Akcia Veľká Javorina

Prítomní:
Členovia MKCK: Hovorka P; Ilavská B; Gurínová H; Oravec V; Nádaský J; Herceg P.

Hostia: Modrovský M; Galko L.

V sobotu 31.7 2010 sa uskutočnila plánovaná akcia „Javorina“ po trase:
Nové mesto Nad Váhom – Moravské Lieskové – Hrubá Strana Cetuna Škulovci Javorina Cetuna -Bzince pod Javorinou – Nové Mesto Nad Váhom Čachtice Trebatice – Veľké Kostoľany -Trnava.

Stretnutie účastníkov bolo na parkovisku pri vlakovej stanici v počte osem. Ku skalným účastníkom „Hovorka, Ilavská a Oravec“ pribudlo ďalších 5, ktorí si prišli zmerať svoje sily na Javorinskom stúpaní. Prvé občerstvenie bolo pod prvým stúpaním na Hrubú Stranu, ktoré naštartovalo všetkých prítomných. Tu nás prišiel povzbudiť náš kolega Surovčík, ktorý mal rodinnú oslavu. V Cetune občerstvenie nebolo, lebo otvárali až o 12.00, tak na radu domácich sme sa vybrali skratkou cez Cetunské kopanice. Skrátili sme si tak trasu, no stúpaním, ktoré bolo okolo 17%. Potom sme sa napojili už na klasickú trasu na kopec. Na vrchole nás privítala chata zahalená v oblakoch. Na Jelenec, na bývalú vojenskú hlásku, sa nešlo, lebo deň predtým pršalo a bolo hore veľa blata a veža na Jelenci bola väčšinu v oblakoch. Po občerstvení držkovou polievkou a pivom sme si skočili k vysielaču a potom už dolu do Cetune. Božka si chcel dať aj kávu, no nebola jej súdená, lietacie dvere ju o ňu pripravili. Inak na chate mali krásneho papagája, ktorý nám nakúkal do tanierov, ale nekecal.

V Cetune sme si dali občerstvenie, čierne, poniektorí rezané pivko a naštartovali sme sa na cestu domov. Nakoľko nikto nešiel na vlak v Novom Meste Nad Váhom, tak sme si dali ešte jednu zastávku v Čachticiach a po vlastnej každý ťahal domov.

Počasie sa nám vydarilo a nový úsek trasy preveril našu cyklistickú zdatnosť. Nebolo to však vôbec pre cestné bicykle, tá skratka je skôr pre horské ako trekové.

Tešíme sa na ďalší rok. Javorina je vždy výzva na preverenie našej kondície.

PETER