Záhorie Moravské Slovácko

Akcia sa konala 12.5.2007

Zoznam účastníkov :
l – Ján Budoš – člen MKCK
2 – Miroslav Šuga – člen MKCK
3 – Jozef Michalec – člen MKCK
4 – Pavol Škoda – člen MKCK
5 – Juraj Poláček – člen MKCK
6 – Dušan Surovčík – člen MKCK
7 – Roman Vetrík

Štart – 9:30 žel.stanica Kúty

Cieľ – 18:00 žel.stanica Kúty

Trasa – Kúty- Lanžhot – Mikulčice- návšteva Slovanského hradiska Hodonín Rohatec Skalica (návšteva františkánskej vinotéky a ochutnávka vín) – Holíč Kopčany (návšteva Slovanského kostolíka sv. Margity) Kúty.

Program: Ráno o 6:45 sa nás zopár skalných stretlo na Trnavskej žel.stanici a nastúpili sme aj s bicyklami do vlaku smerom k miestu štartu našej cyklisticko-poznávacej akcie, čiže do Kútov. Vo vlaku sme boli štyria a ešte v Kútoch sa pripojili ďalší traja.

Po uvítacích ceremóniách sme sa vybrali smerom na Česko-slovensku hranicu a pokračovali sme do Lanžhotu.

Odtiaľ sa začala odvíjať krajina krásne vymaľovaných domčekov a úhľadne upravených viníc. V Mikulčiciach sme zabočili doprava a za 3,5 km sme dorazili do areálu bývalého Slovanského hradiska. Bolo tu krásne. Celý areál sa dá absolvovať na bicykli. V budove, kde bola bazilika, sme absolvovali zaujímavú prednášku a videli veľa predmetov od našich šikovných predkov. Lesným chodníkom sme sa dostali až do Hodonína. Tu sme sa najedli v pirátskej búde, kde sme dosť dlho čakali na polievky, ale predsa sme sa dočkali.

Počasie bolo nad naše očakávanie veľmi prívetivé. Bolo dosť teplo, raz nám svietilo slnko, neskôr sa zatiahlo, len pršať a pršať. Cestou na Slovensko sme zažili dosť silný protivietor a chýlilo sa k búrke. Centrum Skalice sme si v rýchlosti obzreli a zachránila nás pred dažďom františkánska vinotéka. Niektorí boli odhodlaní šliapať hneď do Holiča, ale ja som navrhol návštevu vinotéky.

V príjemnom prostredí vinárne sme posedeli pri veľmi dobrom červenom víne – Skalická frankovka. Keď sme opúšťali vinotéku obloha bola čistá skoro bez mráčika. Ďalej sme pokračovali cez Holíč do Kopčian. Ešte na Morave nás upozornili na Slovanský kostolík v Kopčanoch. Vďaka tomu sme sa zastavili kostolíku sv. Margity. Je to pôvodne zachovalý kostolík z 9.storočia.

Potom sme pokračovali až do nášho cieľa, do Kútov, lebo čas bol neúprosný a chceli sme chytiť osobný vlak do Trnavy o 18:15.

Hodnotím túto akciu za veľmi vydarenú, lebo veľmi úzko skĺbila cyklistiku s poznávacím výletom.

Jano Budoš