Akcia Medzi Vtáčnikom a Tribečom 7.7.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Helena Gurínová, Vladimír Oravec, Emília Kraicová, Ľuboš Kraic, Božena Ilavská a Dušan Surovčík

Ako hostia: Marián Modrovský, Kornel Ninis, Peter Chnapko a Ivan Kubiš

Po zvítaní účastníkov pred železničnou stanicou Veľké Uherce a tradičnej štartovej fotografii sa náš peletón vydal na trasu smerom na Veľké Uherce. Tu sme krátko poobdivovali miestny kaštieľ (žiaľ len spoza zamknutej vstupnej brány – na SK je to tak) a nakoľko nás čakal dosť dlhý úsek so stúpaním „mimo civilizáciu“, aj doplnili tekutiny. Tu treba konštatovať, že počasie k nám bolo vzhľadom na leto veľmi zhovievavé – celý deň bolo vcelku znesiteľných cca 30°C, miestami pod mrakom a fúkal mierny osviežujúci vietor, skrátka ideálne cyklistické počasie. Celkom fajn tiež bolo, že veľká časť trasy, a to hlavne okolo poludnia viedla miestami v tieni stromov, kde bol príjemný chládok.

Od priehrady vo Veľkých Uherciach sme pokračovali po starej asfaltovej ceste, ktorá už má teda, čo sa týka kvality, svoju najväčšiu slávu dávno za sebou smerom na Drahožickú hutu na hrebeň, kde pribudlo do albumu ďalšie foto, tentokrát s výhľadom na Veľkú Ostrú. Odmenou za predchádzajúce náročné stúpanie po nekvalitnej ceste bol nádherný zjazd po panenskom asfalte cez Nestašovskú dolinu, okolo horárne Kolobrno a Skýcovský mlyn do obce Hostie a ďalej do Topoľčianok.

Tu sme pred nutným doplnením tekutín v miestnom Gazdovskom dvore mali možnosť ako bonus zhliadnuť časť Majstrovstiev SR v drezúre s medzinárodnou účasťou – škoda, že sme sa nemohli zdržať dlhšie.

Z Topoľčianok sme občerstvení vyrazili smerom na Machulince a Obyce, kde sme cca 2 km za odbočkou na Jedľové Kostoľany preskúmali ruiny Živánskej veže, ktorá bola svojho času významným kontrolným bodom obchodnej cesty.

Nasledovalo mierne stúpanie na križovatku Malá – Veľká Lehota, odkiaľ sme sa po krátkej pitnej pauze v tieni miestnej BUS zástavky vydali na druhé náročné stúpanie dňa cez obec Veľká Lehota. Nastúpanú výšku sme však ako vždy neudržali a nasledovalo prudké klesanie po dosť rozbitej ceste do obce Stará Huta. Tu tí, čo boli ešte pri sile a chuti, absolvovali pešiu prehliadku Starohutského vodopádu s výškou padajúcej vody cca 5 m, čo myslím stálo za to.

Prudké klesanie ďalej pokračovalo až do Novej Bane, pričom sme celkom „stratili“ 400 výškových metrov, čo je na slovenské pomery celkom dosť. A ako tu už býva, po klesaní okamžite nasledovalo stúpanie smerom na Tajch – rekreačnú oblasť Novej Bane. Tu nás po odbočení z hlavnej cesty zaskočilo síce krátke ale o to brutálnejšie stúpanie, ktoré spôsobilo roztrhanie nášho peletónu s následným zablúdením jeho zadnej časti, za čo si garant akcie vyslúžil zopár nie celkom pochvalných vyjadrení a stratu bodov. Našťasie pomocou mobilov sme sa našli a úspešne dorazili do penziónu Tajch, kde nás čakalo vytúžené občerstvenie v pevnom aj kvapalnom skupenstve.

Po tejto „veľkej“ prestávke sme opäť vyrazili na trasu, ktorá pokračovala pomerne krátkym stúpaním k horárni Kailovka s následným zjazdom do doliny Pilanského potoka. Z križovatky s hlavnou cestou nám zostávalo posledné cca 300 m stúpanie cez Pílu a Veľké Pole do sedla Penhýbeľ, ktoré dôkladne preverilo, kto na tom, ako čo sa kondičky týka, je a viacerí členovia peletónu boli nadšení, že už žiadne ďalšie stúpanie na trase nie je.

Po oddychu sme spravili „vrcholovú“ fotografiu pred tabuľou informujúcou o výskyte medveďa hnedého, na ktorej sú všetci akýsi „vyrehotaní“ – asi preto, že už to mali v podstate za sebou a medveď tiež nehrozil. Do cieľa zostávalo už len dlhé klesanie okolo známeho motorestu Hájnikova žena a cez obec Horná Ves na železničnú stanicu Veľké Uherce.

Parametre trasy: cca 103 km, celkové prevýšenie 1 450 m

Záverom sa chcem poďakovať všetkým účastníkom za účasť a vyzdvihnúť statočný výkon hlavne nežnejšej časti nášho peletónu, a to najmä Milky Kraicovej, ktorá celú trasu absolvovala dva týždne po bolestivej operácii prstov na nohe. Trasa bola zaujímavá, počasie ideálne a som presvedčený, že ten kto prišiel, neľutoval.

Juraj Poláček