Akcia Neusiedlerské jazero

Odloženie cykloakcie okolo Neusiedlerského jazera bolo spôsobené nepriaznivou predpoveďou počasia a tak zostala snaha nájsť vhodný náhradný termín. Víkend 17. – 18. 7. sa ukázal ako voľný letný termín klubu MKCK a tak zostávalo už len trafiť sa na správny deň. Predpovede počasia neboli opäť lákavé, sobota 37°C a nedeľa ochladenie o 10°C, búrky a silný vietor. Rozhodnutie padlo s rizikom na nedeľu a tak zo všetkých predpovedaných nástrah našťastie zostal len silný vietor.

V nedeľu ráno o 8:00 h sa zišli na parkovisku pri amfiteátri tri posádky áut v celkovom počte sedem cyklistov v zložení: Editka a Jozef Antaloví, Peter Kollár a Lucia Vépyová, Editka, Marek a Matúš Nižnanskí. Na plážové parkovisko v Neusiedl sme dorazili o 9:30 h, „zložili“ bicykle a keďže z vlaku sa nik nehlásil, vyrazili sme na mólo urobiť štartovné foto.

Vzhľadom na silný vietor, nezvolili sme tradičný okruh okolo jazera, ale vybrali sme sa trasou vysnívanou Ondrom Strížom, čo znamená zásadne ísť stále podľa možnosti dolu vetrom. Nastúpili sme na tzv. „Kulturradweg“, ktorej cieľom bolo navštíviť skanzen a zároveň múzeum rakúskej dediny v dedine Mönchhof.

Cestou sme boli účastní vo Weidene na pivnom dedinskom pikniku s dychovkou. Ďalej cyklotrasa v obci Gols bola nezvyčajne kľukatá, a tak sme sa zhodli na tom, že nám chceli ukázať, čo všetko majú v dedine pekné kúpalisko, reštauráciu v zámockom štýle s parkom, futbalový štadión a samozrejme miestnych vinárov a ich ponuku.

Vstupné v skanzene je 5,5 Eur, ale ako skupine sa nám to podarilo znížiť na 4 Eurá za osobu. V skanzene sú jednotlivé domy aranžované na tradičné remeslá prvej polovice 20. storočia. Bola tam i slušná zbierka starých bicyklov a samozrejme nechýbala krčma štýlovo zariadená a ako jediná aj plne funkčná s výčapom.

Z Mönchhofu sme sa vydali do mestečka Podersdorf, ktoré je na brehu jazera. Cesta viedla medzi vinohradmi po kvalitnej asfaltke, kde sme okrem občasného protivetru nestretli takmer žiadne auto. V Podersdorfe sme obdivovali umenie windsurfistov, ktorý sa doslova predvádzali na rozbúrenej hladine jazera s vysokými vlnami. V závetrí sme si urobili prestávku na jedlo a pitie a potom v obave silného protivetru sme sa vydali na cestu späť do Neusiedl. Na plážové parkovisko sme dorazili kompletné posádky s najazdenou kilometrážou (cca 50 km). V cieli sme skonštatovali, že aj napriek veternému počasiu bol to pekný kultúrno-cyklistický zážitok.

M. Nižnanský