Túra na Roštún 25.3.

Zúčastnení: P. Herceg, Ľ a E. Kraicoví, J. Budoš a J. Michalec

Je nedeľa, 25. marca 2012. Využívame (podľa predpovede) avizovaný pekný jarný deň a presúvame sa autom zo Zelenča, resp. z Trnavy do Bínoviec ku garantovi akcie, Paľovi Hercegovi. Tu po príjemnom naštartovaní sa (okrem šoférky auta) na „turistickú nôtu“ (zhodnotení kvality Paľom ponúknutého vínka), pokračujeme (ešte stále autom) až do Plaveckého Podhradia, do východiskového bodu našej túry.

Zaparkujeme pri miestnom futbalovom ihrisku a po modrej značke sa vydávame smerom k zrúcanine Plaveckého hradu. Za niečo vyše pol hodinky už obdivujeme výhľady z tohto veľkolepého historického miesta. Odtiaľ (stále po modrej značke) pokračujeme smerom na Amonovú lúku. Sem- tam začínajú vystrkovať svoje nesmelé očká prvé jarné kvietky (snežienky, fialky, hluchavky, podbele…Trochu nás potrápi stúpanie na Báborskú, ale krátko po dvanástej hodine bufetíme na slniečku, na Amonovej lúke.

Napájame sa na červenú značku. Po krátkom stúpaní prichádzame na vrch Klokoč. Sú tu pekné výhľady po ešte pomerne spiacej malokarpatskej prírode. Krásna hrebeňovka nás privedie na sedlo Uhliská. Odtiaľ sa vydávame na záverečný výstup do hlavného bodu dnešnej našej túry, na vrchol Vápennej (Roštúna).

Je tu vidieť pomerne veľa turistov. Novo vybudovanú malú rozhľadňu okupujú hlavne tí najmenší turisti. Krásne počasie, ktoré nás sprevádza celý deň a výhľad z miestnej rozhľadne tvorili dôstojnú odmenu dnešného nášho snaženia.

Po krátkom odpočinku sa po žltej zvážnici vydávame na konečnú etapu dnešnej túry, späť do Plaveckého Podhradia, kde v miestnom hostinci akciu patrične zhodnotíme a príjemne unavení sa vydávame do svojich domovov.

Ľ. Kraic