Bradlo 1.5.

Akcia Bradlo 1.5.2011

Za MKCK sa zúčastnili: Ľ. Kraic, S. Studený, V. Oravec, M. Unger, J. Poláček, J. Nádaský, J. Michalec, V. Naď, K. Lavor, D. Surovčík, J. Antal.

Hostia: E. Antalová.

Túto akciu sprevádzala už dva dni vopred neistota z vývinu počasia, pretože predpovede na tento deň neveštili nič dobrého. Prevažne dážď a sem tam aj búrky.

V Trnave sa krátko pred deviatou stretáme štyria (Kraic, Michalec, Naď a Nádaský) a zatiaľ za vcelku priaznivého počasia štartujeme smer Špačince, Kátlovce, Dobrá Voda so zámerom, že úplné rozhodnutie na dovŕšenie trasy necháme až na stav počasia na Dobrej Vode. Cestou sa nám vcelku vyjasnilo, čo nám pridalo na nálade. Aj na Dobrej Vode, kde sme sa na chvíľu zastavili a trochu občerstvili, počasie ešte vydržalo. Tak sme sa vydali ďalej cez hory smer Brezová. Tu sme sa dozvedeli, že za nami ide aj Kamil Lavor a že v Piešťanoch počasie nie je až také prívetivé, aké sprevádzalo doteraz nás. Cestou lesom zisťujeme, že sa začína obloha rapídne zaťahovať a na hrebeni na Dlhom Rovnom nás dostihol dážď. Navliekame pršiplášte a snažíme sa dostať niekam pod strechu. Tú nájdeme až na Brezovej na benzínovej pumpe. Tu nás dostihne aj Kamil.

Našťastie dážď netrvá dlho a my sa poberáme cez Brezovú hore na Bradlo. Pri stúpaní hore sa sem tam na nás usmeje aj slnko, to nám dodá novej chuti a o chvíľu sme hore pri mohyle.

Z druhej strany Bradla od Košarísk prichádza na prekvapenie aj skupina z Piešťan (Poláček, Surovčík, Oravec a Studený). Takže je nám veselšie. Zasadneme v miestnom bufete a trochu bufetíme. O chvíľu k nám prichádza sólo cyklista. Je to Mišo Unger, ktorý šiel sám z Trnavy cez Bielu Horu. Tak už je nás desať. A aby to bolo už úplné, nakoniec prichádza aj Jozef Antal s manželkou. Tí prišli od kopaníc, zo Žadovice. Takže tohtoročné Bradlo pokorilo jedenásť chlapov a jedna nebojácna žena.

Na Bradle bolo síce zima, ale našťastie nepršalo. Za to v okolí sa asi čerti ženili, lebo obloha bola zatiahnutá a bolo počuť hrmenie.

Po krátkom odpočinku a fotení sme sa rozišli zase každý svojim smerom. Piešťanská skupina cez Priepastné, Dlhý Vŕšok, Podkylavu do Krajného. Odtiaľ cez Ošmek do Piešťan. Našťastie dážď ich už nezastihol. Trochu viacej smoly mali Antalovci, ktorí išli cez Polianku do Žadovice. Tí ešte zopár kvapiek okúsili. Naša Trnavská skupina sa pobrala späť na Dobrú Vodu. Tu sme si v okolitých lesoch natrhali trochu medvedieho cesnaku na vylepšenie a ozdravenie našej domácej stravy. Z Dechtíc sme pokračovali cez Naháč, Hornú a Dolnú Krupú do Trnavy. Našťastie aj nám sa dážď vyhol.

Takže do cieľa sme prišli všetky skupiny v poriadku. No a na záver môžem konštatovať, že aj napriek neistote z počasia, sme sa nezľakli, na cestu sme sa vydali a Bradlo 2011 zdolali.

Ľ. Kraic