Akcia Cyklozraz KST Piešťany 22. – 25.8.

V dňoch 22.-25.8.2013 sa v Piešťanoch konal 35. zraz cykloturistov KST. Centrom zrazu bol hotel Magnólia spolu s kempingom na Lodenici,letnou terasou Dino na Sĺňave a hotelom Atóm. Na zraze sa zúčastnilo okolo 270 účastníkov zo Slovenska, Čiech a Poľska. pre ktrorých boli v piatok a sobotu pripravené 3 cyklotrasy,1 pešia a 1 cyklistická poznávacia prechádzka. Zraz zorganizovala Regionálna rada KST v Trnave, náš cykloklub bol spoluorganizátorom, pomáhali sme zabezpečiť sprievod na trasách. V piatok to bola Považská a Horská etapa, v sobotu Kopaničiarska. Považskej sa zúčastnilo asi 170 účastníkov, Horskej cca 90 a kráľovskej Kopaničiarskej vyše 200 cyklistov.

Účastníci boli so zrazom veľmi spokojní, trasy sa im páčili a počasie nás našťastie tiež nesklamalo.

Za Malokarpatský cykloklub sa aktívne zúčastnili a pomáhali pri zabezpečení členovia a sympatizanti:
v piatok 23.8 Milka a Ľubo Kraicovci, Dušan Surovčík, Stano Studený, Hela Gurinová, Marek Novák, Martin Golier a ja, v sobotu 24.8. Jano Budoš, Igor Naništa, Vlado Naď, Juro Poláček, Ľubo Rosa, Paľo a Denis Vráblovci, Mirka Valovičová, Dušan Surovčík, Stano Studený, Hela Gurinová, Peťo Julíny, Braňo Polocík, Maroš Modrovský, Martin, Andrej a Juro Golierovci.

35. zraz cykloturistov KST v Piešťanoch

Z môjho pohľadu sa všetko začalo 14.2.2013 na členskej schôdzi v Trnave, kde nás prišli požiadať o spoluprácu organizátori podujatia z Regionálnej rady KST v Trnave. Svojim uvážene neuváženým vystúpením v diskusii som si vyslúžil nomináciu na post kooordinátora a udalosti sa pomaly začali odvíjať ku dňu D. Zo spolupracovníkov sme sa stali spoluorganizátormi a ja som sa z kooordinátora stal členom organizačného štábu. Našťastie ľudia z klubu a jeho blízkeho okolia podali pomocnú ruku a tak sme mohli požiadavky, ktoré sa od nás očakávali nielen splniť, ale snáď aj prekročiť.

Zraz nultý deň

Je štvrtok 22. augusta a ráno o 9:00 sa v hoteli Magnólia, ktorý sa na najbližšie 4 dni stáva centrom zrazu, stretáva organizačný štáb. Úlohy sú rozdelené väčšina bude zabezpečovať prezentáciu, prihlásených je vyše 250 účastníkov a očakáva sa príchod aj ďalších. Ja s Mirom Herchlom nasadáme do auta a vyrážame smerom na Brezovú pod Bradlom vyznačiť trasu. Vo Vrbovom k nám prisadá Andrej (každá ruka dobrá) a pomalým presunom po trase sobotňajšej Kopaničiarskej etapy sa snažíme vyznačiť smery na všetkých križovatkách, aby sme minimalizovali prípadné straty na stave účastníkov. Po štyroch hodinách sme naspäť v Piešťanoch (za ten čas to v sobotu niektorí prejdú aj na bicykli) a ja znovu sadám do auta a tentoraz spolu s Peťom Julínym a Martinom opäť prechádzame trasu aby ju sprievodcovia pred sobotou čo najlepšie spoznali.

Spolu s Martinom ideme večer na slávnostné otvorenie na terasu hotela Magnólia, kde stretávame aj Dušana, Helu a Tóna. Po úvodných formalitách sa rýchlo rozprúdi zábava, ale ja už toho mám od rána dosť a tak pred desiatou ideme domov. Neskôr mi ešte volajú z organizačného štábu, že by potrebovali navyše jedného sprievodcu na Horskú etapu, kde sa prihlásilo viac ľudí ako čakali. Nejako to vyriešime.

Deň prvý

Piatok 23. augusta pri pohľade na oblohu veští pekný deň. Dnes sa na trasy vyráža až o 9:00 a tak sa nemusíme ponáhľať. Na parkovisku pri Tescu máme dohodnuté stretnutie s trnavskou časťou dnešných sprievodcov Ľubo a Milka už čakajú a autami sa presúvame na parkovisko. Ďalej potom pokračujeme vo štvorici (spolu s Martinom) do kempu na Lodenici, kde sa rozdeľujeme na etapy. Keďže nikto nevyužije moju ponuku zúčastniť sa Horskej etapy, Čierny Peter zostáva u mňa.

Trasa Horská (http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=118053)

Piešťany Moravany n. V. – Modrová Nová Lehota Nový Majer Kostolný vrch Hubina

– Piešťany.

Dĺžka trasy: 48 km

Prevýšenie: 778 m

Obtiažnosť: ťažká

Na bicykle sadáme na lodenici, ja si vyberám miesto posledného, predo mnou operuje Peťo Chnapko spolu s Kornelom Ninisom (Peťa zorganizovali cez KST a on zorganizoval Kornela) a roztiahnutý pelotón, ktorý má so sprievodcami vyše 90 ľudí sa presúva cez kúpele a Moravany do Ducového. Tu je naplánovaná odbočka hore do kopca na hradisko Kostelec. Väčšina účastníkov si vyberá ťažšiu variantu a šliape do kopca, v krčme zostáva len hŕstka. Tí odvážnejší sú hore odmenení prvým krásnym výhľadom a krátkym výkladom o histórii a geografii, ktorý zabezpečujú otec a syn Škumátovci, garanti trasy.

Po návrate na hlavnú cestu sa spočiatku šliape ľahko, za Modrovou pomaličky prituhuje, prichádzajú aj prvé defekty, ale to pravé prichádza až pri stúpaní zo Starej Lehoty do sedla na Bezovec. Tu už je pelotón poriadne roztiahnutý, ja si stále kontrolujem posledné pozície spolu so skupinkou Kysučanov, straty nie sú žiadne. Jediným mínusom zatiaľ skvelého dňa sú pozatvárané krčmy a tak občerstvenie poskytuje až Dastínska kyselka. Tu už je husto, každý si chce načapovať a tak sa chvíľu zdržíme. Potom nás už čaká najväčší zaberák dňa stúpanie z Dominovej kopanice na Nový Majer. Pretože hore dlho čakáme dvojicu opravujúcu defekt, spolu s dvoma Staroľubovňancami im ideme naproti a tak si stupák dávame druhý raz. Všetko je ale v poriadku, skupinka sa spája a tak peknými lesnými cestami pokračujeme najskôr po vrstevnici a potom dole kopcom až nad Striebornicu. Tam zabezpečuje odbočku na Hubinu Ľuboš Škumát, ale aj tak niektorí rýchli zjazdári kúsok prebehnú a potom sa musia vrátiť, aby cez pole vytiahli posledný krátky, ale strmý úsek a dostali sa na ihrisko, kde si môžu oddýchnuť pri guláši a doplniť vydané tekutiny. Po chvíli začínajú prichádzať aj prvé skupinky z Považskej etapy a tak sa všetci účastníci stretávajú pri hudbe a speve malého orchestra ľudových nástrojov (husle, harmonika, spev). Bolo by tu fajn, ale je treba ešte prísť do Piešťan a tak to radšej s pivom príliš nepreháňame.

Trasa Považská (http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=118026)

Piešťany Podolie – Čachtice Nové Mesto nad Váhom

Beckov Lúka Hubina Piešťany

Dĺžka trasy: 70 km Prevýšenie: 287 m Obtiažnosť: ľahká

Druhou možnosťou dnešného dňa je rovinatá etapa okolo dvoch veľkých hradov a ich niekoľkých zmenšenín v Podolí. Túto trasu sme pôvodne mali zabezpečovať piatimi sprievodcami, ale nakoniec sa ich zišlo viac Ľubo a Milka, Dušan, náš Martin, Hela a Stano, zvyšok zabezpečujú organizátori z KST. Na trasu vyšlo skoro 170 cyklistov, ale profil a menšia orientačná náročnosť nepredstavovali také veľké riziko zakufrovania. V popise som stručnejší, nakoľko ho skladám len z počutého.

Prvou zastávkou bol Park miniatúr v Podolí, kde si účastníci mohli pozrieť zmenšené makety hradov z celého Slovenska, potom sa pokračovalo do Čachtíc, kde si časť pelotónu aspoň zvonka obzrela sídlo známej Alžbety Hroznej, zatiaľ čo ďalšia časť sa občerstvovala nápojmi a pečeným prasiatkom (otvorenie podniku zabezpečil na mieste Dušan). Potom sa pelotón ako jeden celok v sprievode policajtov presunul cez Nové Mesto nad Váhom a pokračoval do Beckova, kde ich čakal druhý veľký hrad dnešného dňa. Obec bohatá na históriu a pamiatky účastníkov zdržala a tak potom v menších skupinkách pokračovali po druhej strane Váhu až na ihrisko na Hubine. Po ceste si niektorí odskočili pozrieť veľmožský dvorec v Ducovom, čím nabrali aspoň zopár výškových metrov. Posledný úsek už je rovnaký dostať sa do Piešťan.

Naša malá skupinka si ešte oddýchne a chvíľu posedí pri spoločnej večeri, potom sa Ľubo s Milkou lúčia a nasadajú do auta. My ostatní sa ešte na chvíľu presunieme na terasu, kde sa rozbieha spoločenská časť dňa a dohadujeme sa, že zajtra sa všetci opäť stretneme.

Deň druhý

V sobotu 24. augusta s obavami pozerám ráno von z okna. Večer som na internete pozeral predpovede počasia a všetky sa zhodovali v tom, že od cca 4 hodiny ráno bude v našej oblasti pršať. Obloha je síce zatiahnutá, ale je sucho. To je fajn, vychádzať do dažďa by chcelo väčšie sebazaprenie. A dnes nás čaká kráľovská etapa zrazu Kopaničiarska.

Trasa Kopaničiarska (http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=132279)

Piešťany Vrbové Prašník Košariská Brezová pod Bradlom Polianka – Jablonka Krajné Ošmek Pobedím Horná Streda Piešťany

Dĺžka trasy: 75 km

Prevýšenie: 789 m

Obtiažnosť: ťažká

Dnes máme etapu väčšinou zabezpečiť z našich radov a tak sa ráno o 7:00 sa pred hotelom Magnólia stretávame s trnavskou časťou Janči, Igor, Vlado a ja s Andrejom a Martinom. Ideme sa naraňajkovať a postupne prichádzajú ďalší : Paľo a Mirka s Denisom, Juro, Peťo a Braňo, Marián, Stano, Hela, Dušan, Ľubo a tiež Peťo a Kornel. Presúvame sa na lodenicu a odtiaľ naspäť ku Sklenému mostu. Snahou je vytvoriť cykloreťaz, tvorenú 900 bicyklovými kolesami. Hodinu stojíme na vale pri Váhu, rozprávame sa a čakáme na oneskorencov, ktorí sa zapájajú do reťaze. Ďalej sa čakať nedá, čas nepustí a tak akcia končí do splnenia cieľa chýbalo 53 účastníkov. Nasleduje spanilá jazda všetkých takmer 400 cyklistov po Piešťanoch a okolo 10:00 vyráža had vyše 230 bicyklov smer Vrbové. Tu je krátka prestávka, počas ktorej nás privíta primátor a dozvieme sa aj niečo z histórie. Príliš sa ale nezdržujeme, čas pokročil, obloha je tmavá, nech teda prídeme čo najďalej suchí. Pokračujeme po ľavej strane okolo Čerenca smerom na Prašník, Boorovcov, Pagáčov, okolo penziónu Adam, Beňovov a Mosnákov prvým prudším stúpaním na Košariská. Čelo šliape veľmi svižne, snažíme sa držať čo najviac vpredu a vždy jeden zostávame na križovatkách ukazovať smer. Ja končím ako posledný na Košariskách, ďalej je plánovaná zastávka na Holotéch víške, kde sa podáva miestna špecialita – fazuľovica.

Pelotón je poriadne roztrhaný a rozťahaný, na križovatke stojím asi hodinu. Keď prídem na zastávku, práve odchádza prvá skupina, ktorá chce navštíviť mohylu na Bradle. Postupne sa k ním pridávajú ďalší, ako sprievodcovia s nimi idú Jano, Paľo, Andrej, Martin a Ľuboš Škumát. My ostatní ideme so zvyškom po cykloceste na Brezovú. Tu začína jemne popŕchať, ale nie je to nič kritické nemusíme ani vytiahnuť pláštenky. Zabezpečíme ešte križovatky a tak už nám nezostáva čas navštíviť dohodnutú atrakciu výstup na vežu kostola. Tak aspoň navštívime Jarmok sváka Ragana, dáme si dva deci burčiaku, cigánsku a zemiakové lupienky a zvítame sa s Mirom Šugom, ktorý si tu v civile vychutnáva jarmočnú atmosféru.

Času na oddych nie je veľa, o 14:00 je naplánovaný odchod a tak sa zase ponáhľame dopredu zabezpečiť križovatky. Chvíľu postojíme v Polianke, kde sa zo sprievodného vozidla podáva „chleba so šmalcom a cibuľou“, ale nie je čas motať sa neprší, ale cesty sú mokré a pred nami sú aj ďalšie križovatky s možnosťou zablúdenia. Cesta ubieha rýchlo cez Matejovec a Krajné, svižný postup spomalí ale stúpanie na Ošmek účastníci môžu spoznať, že ani na dolniakoch to nie je vždy len po rovine. Nevadí, je to posledná prekážka, do Piešťan je to potom cez Podolie, Pobedim a Hornú Stredu okolo kanále len po rovine.

Po prechode najväčšej časti pelotónu roztrhaného do menších skupiniek si ešte urobíme krátku prestávku v Pobedime a potom nám nezabudnuteľný záver pripraví u seba doma v Hornej Strede Dušan ĎAKUJEME !

Po návrate do Piešťan nás čaká ešte večera v Magnólii a prevažná časť zostáva na slávnostné ukončenie zrazu. Mňa tu ešte čaká jedna povinnosť Malokarpatský cykloklub je oficiálnym spoluorganizátorom zrazu, preto musím vystúpiť na pódium a v rámci ceremoniálu povedať zopár slov.

Potom sa už rozprúdi živá zábava, hudba a tanečky. Ja ešte chvíľu posedím s organizačným štábom a pozvanými hosťami v salóniku a potom sa pripojím ku zvyšku našej partie, ktorá sa lúči so zrazom v začínajúcich minútach nového dňa.

Myslím, že zraz sa prevažnej väčšine účastníkov páčil či už prostredím, peknými trasami ale aj dobrou organizáciou. K tomu sme hádam svojim malým dielom prispeli aj my, členovia a sympatizanti Malokarpatského cykloklubu. Preto ešte raz menovite chcem poďakovať tým, ktorí svojou aktívnou účasťou na zraze napomohli tomu, že každý účastník našiel cestu domov :
Milka a Ľubo Kraicovci, Dušan Surovčík, Stano Studený, Hela Gurinová, Jano Budoš, Igor Naništa, Vlado Naď, Juro Poláček, Marek Novák, Ľubo Rosa, Paľo a Denis Vráblovci, Mirka Valovičová, Peťo Julíny, Braňo Polocík, Maroš Modrovský, Martin a Andrej Golierovci

Za tých niekoľko dní sme videli, že organizovaná cykloturistika a turistika v KST žijú a účastníci z celého Slovenska, ale aj Čiech a Poľska vytvorili v Piešťanoch výbornú atmosféru. Ako všetci vieme, vekový priemer takýchto akcií sa pohybuje relatívne vysoko, ale aj medzi nami máme zopár členov a kandidátov, ktorí ho úspešne znižujú a sú prísľubom pokračovania tradície do budúcnosti. Veď tento cyklozraz KST bol v poradí 35. a turistické a zimné zrazy píšu ešte staršiu históriu.

Takže v roku 2014 dovidenia v Prešove čo Vy na to?

P.S.

Väčšinu fotografií dodal Igor, zvyšok Martin. Ostatné, výborne dokresľujúce atmosféru zrazu som si dovolil prevziať zo stránky www.pnky.sk.

Ďalšie fotografie si možno pozrieť na :

Do Piešťan zavítali cyklisti z celého Slovenska

a

V rekordnej reťazi chýbalo 53 článkov

Juraj Golier