Akcia Čutorák

Akcie sa zúčastnili členovia MKCK a priaznivci: M. Babišík, M.Šuga, Ľ. a E. Kraicoví, J. Golier, J. Baránek, J. Ščibravý, M. Modrovský, I. Málik so zaťom a vnučkou, M. Kolonová, A. Čičmanová …

Je sobota, 23.3.2019 a je krásne, slnečné ráno. Každý má svoje plány ako tento pekný deň prežiť. Jedni idú do svojich záhrad, iní na bicykel, my prijímame pozvanie trampskej osady Stratená stopa hľadať stopu svojho kamaráta Čutoru a popri tom hľadať  stopy aj iných našich spoločných kamarátov.

Na Jahodníku, pri reštaurácii u Slona sa stretáva opäť pekný počet turistov, tak ako po minulé roky. Na dnešný, už desiaty ročník pripravili organizátori dve trasy na túlanie sa a hľadanej onej, už povestnej stratenej stopy.

Prvá trasa (dlhšia) smerovala z Jahodníka cez Červené (Gazáre) ku kaplnke nad krížovou cestou. Ďalej potom cez Varták pod Zavesenú, cez Tisové ku rekreačnému stredisku Záruby. Odtiaľ cez Boháčkovú na Hanákovú lúku až ku Cerníkovej rampe a ďalej po zelenej značke ku Čertovmu žľabu.

Druhá trasa (kratšia) smerovala z Jahodníka cez jaskyňu Driny a Vlčiareň do Čertovho žľabu (Lotršatne).

Obe skupiny turistov sa na Rafovej (v Čertovom žľabe) mali stretnúť okolo 12. hodine.

Táto hromada turistických názvov priemernému znalcovi Malokarpatskej turistiky pravdepodobne nič nehovorí, ale túlaví trampi sa po týchto cestičkách veľakrát prechádzali.

Naša skupinka sa krátko po 10. hodine pod vedením skúseného trampa vydáva na trasu. Hneď za Jahodníkom sa dostávame na obrovskú lúku, ktorá sa tiahne ponad Smolenice. O chvíľu zabočíme do lesa a dostávame sa ku kaplnke Panne Márii Karmelskej, ku ktorej vedie od dediny krížová cesta. Je tu vidieť, že jar už nezadržateľne ohlasuje svoj príchod, lebo každé slnečnejšie miesto je zakvitnuté fialkami a inými, skorými, jarnými kvietkami. Medzi tieto patrí aj medvedí cesnak, ktorého si samozrejme aj dostatok nazbierame.

Ďalšia naša trasa sa nesie v znamení túlania mimo akejkoľvek známej cestičky po jarnom Malokarpatskom lese. Po chvíli prichádzame k trampskej útulni Pod Zavesenou, jaskyňu Driny míňame po ľavej ruke a čoskoro sme už pri rekreačnom stredisku Záruby.

Naše túlanie odtiaľto pokračuje po časti Pod Veterlínom. Dostávame sa na zvážnicu, ktorá nás dovedie na Rázcestie nad Vlčiarňou. Po zelenej značke prichádzame onedlho do Čertovho žľabu. Tu vládne tá pravá atmosféra, aká ku Čutoráku neodmysliteľne patrí: roklina Čertovho žľabu je plná turistov, trampská kapela tu hrá hity, ktoré si oddávna títo túlaví chlapci na svojich vandrovkách spievali, opekajú sa tu rôzne salámové dobroty, organizátori ponúkajú neskutočne dobrý omastený chlieb s cibuľou – no proste idyla.

Stretávajú sa tu známi, ktorí sa dlho nevideli, každý si má čo povedať. Po minúte ticha venovanej pamiatke zosnulého Mira Čutoru sa pomaly presúvame do cieľa dnešnej akcie – na Jahodník. Už sa netúlame, ale ideme pekne po zelenej značke.

Na Jahodníku je opäť klasická trampská oslava. Kapely, teraz už dve, vyhrávajú trampské hity, Reštaurácia U Slona ponúka svoje dobroty a my konštatujeme, že sme opäť prežili pekný deň s dobrými kamarátmi, ktorých rovnaká turisticky-túlavo naladená krvná skupina dala opäť dohromady. Dohromady tu v lone prebúdzajúcej sa Malokarpatskej prírody, v ktorej to túlanie jednoducho nemá chybu.

Dovidenia nabudúce.

Ľuboš Kraic