Akcia Michalský jarmok 27.9.

Akcie sa za MKCK zúčastnili: Juraj Poláček, Helena Gurínová, Pavol Vrábel, Miroslava Valovičová, Vladimír Oravec, Jozef Michalec, Ján Budoš, Jozef Benedikovič, Igor Naništa, Daniela Fáziková a Daniel Polák

Ako hostia: Rastislav Mocko, Eva Corticelli, Nina Oravcová a Marián Modrovský

Tak a máme za sebou poslednú cyklistickú akciu z kalendára MKCK pre tento rok. Pre nepriaznivé počasie sa uskutočnila v nedeľu, t.j. o deň neskôr ako bolo pôvodne plánované, no na rozdiel od nepríjemného sychravého sobotného počasia prebehla za takmer ideálnych cyklistických podmienok, pričom nebyť dosť silného severáku, ktorý potrápil Trnavčanov pri ceste do Hlohovca a Piešťancov pri ceste domov, nebolo by sa na čo sťažovať. Akcia patrila do kategórie tých menej náročných a v tomto prípade bolo možné dokonca podľa chuti aj viac hodovať ako bicyklovať, takže si prišli na svoje aj tí menej zdatní.

Na akciu vyrazili v dopoludňajších hodinách dva malé peletóny cyklistov, jeden z Piešťan a druhý z Trnavy. Spoločné stretnutie bolo na hlavnom námestí v Hlohovci pri kostole sv. Michala, kde nás už čakali domáci Danka s Danielom. Po tradičnom fotografovaní „do albumu“ sme spoločne vyrazili smerom ku kultúrnej časti programu, ktorou bol areál hlohovského zámku, ktorý okrem samotného zámku zahŕňa aj pomerne rozsiahly park s kaskádovými terasami a viacerými hospodárskymi budovami, ale hlavne empírové divadlo, momentálne jedinú zrekonštruovanú a plne spoločensky využívanú budovu areálu. Samotný zámok je momentálne v rekonštrukcii, keďže to však robí občianske združenie zápasiace s financiami, nejakú dobu to ešte potrvá. Plánovaná návšteva zámku, ktorý mal byť pri príležitosti jarmoku mimoriadne otvorený sa žiaľ neuskutočnila, lebo sme prišli príliš skoro a nechcelo sa nám na otvorenie takmer 2 hodiny čakať aspoň je dôvod akciu zopakovať aj nabudúce.

Po tejto kultúrnej vložke nasledoval hlavný cieľ akcie, teda samotný Michalský jarmok. Preloženie akcie na nedeľu malo dva efekty, a to mínusový bolo už pomenej stánkov i zábavy i plusový menej ľudí a žiadna tlačenica (možno aj preto, že sprievodný program začínal až v poobedných hodinách). Ako sa už na správny jarmok patrí, aj my sme si tu dopriali menšie hody (cigánska „U bratrancov“, skalický trdelník a aj nejaký ten burčiak ja viem, že ako cyklisti by sme v zmysle zákona nemali, ale kto už by len odolal všetkým tým vitamínom).

Po občerstvení sme ešte chvíľu posedeli „na plote“, podebatovali a napokon sa rozišli, aby sme sa mohli zas niekedy znova stretnúť. Záverom sa chcem poďakovať všetkým za účasť a teším sa na ďalšie cyklistické akcie v budúcom roku. Dovtedy však bude určite aj nejaká pešia turistika, bežky či zjazdové lyžovanie, takže predpokladám, že sa stretneme aj skôr veď predsa stratiť do budúcej cyklistickej sezóny kondičku je krajne nežiadúce.

Juraj Poláček