Akcia – Nízke Tatry – turistika

27.9. až 30.9.2018

Zostava – Herceg, Modrovský, Slaný, Hronský, Michalcová, Martinus, Golier s manželkou Božkou, Polocik, Fáziková, Farkašovská, Šuga, Gubiová, Kupčík, Trajlínek.

Tento rok sme si zopakovali  turistiku v Nízkych Tatrách opačným smerom, na západ. V piatok ráno sme sa prvou lanovkou z Krúpovej dostali na slnkom zaliaty Chopok, pod nami biele mračná, no inverzia ako vyšitá. Po obligátnom fotení, kochaní a pivku sme vyrazili smer Dereše, chodník bol takmer bez snehu, suchý, vietor mal asi náhradné voľno, inverzia ustúpila, krásne výhľady, slniečko sa smialo, no radosť šliapať.

V sedle Poľany sme mali stretávku s bratmi Čechmi, naša marhuľa a ich slivka chutila všetkým, no oni to mali namierené dolu do strediska Jasná, my sme ešte vybehli na vrchol Poľany a stále po červenej smer Chabenec.

Pod ním, v Krížskom sedle, sme odbočili na modrú značku, tu sme skoro zrazili s čriedou pokojne sa pasúcich kamzíkov, pár metrov od nich sme sa navzájom okukávali, nevšedný zážitok.

V sedle sme si urobili prestávku a pokračovali modrou trávnatým traverzom hlavného hrebeňa do sedla Príslop. Po vstupe do lesa, hustý smrek, nás čakali samé radosti, dubáky, modráky, staré aj mladé, ani sme už nevedeli, kam ich dať.

Od hotela Kosodrevina pod Chopkom to už bol len prudký zostup  na parkovisko k lanovke a autami naspäť do Bystrej, kde sme boli ubytovaní v penzióne Stella, výborné ubytko.

Večer klasika, niektorí hladní reštika, ďalší welnes, niekto musel pokrájať hríby do štvorposchodovej  sušićky, potom srandičky a spánok.

Ráno, ako sme už boli dohodnutí, sme vyrazili autami smer Šumiac, to Juraj niekde vykutral, že turisti zo Šumiacu (880 m. n. m.) robia 1. ročník  výstupu na Kráľovú hoľu (1946 m .n. m.), tak sme sa tešili na ďalšiu zaujímavú turistiku. Na mieste sme zistili, že výstup organizuje VKÚ Harmanec, ktorá po zmene majiteľa znovuoživuje nielen vydávanie papierových máp, ale aj zakladá tradíciu zaujímavého turistického výstupu. Termín 2. ročníka je už teraz určený na sobotu 28.9.2019.

Nesklamala, pekné počasie, veľa účastníkov z celého Slovenska a dosť strmý chodník dal dobre zabrať.

Musím spomenúť V. Trajlínka, ktorý tam prišiel ráno autom, odšliapal si to a navečer sa vrátil domov.

Ešte šťastie pre turistov, že horská chata pod hoľou bola po dlhom čase otvorená a pivko neskutočne dobré.

A tiež guláš v cieli.

Večer klasika, zábava, srandićky a spánok.

Ráno sme si všetko zbalili, navštívili sme Bystriansku jaskyňu ,rozlúčili sa a hajde domov, naša osádka sa ešte vykúpala vo Vyhniach.

Ďakujem všetkým zúčastneným za príjemnú, veselú a pohodovú účasť, ak zdravie a iné okolnosti dovolia, o rok sa možno stretneme v Malej Fatre.

 Zapísal garant P. Herceg