Akcia Vodný mlyn a levanduľové polia 27.6.

Zápis vodný mlyn (levanduľové pole) Kolárovo 27.6.2015

Za MKCK sa zúčastnili: Emília Kraicová, Benedikovič Dodo, Anna Kučerová, Ľuboš Kraic, Jana Čavojová, Juraj Poláček, Helena Gurinová, Vrábel Pavol, Budoš Ján, Babišík Milan, Matkovčík Igor a Naď Vladimír.

Hostia: Morvay Jozef, Modrovský Marian a Šimončič Jozef.

Podľa plánu bola na 27.6.2015 naplánovaná 66 km dlhá cyklotúra k vodnému mlynu v Kolárove a levanduľovému poľu pri Šali. Zraz bol v Šali pred obchodom Billa o 9.00h, kde sa nás zišlo celkom 15 cyklistov.

Po dohode sme zvolili trasu po ľavej strane Váhu po hrádzi. Zo začiatku sa to javilo celkom dobre, no po pár kilometroch začala byť hrádza neupravená, miestami pokosená tráva, ktorá sa namotávala na kazetu a na prehadzovač. Cesta bola zarastená tráva vysokou miestami vyše pása: tí cyklocrosári to nemajú ľahké.

Paľo Vrábel sa nezaprel a ako prvý opravoval defekt. Pri dedine Selice sme zišli z hrádze a navštívili miestne pohostinstvo, kde nám dobre padlo orosené pivečko. Po uhasení smädu opúšťame dedinu a vraciame sa späť k Váhu, kde sa nachádza veľká kaskáda cez celý Váh (o ktorej som nevedel). Urobíme pár spoločných fotiek a pokračujeme cez dedinku Zemné a Komoča do Kolárova (z opačnej strany ako bolo na pláne) a smerujeme k vodnému mlynu. Pri vodnom mlyne nás čakalo prekvapenie, s ktorým sme nerátali. Bol tu koncert metalovej skupiny. Keďže táto hudba nie je pre nás, tak po obligátnom fotení, rýchlo opúšťame tento areál a odchádzame hľadať niečo pod zub.

Usadili sme sa v príjemne vyzerajúcej pizzerii. Výber jedál slušný, ceny prijateľné, len ten kuchár – keby sa trochu rýchlejšie hýbal – na jedlo sme čakali skoro hodinu a pol. Po zasýtení vyrážame na spiatočnú cestu, ale už po hlavnej – smer Dedina Mládeže, Neded, Vlčany. Tu nás zastihne prvý desať minútový dáždik. Pri majeri Hetmín odbočujeme k levanduľovému poľu, ktoré sa nachádzalo medzi hrádzou a Váhom o rozmeroch asi 60x40m. Pofotíme sa a pokračujeme ďalej.

Dva kilometre pred Šaľou nás obloha druhý krát pokropila, aby sa nám lepšie dýchalo a trochu umočení sa stretávame pri našich autách.

Bol to pekný, nenáročný, celodenný výlet. Všetci boli spokojní. Namiesto plánovaných 66 km sa prešlo 83 km. Je to pekný kraj, len škoda, že to SCK na čele s Hladkým nedotiahli až do konca, ako plánovali: od Žiliny po Kolárovo (Vážska magistrála) tu to ešte neupravili ani neoznačili. Čo sa dá robiť, sme na Slovensku a nejaký čas to potrvá.

Ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastnili, nezostali doma sedieť a rozhodli sa spoznať niečo nové.

Garant akcie Vlado