Akcia NZC Kysuce

Za MKCK sa zúčastnili:
P.Herceg, T. Gieci s rodinou, V. Oravec.

Pozvánka na 15.Národný zraz cykloturistov v Oščadnici na Kysuciach v dňoch 27.5.-30.5.2010 bola taká lákavá, že napriek tomu, že sa mi okrem T.Gieciho s rodinou nikto neprihlásil /ale zato sa mi prihlásili nejaké zdravotné problémy/ a ešte to počasie, i tak som išiel.

Asi mi to nik neuverí, ale od štvrtka do nedele nám na našich túrach nespadla ani kvapka vody. V piatok už od rána sa na 75 cyklistov pri štarte umievalo slniečko, / tu sa objavili ešte Vlado O. a Rasťo M., jazdili sme spolu/ v Krásne nad Kysucou sme sa zastavili a pozreli si exponáty v Prírodovednom kysuckom múzeu , neskôr ešte krátka zástavka pri kaštieli pri Oščadnici, no potom už začala riadna cyklistika aj za účasti STV z BA. V Ćadci prestávka na obed, potom už iba lesnými cestami kopcovitým terénom k priehrade Milošová, okolie Megoňky aj so svetovou raritou -kamenné gule,o ktorých ani p. Däniken netuší, ako vznikli. Nasledoval presun k Jablúnkovským šanciam ,tam sme sa rozdelili na 2 skupiny, tí zdatnejší sme sa prudkými stúpaniami a klesaním lesnými cestami a rozbahnenými lúkami dostali späť do Oščadnice. T.Gieci jazdil aj s prívesným vozíkom a malinkou Leou/ bola hviezdou zrazu/ aj veľkou Lenkou s nami, potom šiel s druhou skupinou po riadnych cestách.

Večer v Starej Bystrici pri prvom Slovenskom orloji slávnostne otvoril zraz starosta obce aj so zaujímavým výkladom k orloju.

Sobotňajšiu cyklotúru Okolo Trojhraničia sme jazdili už pod zamračeniu oblohou, prudké a dosť dlhé stúpania striedali tak isto prudké padáky, lesné hrbaté chodníky nás cez Poľsko priviedli do Ćeskej obce Hrčava, prestávka na jedlo a pivko, odtiaľ na Trojmedzie / jedna noha v Poľsku, druhá v Ćesku a bicykel na Slovensku/, trochu výdych a znovu hupákmi hrebeňom Beskýd na Slovenskú stranu do Oščadnice. Večer sme ukončili majálesom na námestí spolu s domácim osadenstvom.

V nedelu doobeda sa dalo ísť kto chcel na Veľkú Raču / sedačkou/ ,ja som zbehol do Źiliny bicyklom a vlakom domov.

P. Herceg