Starý plášť 6.1.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: V. Naď, J. Budoš, M. Babišík, Ľ. a E. Kraicoví, I. Naništa, J. Golier, J. Poláček a V. Putera.

Ako hostia: A. Kučerová, D. Kraic.

Na začiatok Nového roku 2015 na sviatočný deň Troch kráľov sme sa vybrali do Malých Karpát na zimný výstup na neznačkovaný vrchol Starý plášť. Počasie vyšlo presne podľa SHMU, teplota mierne pod nulou, bezvetrie a belasá obloha. Len guľatý mesiac končil svoju púť na oblohe.

Po tradičných úkonoch, ako novoročné podanie rúk a počastovanie sa energetickými nápojmi, sme sa vybrali z parkoviska na Jahodníku smerom k jaskyni Driny. Prekvapila nás zimná krajina s výškou snehu do 20cm. Po turistickom chodníku sme dorazili na križovatku ciest Nad Vlčiarňou a ďalej sme postupovali po najvrchnejšom traverze pod hrebeňom Čelo – Veterlín.

Tu sa nám začali ukazovať krásne výhľady na hrebene a doliny, no a bolo by hriechom sa nezastaviť, pokochať sa a aj občerstviť sa. V diaľke sa nám ukazoval Lošonecký kameňolom po začiatok hrebeňa Čierna skala. Náš traverz sa skončil na križovatke s cyklocestou, z ktorej sme neskôr odbočili na zvážnicu pod Čiernou skalou. Táto bola prešliapaná jednou osobou, asi poľovníkom.

Na konci zvážnice nás čakal stupák na Starý plášť. Tu sme stretli troch turistov, ktorí dodržovali pravidlo, že na Troch kráľov sa na vrchol môže len v skupinkách po troch. Na vrchole okrem sviežeho vzduchu, závejov snehu a starých stromov sa nám naskytol pohľad na Lošonec, Orešanskú priehradu a hrebeň pokračujúci Klokočom až na Vápennú. Nevedeli sme sa vynadívať na tú nádheru, ale zima nás vyhnala do doliny. Milan nám chcel ukázať vzácnu symbiózu buka a duba, ale nakoniec sme to v lese nenašli. Musíme sa sem ešte vrátiť, lebo toto miesto ešte stojí za náš pot a boľavé nohy, lebo nič nie je zadarmo.

Cesta dolu bola dosť náročná pre sneh a popadané haluze. Slnko sa postupne začalo strácať za horizont a v lese sa začínalo šeriť, takže sme zvolili najbližšiu cestu na parkovisko. Cez horáreň Polámané po žltej značke sme dorazili do vyhriatej reštaurácie, kde sme doplnili sily a neskôr sme sa rozbehli domov za svojimi rodinami.

Jano Budoš