Akcia Myjavské kopanice 29.6.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: J.Budoš, S.Studený, I.Matkovčík, P.Hovorka, Ľ.Kraic, M.Babišík, J. Hergottová, D. Surovčík, Ľ. Rosa, V. Oravec, J. Antal a J. Nádaský.

Ako hostia: J. Kalina, J. Behúl, Z. Selecký a M. Babišík.

Cieľom našej etapy boli Myjavské kopanice, krásny a malebný kraj v prostredí Malých Karpát. Tu po svahoch sú roztrúsené malé osady využívané zväčša na chalupárčenie. Sem ľudia chodia na víkendy relaxovať a domáci obyvatelia si tu žijú svoj pokojný život. Celé územie je popretkávané množstvom pokojných cestičiek, na bicyklovanie ako stvorených. Bicyklovať po týchto cestičkách znamená sledovať neustále krásne panoramatické výhľady po okolitej krajine.

Sem teda mierili kolesá našich tátošov a naším cieľom bolo nasať do seba trochu tej pokojnej atmosféry, ktorú tento kraj neustále vyžaruje.

Počasie bolo priam ukážkové: 24°C, jemný západný vietor.

Ráno z Trnavy vyrážame smer Trebatice – skupinka šiestich cyklistov. Farby žien hájila dnes naša členka Jitka, ktorá ako jediná zástupkyňa nežného pohlavia sa popasovala s trasou až z Trnavy. V Trebaticiach sa stretávame s Piešťanskou skupinou a krátko po desiatej hodine smerujeme cez Krakovany na Podolské Kopanice. Tu sa k nám pridáva Dušan Surovčík. Následné prvé stúpanie preverí naše kondičky, ale aj stroje. Čo spôsobí vyradenie z trasy hneď dvoch účastníkov. Technická závada na bicykli Mateja Babišíka zamedzí jeho ďalšiemu pokračovaniu a tak sa aj s otcom Milanom vracajú späť. My ostatní pokračujeme až na Ošmek, kde stretávame cyklistu z Myjavy, bývalého spolupracovníka niektorých našich členov z predošlej práce. Ten sa pridáva k nám. Pokračujeme opatrne, lebo nastáva prudký zjazd do Krajného. V miestnej Pizzérii doplníme stratené tekutiny a ďalej pokračujeme smer Žadovica.

Pred dedinou nás čaká náš člen a kolega Jozef Antal. Prijímame pozvanie na jeho chalupu. Dobre nám padne vhod krátke posedenie vonku pred chatou a malé pohostenie od gazdinej. Tento duševný relax by sa dal užívať donekonečna, lebo okolité prostredie nás k tomu priam navádza, ale treba ísť ďalej. Pridáva sa k nám aj pán domáci, Jožo a putujeme cez rýdzo kopaničiarske dedinky Žadovica, Luskovica až na Babulicov Vrch. Tu odbočujeme doľava a pokračujeme cestou, ktorú lemujú práve zrelé čerešne. Nádhernú panorámu vpravo ukončuje pohorie majestátnej Veľkej Javoriny a vľavo sa ukazujú malebné pahorky a na nich dedinky a samoty ako z rozprávky.

Prichádzame do dedinky Jablonka. Tu máme v pláne dať si niečo pod zub, ale dve oslavy v miestnej reštaurácii a slabá ústretovosť personálu nám dovolia dať si len prihriatu polievku. Náladu nám našťastie znovu zlepší ďalšie bicyklovanie po ceste Matejovec Jeruzalem Dolina Vydarených, ktorá znova potvrdila, že kopanice sú naozaj malebné.

Prichádzame do Krajného, tu sa od nás odtrhnú traja účastníci pokračujúci smerom na Višňové. My ostatní pokračujeme cez Podkylavu a farmu Charolais. Za okolitými ohradami sledujeme pokojné stáda pasúceho sa dobytka. Zastavujeme sa v Agropenzióne Adam na kávičku a trochu zrekapitulovať práve nadobudnuté dojmy. Všetci sme za jedno bolo to nádherné, veď na kopaniciach to ani inak nejde.

Zostáva nám už len prejsť cez Prašník a Vrbové do Trebatíc. Tu sa s nami lúči Ľubo Rosa a Jitka, ktorí ďalej pokračujú autom. My zostávajúci šiesti cyklisti sa popasujeme ešte s poslednými kilometrami do Trnavy.

V Trnave sa zastavujeme sa ešte na jedno „kapurkové“. Máme toho v nohách už dosť, ale sme spokojní. Prežili sme okúzľujúci deň, nasali sme do seba tak prepotrebnú, pokojnú, kopaničiarsku atmosféru a ako tu už bolo raz povedané: bicyklovanie je úžasné a na kopaniciach to nemôže byť inak.

Ľuboš Kraic