Akcia B. Karpaty-Pov. Inovec 18.8.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Ľuboš Kraic, Peter Hovorka, Igor Naništa a Miroslav Šuga

Ako hostia: Marián Modrovský, Kornel Ninis, Peter Chnapko a Ivan Kubiš

Akciu na štarte podporili: Vladimír Oravec a Stanislav Studený v obci Bošáca sa vybrali na vlastnú trasu cestou ľahšieho odporu smerom na Lopeník

V nedeľu 18.8.2013 sa uskutočnila ďalšia z plánovaných cykloakcií MKCK. Tentokrát trasa viedla cez Biele Karpaty a Považie medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom nasledovne:
Nové Mesto nad Váhom – Bošáca – Zabudišová Kopanica – Malinné – Melčice-Lieskové – Chocholná-Velčice – Drietoma – Horná Súča – Dolná Súča – Hrabovka – Trenčín – Trenčianske Stankovce – Beckov – Nové Mesto nad Váhom

Po príchode účastníkov na miesto zrazu na parkovisku Lídl v Novom Meste nad Váhom (autom, vlakom, Piešťanci bicyklom) a tradičnej štartovej fotografii náš tento krát čisto pánsky peletón vyrazil smerom na Dolné Srnie a Bošácu, kde sa od nás odpojili už spomínaní Vladimír Oravec a Stanislav Studený. Takto oslabený peletón pokračoval prudkým stúpaním na Zabudišovu Kopanicu, ktoré zodpovedne preverilo kondíciu zúčastnených. Odmenou za vynaložené úsilie bola pohodová jazda po vrstevnici cez samotnú Zabudišovu Kopanicu s nádhernými výhľadmi a čerešničkou na torte na jej konci, ktorou bola návšteva Mariánovho spolužiaka a jeho brata, kde okrem zaujímavej debaty treba priznať prišlo aj na koštovku povestnej Bošáckej slivovice. Slivky sa v tomto regióne vyskytujú doslova na každom rohu, a tak samozrejme vyskúšali aj ich pevnú formu (pred skvapalnením).

Trasa ďalej pokračovala cca 1000 m krosovou vložkou v prudkom klesaní do doliny Melčice-Lieskové, čo si vychutnal najmä Peter Hovorka, majiteľ jediného cestného bicykla v peletóne. Treba však konštatovať, že náladu mu to rozhodne nepokazilo a horší úsek cesty bol kompenzovaný príjemným klesaním peknou dolinou, našim cykloklubom doteraz nepreskúmanou. V Chocholnej-Velčice sme už tradične doplnili chýbajúce tekutiny a v očakávaní veľkej prestávky pokračovali ďalej. Tá sa podľa plánu uskutočnila v Motoreste Eden v Dietome, kde sme doplnili potrebné živiny v tekutej i pevnej forme, čo bol dôležitý predpoklad na úspešné zdolanie zvyšku plánovanej trasy.

Nasledovalo vcelku pohodové stúpanie v tieni vegetácie do Dúbravy, na konci ktorého bolo už menej pohodové ale našťastie o to kratšie finále so sklonom 12%. To bolo po krátkom vydýchnutí vystriedané 14%-ným padákom, takže sme nakoniec boli radi, že sme trasu nešliapali opačným smerom. Nasledovalo mierne stúpanie do obce Závrská nasledované klesaním do Hornej a Dolnej Súče. Poslednou (horskou) prémiou bola skratka cez Hrabovku do Trenčína, na ktorej sme zdolali krátke ale o to výdatnejšie 12%-né stúpanie, ako aj doplnenie tekutín v miestnej krčme. Z najvyššieho bodu tejto skratky je celkom slušný výhľad na Trenčín a jeho okolie, takže zase raz prišlo aj na cvakanie fotoaparátom. Celý tento úsek trasy cez Dúbravu, … a Hrabovku bol pre MKCK (prvovýstup), ktorý rozhodne nesklamal.

Cez Trenčín, resp. jeho centrum, sme v rámci kultúrneho vyžitia prešli pešibusom, pofotili sa pri fontáne na námestí a po zlízaní zmrzliny pokračovali na posledný úsek trasy cez Trenčiansku Turnú, Trenčianske Stankovce, Krivosúd-Bodovku a Beckov späť do Nového Mesta nad Váhom. Piešťanci Nové Mesto nad Váhom vynechali a potiahli cez Hrádok a Lúku až do Piešťan.

Parametre trasy:
– Piešťanci: 123,4 km, prevýšenie 900 m

– ostatní účastníci: 90,7 km, prevýšenie 875 m.

Záverom sa chcem poďakovať všetkým účastníkom za účasť a športový výkon v takmer tropickom počasí jednu chvíľu mi teplomer ukázal 38°C na rozpálenej ceste. O to je hodnotnejší je výkon Piešťancov, ktorí si trasu predĺžili jazdou do aj z Nového Mesta nad Váhom po svojich.

Juraj Poláček