Cyklotúra pre všetkých – Trnava – Smolenice 7.9.

775. výročia udelenia výsad slobodného kráľovského mesta.

Myšlienka usporiadať Cyklojazdu pre všetkých vznikla niekedy koncom mája t.r. keď sme mali stretnutie s Edom Gunišom z MU v Trnave, ktorý ako referent športu dostal od primátora za úlohu pripraviť a zorganizovať cyklojazdu z Trnavy do blízkeho okolia. Ponuka na spoluprácu s MKCK pri usporiadaní podujatia prišla po ukončení 16. ročníka Karpaty Tour. Blížilo sa leto a tak veľa času na prípravu a získanie potrebných povolení z KU pre CDaPK, PZ SR, propagáciu a organizačné zabezpečenie nezostávalo. Začiatok novej tradície…

Až prišiel deň „D“ ráno 7. septembra, keď sa stretáme s Edom, Martinom, Jurajom, Igorom, Paľom, Romanou, Martinom, Dášou, Daliborom, Jozefom a Marekom na Trojičnom námestí pred divadlom. Máme zabezpečiť prezentáciu cca 260 prihlásených účastníkov, poučenie, zdravotnícku službu a sprievod po trase z Trnavy do Smoleníc a späť. Prezentácia prebehla od 8:30 do 9:25 hod na troch skladacích stoloch vcelku v pohode. Po podpise prezenčky dostal každý reflexný náramok s logom 775 a lístok na guláš. S bicyklom a v športovom prišiel aj primátor mesta p. Butko aby aktívnou jazdou podporil podujatie. Po štarte sa pelotón vydal na cestu do Smoleníc po uliciach Štefánikova- Šrobárová- Trstínska- Ružindolská- smerom na Suchú a Horné Orešany za asistencie vozidiel MP a 2 motoriek PZ SR. Cieľom bolo drevené rekreačné posedenie blízko Smolenického zámku, kde sa podával chutný guláš s chlebom a nápojom. Vzhľadom na to, že boli očakávaní v pelotóne aj rodičia s deťmi, stanovili sme rýchlosť jazdy na 15 až 20 km za hodinu. A skutočne aj deti prišli, niektoré v prívesných vozíkoch za bicyklom zvládli trasu 25 km tam aj 25 km späť. Obdivuhodné boli aj niektoré rodinky ktoré prišli v komplet zostave aj „drobcami“ v sedačkách.

Počasie v ten deň bolo veľmi priaznivé, slnečné a skoro bez vetra. Cesta tam prebehla v pohodovom tempe s jednou prestávkou na zoradenie sa nad kopcom v Horných Orešanoch. Vyskytol sa iba jeden incident, keď obiehajúce auto vytlačilo mladého cyklistu a dokrivilo mu zadné koleso. Chvála bohu sa nikto nezranil a tak bicykel putoval do kufra a chalan do sprievodného auta. Keďže išlo o prvý ročník nového podujatia a nad očakávanie oslovilo početnú skupinu cykloturistov, je zo strany mesta záujem pokračovať v organizovaní podobnej cykloakcie aj do budúcnosti.

Ešte raz chcem všetkým organizátorom za MKCK poďakovať za pomoc a účastníkom za vzornú spoluprácu pri zabezpečení hladkého priebehu akcie. Osobitná pochvala patrí Edovi Gunišovi z MU v Trnave za výbornú propagáciu akcie v médiách, prípravu prezenčky, zabezpečenie občerstvenia, tomboly, sprievod po trase.

Čo dodať na záver?

Dovidenia o rok znova na bicykli priatelia.

A možno aj skôr na peších potulkách v prírode.

Dňa 25.9.2013 zapísal: Igor Naništa