Akcia Myjava – Drgoňova dolina 10.5.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Peter Hovorka, Igor Matkovčík, Pavol Vrábel, Ľuboš Kraic, Emília Kraicová, Jitka Hergottová, Vladimír Putera a Vladimír Oravec

Ako hostky: Miroslava Kunovská a Kristína Hergottová

Po predchádzajúcich peripetiách s počasím, kvôli ktorému sa musel termín akcie dvakrát prekladať, sa nakoniec na železničnej stanici v Piešťanoch zišlo 11 cyklistov odhodlaných zdolať nástrahy plánovanej cykloakcie po myjavských kopaniciach s trasou:
Piešťany Veľké Orvište Ostrov Krakovany Vrbové Grnča Krajné Matejovec Jablonka Myjava Brestovec Sovinec Poriadie Papraď Drgoňova dolina vodná nádrž Dubník II vodná nádrž Dubník I Vaďovce Hrachovište Višňové Čachtice Častkovce Podolie Pobedím Bašovce Veľké Orvište Piešťany

Preloženie akcie sa ukázalo byť dobrým počinom, nakoľko počasie bolo až na vcelku znesiteľný SZ až Z vietor takmer cyklisticky ideálne, pričom po krátkej nočnej prehánke bola mimoriadne dobrá viditeľnosť, ktorá dávala vyniknúť výhľadom zo všetkých vrcholov trasy.

Po ľahkom úvode po rovine do Vrbového nasledovalo prvé väčšie stúpanie k osade Grnča, ktoré preverilo kondíciu účastníkov po zimnom období zníženej fyzickej aktivity. Nasledoval zjazd do Krajného vystriedaný opätovným stúpaním do Matejovca, v ktorom sme spáchali prvú zaslúženú občerstvovaciu prestávku v rámci dodržiavania pitného režimu. Prestávka padla vhod, lebo ako to už na myjavských kopaniciach býva, okamžite nasledoval krátky zjazd, ďalšie prudké stúpanie a opäť zjazd do Myjavy, skrátka stále hore dole, rovina ani omylom. Na Myjavu sme dorazili vo vhodnom čase pre obed, takže po chvíli hľadania slušného reštauračného zariadenia (podarilo sa reštaurácia Kross House) sme vymenili posed na bicykli za posed za stolom a doplnili stratené kalórie v tuhom i kvapalnom skupenstve.

Po obednej prestávke sme vyrazili okolo vodnej nádrže Brestovec k druhej méte našej cyklotrasy, t.j. Drgoňovej doline. Myjavské kopanice opäť nezostali nič dlžné svojej povesti a na ceste cez Sovinec a Poriadie na Papraď sa striedali prudké klesania so strmými stúpaniami, pričom to posledné na Papraď už patrilo do kategórie „bežný smrteľník tlačí bicykel“. Vynaloženú námahu však plne vynahradila nádherná Drgoňova dolina, ktorá bola myslím pre takmer všetkých účastníkov novinkou. Cesta dolinou nás doviedla k dvojici vodných nádrží Dubník II a Dubník I, pričom na druhej z nich sme si spravili dlhšiu prestávku spojenú s doplnením tekutín.

Po prestávke nasledovala krátka krosová vložka po poľnej ceste na skratke do Vaďoviec. Tú si vzhľadom na miestami rozbahnenú cestu mimoriadne užil náš -humusák- Paľo Vrábel na horskom bicykli, ktorý sa v takomto teréne na rozdiel od nás ostatných cíti ako ryba vo vode. Zvyšná časť trasy už bola pohodová, viac menej po rovine a navyše aj po vetre, takže oddychovka.

Po príjazde do cieľa sme v miestnom bufete akciu ešte patrične vyhodnotili a následne ukončili. Osobne konštatujem, že akcia sa vydarila a že všetci čo nemohli prísť môžu ľutovať.

Nakoniec ešte parametre:
dĺžka trasy: 90 km

celkové prevýšenie: 874 m

Juraj Poláček