Camino Santiago de Compostela aug.-sept. 1.9.

Z Pyrenejí do Santiaga de Compostela

Zúčastnení: M. Nižnanský s manželkou a synom

„Camino Frances“ ako vlastne volajú jednu zo svätojakubských ciest vedie z francúzkeho mestečka Saint Jean Pied de Port do Santiaga de Compostela. Obe mestá spája cesta v španielsku zvaná „Camino de Santiago“. Peší pútnici na nej prekonajú vzdialenosť cca 800km a cyklopútnici tým, že si často zachádzajú po vedľajších cestách, prekonajú tak vzdialenosť cca 920 km. Obe cesty sú dobre zmapované a kompletne vyznačené. Cesta do Santiaga sa stala mojím viac ročným snom. Ako sa mi tento sen splnil, ponúkam zopár informácií.

Na prelome augusta a septembra som v trojici s manželkou a synom putoval dvanásť dní na bicykli, aby sme v trinásty deň na pravé poludnie oslávili v katedrále s množstvom pútnikov ukončenie nášho „camina“. Používali sme turistického sprievodcu vydaného už aj v slovenčine od autora Cordula Rabe pod názvom „Svätojakubská cesta“ a nemecký cykloatlas z edície bikeline pod názvom Jakobs Radweg. Informácie na cestu získate i na internetových stránkach www.mundicamino.com, www.ultreia.cz

Zo Zavara sme sa autom aj s bicyklami po cca 2200 km presunuli na štart našej cyklopúte do francúzskeho pohraničného mesta Saint Jean Pied de Port. Tu sme na úpätí Pyrenejí bezplatne zaparkovali auto a pripravili sa aj s kompletnou výbavou na cestu. V informačnej kancelárii nás zaevidovali a vystavili nám pútnické preukazy, ktoré nás oprávňovali prenocovať v pútnických ubytovniach. Do preukazu si formou pečiatok zaznamenávate návštevu ubytovní, kostolov, informačných kancelárií a reštaurácií. Pečiatkami vyplnený preukaz je v Santiagu dokladom na získanie pamätného listu o putovaní, ak prejdete pešo minimálne 100 km, alebo 200 km na bicykli.

Pútnické ubytovne sú v španielsku nazvané „Albergue“. Spravidla sú to jednoduchšie nocľahárne vo väčších miestnostiach s kapacitou cca 5 až 50 pútnikov. Ceny sa pohybujú od 5 do max. 10 Eur, ale sú aj ubytovne, kde cena je označená ako „Donativo“, čo v španielsku znamená dobrovoľný príspevok. Spravujú ich cirkevné inštitúcie, miestna samospráva, dobrovoľné spolky, alebo súkromníci. Ubytovne sú vybavené samozrejme hygienickým zariadením, väčšina z nich má dobre zariadenú kuchyňu, automatické práčky, priestor na servis bicyklov. V ubytovniach sme zažili maximálnu toleranciu medzi pútnikmi, udržovanie hygieny, poriadku a samozrejme nočný pokoj po 22 h, ktorý každý rešpektoval a nikto ho nerušil. Stravovanie je prístupné po celej trase v reštauráciách, v baroch s rýchlym občerstvením, resp. nákup v potravinách je možný minimálne v dvadsať kilometrových intervaloch. Často je vám v reštaurácii ponúkané „pútnické menu“, čo predstavuje slušné tri chody s fľaškou červeného vína v kompletnej cene 7 až 10 Eur.

Na návrat zo Santiaga k autu sme použili najskôr diaľkový autobus, ktorý nás počas trinásť hodinovej nočnej jazdy prepravil aj s bicyklami do pohraničného mesta Irun. Na bicykli stačilo odmontovať predné koleso a obaliť ho priesvitnou fóliu, ako sa obaľujú kufre na letisku. Cestovné na osobu vrátane bicykla bolo 70 Eur. Mesto Irun bolo vzdialené ešte 70 km od nášho auta a tak sme v hodnote 12 Eur vrátane bicykla použili vlak, ktorým sme sa dostali k autu v Saint Jean Pied de Port.

Počiatky „Camina“ siahajú do začiatku 11. storočia, keď začali prví pútnici putovať k hrobu apoštola Jakuba. Dnes je ročne evidovaných okolo 100 000 pútnikov, ktorým je vystavený pamätný list v Santiagu. Symbolom pútnika je mušľa – hrebenatka, ktorú každý nosí viditeľne zo sebou a je jednoznačným znakom pútnika.

Čo znamená teda cesta do Santiaga? Športový zážitok, ktorý preverí vašu kondíciu, cykloturistika na ktorej sa vám niekoľkokrát zmení ráz krajiny, spoznávanie ľudí takmer z celého sveta, ale aj spoznanie seba samého. Každodenné dobrodružstvo, spoznávanie miestnej kultúry, umenia, architektúry jednoduchého vidieka. Cesta je predovšetkým zážitok v oblasti duchovného života a to nielen pre veriaceho človeka. Máte veľký časový priestor premýšľať o sebe, príbuzných, upraviť si rebríček hodnôt, čas uznať svoje omyly a chyby. Jednoducho je to fenomén, ktorý sa oplatí zažiť!

Marek Nižnanský