delavare, Kozie cecky, Bouvierovo, Bratislavské biele, Neuburské, Magdalénka skorá a mnohé iné. Rizling vlašský je v súčasnom období najpestovanejšou odrodou v pezinskom chotári.“

Prvá zastávka je pri vahadlovej studni. Na trase NVCH Pezinok je celkom 12 náučných panelov. Z jedného na Vyhliadke sa dozvedáme:

„Územie, na ktorom sa dnes Pezinok rozprestiera, sa prvýkrát spomína v listine z roku 1208 pod názvom „Terra Bozin“. V roku 1376 získava vtedajší Pezinok trhové privilégia a stáva sa mestečkom. Základom bohatstva mesta sa stalo najmä kvalitné víno, s ktorým pezinskí obchodníci obchodovali v priestore celej strednej Európy. Na stredovekom vývoji mestečka sa výrazne podieľal mocný šľachtický rod grófov zo Svätého Jura a Pezinka. Významné je najmä 17. storočie. V roku 1615 sa stáva na základe tzv. Malého privilégia Mateja II. slobodným kráľovským mestečkom v roku 1647 na základe privilégia Ferdinanda III. slobodným kráľovským mestom.

Cesta vinohradmi nás dovedie k vinohradníckemu domčeku s názvom Celestín. Od apríla do septembra tam prebiehajú akcie a podujatia spojené s vínom. Degustácie, kultúrne stretnutia, varenie gulášu, DJ Edo, akcie pre deti, otvorené viechy…Stálo by to za TO niekedy uskutočniť cykloturistiku v okolí.

Okolo rybníka sa cesta vinie hore do kopčeka. Tu nachádzame pozostatky Peregského domu. Tu býval správca vinohradu ľudovo nazývaný Pereg.

Cit.  „Správy o ňom máme už z 13. storočia. Bergmajster mal vo vinohradoch rovnaké kompetencie ako richtár v obci. Dozeral a kontroloval všetko dianie vo viniciach. Okrem iného zodpovedal za včasné obrábanie vinohradov, dohliadal, či sa pri vyberaní desiatku a odvádzaní povinných dávok používali pezinské miery a dohliadal na hájnikov. Jeho funkcia pretrvala až do roku 1950.“

Pod Peregom si doprajeme kávovú prestávku s Vladom. Po občerstvení pokračujeme lesom na ďalšie zastavenia trasy. Objavujeme pekné vyhliadky na MK a okolie.

V miniarboréte pri lesnej škôlke nájdeme aj Jarabinu brekyňovú, stromček ktorý vysadila p.prezidentka SR Z.Čaputová v apríli 2021. Veľmi pekné miesto pre nenáročné výlety a lesnícku osvetu.

Deň bohatý na zážitky pokračuje na Antimónke. Je to bývalá baňa na trase náučného cykloturistického chodníka z Perneku do Pezinka. Poznávame históriu baníctva v tejto oblasti.

Združenie Geopark Malé Karpaty vybudoval pri šachte Budúcnosť nádherné miesto na vzdelávanie. Sú tu osadené infopanely. Planéta a Zem, Minerály, Hmyz, Lesy, Potoky, Stupavské zelé, a iné. Pre školy aj verejnosť ideálne miesto na poznávanie a oddych.

Okolo bývalej základne baníkov a starých polorozpadnutých budov sa chodníkom dostávame na cestu do Pezinka.

Doobedný program sme ukončili opäť pri autách pred nemocnicou PP na Cajle. Milan „Babulo“ navrhuje obed v Modre. V centre je pekný hotel Sebastián u Hofera. Neodoláme ponuke „meníčka“ a doprajeme si výdatný obed. Ideálne miesto na zakončenie výletu. Ďakujeme za gastronomický zážitok na záver.

Igor Naništa