Akcia Častovská 50-tka 8.5.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: J. Golier, M. Šuga, V. Naď, A. Kučerová, M. Babišík a P. Herceg

Ďalšia z plánovaných akcií v tomto roku sa uskutočnila 8.5. za ideálneho počasia (doobeda zamračené, poobede aj slnko).

Po prezentácii na námestí v Častej sme partia 6 turistov o 7:30 vyrazili na 35 km trasu a to už hodinu pred nami začal šliapať na 50 km trasu Babulo, aby stihol ešte nočnú zmenu na Atómke.

Prvá kontrola aj s občerstvením bola na – ako tradične – na Čermákovej lúke. Ďalej sme spolu pokračovali na Skalku, kde sa trojica z našej partie rozhodla skrátiť trasu na 25 km a odbočili z červenej zn. na modrú a cez Holind sa dostali na Sklenú hutu a ďalej po zelenej zn. do cieľa.

Druhá trojka sme zbehli do Sološníckej doliny a odtiaľ sme už len stúpali na Malú Vápennú, tam sa hrebeň obchádza z dôvodu ochrany sokolov, ktorí tam hniezdia a ďalej strmým stúpaním na Veľkú Vápenú (Roštún). To bol najvyšší bod dnešnej túry (752 m), ďalej po červenej na Uhliská. Tam bola kontrola a ľahké občerstvenie, potom už viac-menej rovina až na Sklenú hutu, kde sa čapovalo pivko.

Po krátkom odpočinku nás čakalo posledných 8 km. V cieli sme boli o18:30. Prvá trojica už bola na ceste domov a aj my po dobrom guláši, pivku a kofole sme vyrazili na cestu domov.

Celkovo na tejto turistickej akcii sa zúčastnilo vyše 800 turistov a to na všetkých trasách – od 5 do 50km.

Zapísal P. Herceg