Akcia Šaštín – Habánske dvory

Za MKCK sa na akcii zúčastnili: I.Naništa, J.Michalcová, M.Farkašovská.

Ako hostia: M.Liška (Lišiak), D.Janus, J.Chudý, I.Vargová, J.Ščibravý.

Spolu: 8 účastníkov

Garant akcie Igor pripravil v sobotu 14.7.2018 pre záujemcov o cykloputovanie trasu z pútnického mesta Šaštína do významnej obce Záhoria do Veľkých Levár a odtiaľ na RS Rudava. U domácich sa tieto štrkové jazerá volajú „Šutrovňa“. Rekreačná oblasť Rudava je odkrytá pozemná voda v tieni borovicového lesa. Štrk, ktorý sa tu začal ťažiť v roku 1953 bol odvážaný do neďalekých Veľkých Levár, kde ho spracovávala Prefa n.p. Veľké Leváre na stavebné prefabrikáty…. Do vyťaženej plochy začala prenikať spodná voda a tento priestor sa stal vyhľadávaným miestom hlavne letných turistov. V prípade tuhej zimy sa oblasť stáva rajom korčuliarov a hokejistov. Dnes má vodná plocha viac ako 50 hektárov a priľahlé brehy a pozemky aj s ihličnatým porastom tvoria 98 hektárov. Na brehoch jazera sa nachádzajú tri pláže o ktoré sa obec Malé Leváre pravidelne stará. Je to pláž pri Poľovníckej chate a dve pláže na Centrálnej pláži. Dostupná je požičovňa malých vodných plavidiel, lehátok, areál plážových športov, bufety. Centrálne pláže sú pieskové s veľmi mierne klesajúcim dnom.

Doprava do štartu akcie Šaštína bola možná autom alebo vlakom ŽSR. Oproti minulému roku sme všetci účastníci zvolili dopravu vlakom o 9:09 hod. Na žel. stanici v Šaštíne sa stretáme krátko po 10:19 hodine spolu 8 účastníkov odhodlaných zdolať toto piesočné dobrodružstvo. Po vyložení bajkov, zoznámení sa a tradičnej štartovej fotke vyrážame po 10:35 h smerom k bazilike Sedembolestnej Panny Márie – Národnej svätyne v Šaštíne. Je sobota a máme šťastie že je bazilika otvorená aj mimo času bohoslužieb pre návštevníkov a turistov. Čo aj s pokorou využívame na krátku prehliadku a duchovné zastavenie v majestátnych priestoroch baziliky. Po duševnom „osviežení“ sa opäť zberáme na bicykle a podľa plánu vyrážame smerom na Gazárku – známe miesto oddychu na kraji borového lesa s krásnymi vodnými plochami.

V bufete na pláži sa krátko zastavíme na malé občerstvenie a doplnenie tekutín. Po občerstvení sa poberáme na žltú C trasu a zároveň lesný náučný chodník smerom na chatu Lásek a osadu Tomky. Piesočnatý chodník nám dáva miestami zabrať a tak musíme občas potlačiť bicykle aj na pešo. Informačné panely Lesov SR sú pravidelne rozmiestnené a zoznamujú turistov s prírodnými a historickými zaujímavosťami tohto územia Záhorskej nížiny. Na jeseň sa lesy menia na pravý hubársky „raj“. Je tu možno nájsť suchohríby, dubáky aj bedle. Jeden pár pekných „vyrastených“ bedlí vidieť popri lesnej ceste kúsok za kaplnkou. Tu sa počkáme a dáme „dokopy“. Marianna má dnes cestný bicykel a tak sa jej kolesá v piesočných úsekoch trasy ľahšie „zahrabú“ a musí častejšie ísť peši oproti ostatným na „horských alebo trekových“ bicykloch.

Inak cesta ubieha príjemne a čoskoro sme na rázcestí pri horárni Lásek. Dozvedáme sa čo je „mŕtve drevo“ k čomu slúžia mravce v lese a objavíme zákutie s mokraďou… Pomaly ale vychádzame z lesa a poľnou cestou prichádzame do osady Tomky. Vyprahnutí a smädní z piesočnej cesty začíname pociťovať silu poobedňajšieho slnka. Vhod padne zastavenie pri strome so žltými mirabelkami, kde sa trocha popasieme. Naše pohľady zaujme trojica pasúcich sa mladých koní na blízkej lúke ako aj plné bocianie hniezdo na stĺpe pri ceste. Posedenie u Tonky tohto roku vynechávame a plynule pokračujeme za kostolíkom ďalej. Lesným cyklochodníkom sa z Tomkov presúvame do osady Húšky. Tu okrem farmy a hospodárskych budov objavujeme aj pekne obnovené a opravené pôvodné staré chalupy. Žatva na poliach pokračuje a tak sa ešte minieme s pár traktormi a kombajnom.

Čoskoro sa zastavujeme v obci Závod na doplnenie tekutín u Amaly. Čaká nás už „len“ 6 km do V.Levár. Okolo 14:30 h sme na „krížnej“ ceste ktorá nás dovedie až do Habánskeho dvora vo V.Levároch. Po príchode do „habánov“ sa zastavíme pri infopaneloch kde sa dozvieme v skratke o faktoch spojených s komunitou a životom Habánov vo V.Levároch. Ešte zastavenie v malom amfiteátri kde sa treba odfotiť. Z obce  V.Leváre sa presúvame asfaltovou cestou na obhliadku RS Rudava v blízkych Malých Levároch. V pláne máme aj kúpanie na „šutrovni“ no všetky vhodné miesta sú už obsadené rybármi alebo dovolenkármi. Možno niekedy zas nabudúce, keď sa podarí „objaviť“ opačný breh jazera.

Zastavíme sa ešte na langoše v bufete na pláži a dávame zbohom Rudave. Je už čas na spiatočnú cestu cez V.Leváre- Závod- Tomky- Borský Sv.Jur- do Šaštína. V Borskom Jure prebiehajú bežecké preteky tak sa snažíme bežcov ešte krátko popri ceste povzbudzovať. Na rovnej ceste do Šaštína je priaznivý vietor do chrbta a tak sme okolo 19 hod v cieli dnešnej cyklotúry. Ešte urobíme pár cieľových fotiek na peróne žel. stanice a počkáme na vlak do Trnavy. Slnko už pomaly zapadá za obzor.

Tak sa krátko rozlúčime a poberáme domov.  Zhodnotíme deň – že všetko to tak rýchlo prebehlo a je zas večer. Vďaka za super partiu na akcii priatelia-ky.

Zapísal: I.Naništa