Akcia 17. zraz SCK – Hronec

30.8.2018 – 2.9.2018

Akcie sa vo „farbách“ klubu MKCK zúčastnili:

P.Herceg, J.Lukačovičová, J.Michalcová, J.Golier, J.Budoš, M.Liška, A.Gieci, H.Molnár, P.Juliny, I.Naništa, B.Ilavská, M.Šuga, J.Michalec, V.Gubiová, M.Kupčík, spolu:15 ľudí

Celkovo sa NZC v Hronci 2018 odhadom zúčastnilo cca 85- 100 ľudí.

Hlavný usporiadateľ:

SCK Ďumbier – Peter Kirdaj, predseda klubu

SCK Piešťany- Michal Hlatký, predseda SCK

Po niekoľko ročnej odmlke sa podarilo „oživiť“ tradíciu Národných zrazov cykloturistov SCK. 17. NZC Hronec 2018 sa odohral v srdci Slovenska v krásnom prostredí severnej časti Poľany. Organizátori pripravili 8 trás pre cestné aj MTB bicykle s návštevou najkrajších pamiatok a zaujímavostí v blízkom aj širšom okolí. Na bicykloch sa bolo možné dostať až na hrebeň Nízkych Tatier či Liptova. Na príjemné trávenie večerov bolo možné si pozrieť prezentáciu spoločnosti VKÚ Harmanec, vystúpenie miestnej folklórnej skupiny, alebo si zatancovať pri hudobnej produkcii miestneho DJ na cyklozábave v hoteli Drotár.

Začiatok: 30.8.2018 štvrtok – zraz v Trnave od 9:15 h pri Lidli na Zelenečskej ul.

Po niekoľko dňových dohadoch ohľadom dopravy na NZC do Hronca sa napokon „vykryštalizovalo“ zloženie osádok áut. Touto cestou sa chcem poďakovať J.Golierovi – ktorý sa podujal okrem „vytipovania“ cyklotrás na štv, pia, so, ne, tiež obvolal šoférov a načrtol zloženie posádok. Vo štvrtok sa v Trnave stretáme 3 posádky áut. A1 – J.Golier + Janči, Milan. A2- P.Herceg + Janka L., Janka M. A3 – P.Julíny + Božka, Igor. V Hronci sú ako prví okolo obeda už veselí chlapci od TO a ZM z posádky A4 – A.Gieci, Heňo,  Na večer hlásili príchod do Hronca posádky A5- M.Šuga, Jozef a A6- M.Kupčík, Vierka.

Po príchode do Hronca cca o 13 h sa ubytujeme a zaregistrujeme pri vstupe do hotela Drotár. Izby na 2 p. majú 2+2 postele s balkónom a pekným výhľadom do doliny a kopec oproti. Rýchlo vybalíme veci a prezlečieme sa do cyklistického výstroja. Po dohode máme dnes v pláne výjazd z Hronca do Lopeja – okolo VN Hnusnô – do Krpáčova – D.Lehotu- a späť – cca 22,9 km/ 370 m.

Je to celkom dobrý nápad – rozhýbať trocha telo aj nohy pred piatkovou trasou. Večeru si dáme v blízkej Kolibe pri odbočke k Drotárovi. Po večeri sa „hodíme“ do gala lebo okolo 20 hod je v pláne slávnostné otvorenie 17. NZC, ktoré prebehne v spoločenskej miestnosti hotela Drotár. Po privítaní a príhovoroch organizátorov z SCK Ďumbier, SCK Piešťany spestrujú program aj tanečné vystúpenia súboru so španielskym oblečením aj štýlom tanca. Ďakujeme P.Kirdaj a kolektív SCK Ďumbier za nevšedný kultúrny zážitok. Po večerných debatách sa dohodneme na trasách na piatok, sobotu. Ešte krátke posedenie v bare pri drinku a ideme na izby trocha zregenerovať pred 2 etapou, ktorá v kopcoch už preverí našu kondičnú prípravu…

31.8.2018 piatok – zraz po raňajkách na ihrisku pod hotelom Drotár o 8:45 h

v piatok je prichystaná trasa na Čierny Balog (71,5 km / 1140 m): Po krátkom bezpečnostnom poučení od vedúcich trás okolo 9 hod vyrážame smer Hronec – Kamenistá dolina – Hronček- Sihla (949 m)- Tlstý Javor- Obrubovanec- Medveďov- Č.Balog- Vydrovský lesnícky skanzen- tu počkáme pri neskorom obede a chutnej ponuke jedál – na vlak ČHLZ (Čiernohorskej lesnej železnice) – príde parný rušeň s otvorenými vyhliadkovými vagónmi aj 2 nákladnými vozňami pre naše bajky- po nasadnutí vnímame plnými dúškami – krásy okolia tohto unikátneho kraja- v Č.Balogu je prestávka na prehliadku múzea ČHLZ – s modelom železnice ako aj písomných záznamov a fotodokumentov z histórie tejto lesnej železnice. Prehliadka múzea je krátka ale stálo zato vidieť ako nadšenie a schopnosti ľudí dokážu vytvoriť a udržať pri prevádzky schopnom stave toto jedinečné technické dielo. Vláčik nás po cca 10 km jazdy privezie do Hronca na námestie. Po vyložení bicyklov z vláčika  je to už len pár km do cieľa k hotelu Drotár. Večer ukončíme posedením v kolibe pri miestnych grilovaných špecialitách a doplnením stratených tekutín. Pre záujemcov o činnosť VKÚ Harmanec je pripravená cca 1 hod prezentácia a workshop v spoločenskej sále hotela. V prestávke vystúpi folklórna skupina s miestnym tancom. Je tu priestor na debaty o zážitkoch z trasy ako aj vzájomné spoznávanie ľudí z iných klubov SCK. Náš klub MKCK aj s kamarátmi tvorí s počtom 15 ľudí asi najpočetnejšiu skupinu ( okrem domácich z SCK Ďumbier) na tomto NZC v Hronci. Pre budúcnosť je prínosom účasť mladých bajkerov z klubu Viking Bánovce n/Bebravou- ktorých vzorne viedol ich vedúci aj tréner v jednej osobe. Na chodbe pri bare prebehne aj krátke „neformálne“ stretnutie predsedov klubov s M.Hlatkým (SCK), M.Bullom (SCK Záhorák), P.Kirdajom (SCK Ďumbier) v debate o činnosti a plánoch klubov do r.2019.  Štafetu NZC po Hronci má vraj v r.2019 prevziať p. Š.Pekár z klubu SCK- regionálne stredisko Turzovka na Kysuciach. Termín akcie ešte nie je určený- budú ešte prebiehať rokovania.

1.9.2018 sobota – zraz po raňajkách na ihrisku pod hotelom Drotár o 8:45 h

Na sobotu je prichystaná trasa cez kúpele Brusno, hádam budú ešte v prevádzke (63,5 km / 1110 m):

P.S. komentár od J.Goliera: Záver je po hlavnej ceste po asfalte, ale v skupine to prežijeme.

Organizátor vybavil v tomto rušnom úseku z Lopeja- Podbrezovej- do Hronca sprievodné auto PZ SR.

Bližšie k trase na sobotu: štart od Drotára v Hronci- smer Osrblie- Tri vody (tech.pamiatka- vysoká pec) – Červená jama- chata pod Hrbom- (občerstvenie, peší výstup na Hrb 1 hod tam a späť, geografický stred Slovenska) – dolina Hutná- Strelníky- Ľubietová (prehliadka baníckeho múzea- centrum) – Podlipa- Starý Majer- dolina Peklo- Trosky- Brusno –kúpele (minerálny prameň) – Nemecká (vápenka, občerstvenie) – Dubová- Predajná- Lopej ( vynikajúca zmrzlina) – Podbrezová- Chvatimech- Hronec – chata Drotár.

Po večeri cca od 20:30 h slávnostné ukončenie NZC Hronec 2018. Nasledovala cyklozábava s tombolou až do 24:00 hod.

2.9.2018 nedeľa – zraz po raňajkách pred hotelom Drotár o 9:00 h

Balenie batožiny, rozlúčka s domácimi a s partiami ktoré už ráno odchádzajú domov.

Prichystaná je aj krátka bonusová trasa z Hronca do Riti (14,6 km/ 440 m)

(naozaj sa tak volá dolina nad Chvatimechom).

Nakoniec ale po nočnom vytrvalom daždi, padne rozhodnutie a vyhraje krátka cyklotrasa do Osrblia- spojená s prehliadkou biatlonového areálu a posedením pri káve. Čas ľudí – Paľo, Igor, Janka M. ideme do lesa na hríby pod Hájny grúň. V lese je mokro ale pekne. Nájdeme pár pekných dubákov (hlavne Paľo) a tiež trocha kuriatok pre potešenie. Bolo dlho sucho a veľa nepršalo tak sa podhubie ešte len spamätáva z letných horúčav a deficitu zrážok. Na obed sa ešte stretneme opäť v Drotárovi – naložíme bicykle aj batožinu. Posledná kávička alebo malé orosené. Lúčime sa s krásnym krajom na Horehroní aj milými domácimi usporiadateľmi 17. NZC v Hronci 2018- ešte raz ďakujeme za starostlivosť priatelia z klubu SCK Ďumbier.

Na záver sa Vám chcem všetkým poďakovať za krásnu účasť na zraze ako aj za športovú a kultúrnu reprezentáciu klubu MKCK počas celého podujatia v Hronci 2018.

Dovidenia

V Trnave dňa: 5.9.2018

Zapísal: Igor Naništa