Akcia Veterlín

Účastníci z partie MKCK a okruhu našich priateľov: M.Babišík, M.Šuga, P.Herceg, J.Michalcová, I.Naništa, J.Golier, Ľ.Kraic, J.Baránek, V.Trajlínek, M.Farkašovská, D.Fáziková, J.Lukačovičová, I.Buc, V.Naď, M.Modrovský, P.Rapant, S.Macejka, M.Čičmanová, S.Molnárová, R. Černianska, M. Poláková, J. Polakovič s manželkou …

V sobotu 23.2.2019 sa uskutočnila každoročná tradičná turistická akcia Veterlín 2019. Organizátori TRAMPI z T.O. Stratená Stopa pripravili pre kamarátov- kamarátky 2 trasy. Dlhšiu pre zdatnejších peších turistov a kratšiu trasu pre menej zdatných turistov aj deti.

Trasa 1: OcÚ Smolenice – vodopád – Čertov žľab – Čelo – Veterlín – Lošonec u Kováčov.

Trasa 2: OcÚ Smolenice – vodopád – zvážnica pod Veterlínom – Lošonec u Kováčov.

Ráno sa „všetci“ priatelia-ky stretáme po príjazde autobusu z Trnavy na zastávke pri OcÚ v Smoleniciach. Kamaráti zo Stratenej Stopy nás vítajú vareným lipovým čajom, vínkom a inými tekutinami na „zahriatie“. Teplota vzduchu je cca – 4 st po večernom „vpáde“ studeného frontu zo severu a obloha je mierne zamračená.

Po tradičnej spoločnej štartovej fotografii sa pomaly „trúsime“ smerom okolo Pivovaru do doliny Hlboča. Podklad trasy je dobre premrznutý a tak cesta hore ide pekne plynule. Po ceste stretáme kamaráta Strapca s priateľmi a na chvíľku sa dáme do reči. Idú dnes svoju trasu (z Vlčiarne cez Jahodník do Lošonca), tak majú čas na pohodové tempo. Nás čaká trasa 1, tak musíme „kopnúť do vrtule“, aby sme stihli koniec „hada“ na lúke pri Vlčiarni. Tu ešte urobíme pár fotiek s Babulom a Jurajom G. Juraj už ďalej nepokračuje pre domáce povinnosti to na Vlčiarni „otočí“ a cez Hlboču sa vráti späť do Smoleníc.

Občerstvenie pod prístreškom padne vhod a pokračujeme ďalej v „šliapaní“ ešte stále zimným lesom. Snehu už nie je veľa. Len sem tam sa objavujú „fľaky“ aj to až pri stúpaní na vrchol Čela. V sedle pod Zárubami dobieham rodinku so psíkom. Majú čas a pohodové tempo. Na Čelo vystúpame spoločne a hore sa „kocháme“ pohľadmi do doliny. V diaľke sa črtá dnešný cieľ trasy – Lošonec. To ale ešte musíme zdolať hrebeňovku a vrchol Veterlína vo výške 724 m.n.m.

Chodník hore je tento rok už bez snehu. Neviem, či je to výhoda alebo nevýhoda. Po snehu by sa lepšie šliapalo. Na vrchole Veterlína urobíme krátky zápis do knihy, pár fotiek, dáme trocha vianočky, za hrnček čaju s vínkom a čaká nás zostup do civilizácie. Keďže dnes je v lese snehu málo – sťažuje nám to sledovanie zostupovej stopy do doliny. Po skúsenostiach z minulých rokov si cestu už trocha pamätáme a tak „intuitívne“ prídeme až na rázcestie pod Veterlínom 496 m.n.m.

Tu sa stretneme opäť s M.Slivkom a jeho dcérou a spoločne šliapeme až na začiatok lomu v Lošonci. Prechádzame cez šedivý kameňolom a trocha si zablatíme vibramky, aby bolo vidno, že sme boli na zimnej turistike.

Pri kríži pred Lošoncom nás ešte čaká Babulo a Jaro so zvyškom vareného vínka. Sme radi že nás počkali a dostali za odmenu aj drevené camrátko – účastnícku „placku“. V cieli u Kováčov nás čaká chutná kapustnica – sponzorská teplá odmena od Stratenej Stopy. Ďakujeme. Ako „bonus“ nám do uška vyhráva trampská muzika pod vedením Luba z T.O. Čierna vdova a spríjemňuje chvíle s kamarátmi-kami.

Nakoniec prichádzajú aj naše dve diaľkarky (Mirka a Stanka). Tentokrát sa vybrali po trase (Smolenice – Čelo – Veterlín – Záruby – Havranica) zdolať štyri 700-vky. Prešli celú naplánovanú trasu. Bolo to trochu náročnejšie, ale o to lepšie. Nakoniec sa pridali k zostávajúcim členom v Lošonci.

Odchody BUS-ov troška preriedili rady poslucháčov i tanečníkov-čníc. Ďakujem zároveň Paľovi R. za fotky z akcie ako aj dovoz a odvoz autom do Lošonca. Veľké POĎAKOVANIE patrí BABULOVI aj kamarátom-kam zo STRATENEJ STOPY za zorganizovanie a občerstvenie na tejto SUPER AKCII. Dovidenia priatelia-ky na ďalšej spoločnej túre niekde v PRÍRODE.

V Trnave dňa 26.2.2019 – spomienky „pozbieral“ a zápis vykonal

Igor Naništa