Akcia Detská tour Petra Sagana

Sagan Tour v Trnave

29.6.2019

Deň pred hlavným pretekom Majstrovstiev SR a ČR v cestnej cyklistike dostali šancu ukázať svoje schopnosti najmladší adepti cyklistiky. A dobrovoľníci z nášho cykloklubu boli pri tom. Prvá skupina pomáhala v piatok poobede vyznačiť trať a zabezpečiť dojazd v Sade A. Bernoláka. V sobotu bolo práce ešte o trochu viac a tiež počet dobrovoľníkov narástol na 13. Dnes budeme najskôr pracovať ako traťoví komisári a potom pomôžeme upratať trať. Práca na celý deň.

Ráno meškám. Vyrazil som z domu síce včas, ale neuvedomil som si, že Trnava je dnes zakázané mesto. Budú sa jazdiť preteky juniorov a tak už od Dechtíc sú všetky križovatky obsadené hliadkami polície. Už dlho som sa necítil tak bezpečne. V Špačinciach nás dokonca odkláňajú z cesty a smerujú na lokálne (našťastie) asfaltky smerom na Oravné. Stratím kopu času a keď nakoniec nemôžem ani zaparkovať na vybranom mieste, meškanie narastá. Našťastie ešte je dosť času a prichádzam v norme. Aj tričko sa mi ujde, krásne vypasované L-ko, vyniká v ňom moja bezchybná postava.

Máme dosť času prezrieť si trať, je pekná, ale na pár miestach aj náročná. Jeden výšľap pod hradby by som asi ani nedal, tam to bude aj o technike. Ale už sa musíme rozdeliť na stanoviská, najviac ľudí bude treba na zabezpečenie pešej zóny, tam je najväčšie riziko kolízie s pretekármi. Je to aj najnevďačnejšie miesto a tiež najteplejšie. V dnešnom horúcom dní tu bude poriadna spara. To u nás pod stromami to celkom ujde.

A už sa štartuje, kategórií je veľa, detí tiež, treba všetko stihnúť. Najmilšie sú prvé kategórie najmenších účastníkov. Maličké deti majú problém zvládnuť aj tie najmenšie stúpania, ale snažia sa. O to viac mi nejde do hlavy prístup niektorých rodičov, ktorí sú schopní bežať celý čas okolo trate a revať na svojho potomka pokyny. Akoby sa išlo o titul majstra sveta a doživotnú rentu. Pritom nejde o nič, deti by sa mali baviť a mať radosť z pohybu. Ale meno Sagan v názve súťaže je asi pre niektorých priveľkým lákadlom.

Ako sa zvyšuje vek účastníkov, rastú aj výkony súťažiacich, na mnohých je vidieť, že trénujú v kluboch. Proti nim nemajú deti z ulice šancu. Tam sa už vážne preteká. Víťazka kategórie starších žiačok jazdí od začiatku svoje preteky, nikto sa jej ani len nepriblíži a svoj náskok zvyšuje až do cieľa.  U starších žiakov je spočiatku v čele skupina, ktorá sa nakoniec trhá a víťaz sa so súpermi doslova pohrá. Aj výbavu už má profesionálnu, rozdiely sú viditeľné na prvý pohľad. Preteky ukončí doplnková súťaž rodičov, škrekľúni ale neštartujú.

Je dojazdené, chystáme sa začať upratovať trať. Volajú nás ale do priestoru cieľa – blíži sa hviezdna návšteva. Peter Sagan pred chvíľou prišiel do Trnavy a prišiel odmeniť víťazov. Až teraz nastáva naozajstná tlačenica. Každý sa chce k nemu priblížiť, odfotiť, získať podpis. Niekoľko dresov a prilieb sa už nikdy nedostane do prevádzky, zostanú navždy odložené ako spomienka na tento deň. Po chvíli sa do trmy-vrmy primieša aj starší z bratov, Juraj, o neho je ale záujem oveľa menší. Veď si to stihne vynahradiť zajtra. A neviem či ten enormný záujem fanúšikov je až tak príjemný. Ale Peter to zvláda perfektne, ku každému je rovnako príjemný, rovnaký, ako sme ho poznali z televízie, len tu je to naživo. Na záver sa ešte obidvaja bratia odfotia s deťmi z Cyklistickej akadémie Petra Sagana, ktoré trpezlivo čakajú nastúpené na tento okamžik a ošiaľ sa končí – Petra odprevádzajú preč z priestoru, má ešte ďalšie povinnosti, Juraj sa vytratí sám a my môžeme začať upratovať. Tiež to ešte bude chvíľu trvať.

Potom si ešte doprajeme krátku odmenu na terase na pešej zóne, akciu treba predsa ukončiť. Na slovko sa pri nás pristaví aj Peter Zánický, prvý Petrov tréner a riaditeľ súťaže. Všetci sme spokojní, že dnešný deň dopadol dobre, až na drobné odreniny neboli žiadne väčšie problémy a deti (aj my) sa mohli stretnúť osobne so svojim idolom. Ďalší fajn deň, aj keď sme bicykle dnes príliš nepoužili.

Na záver sa musím poďakovať členom a sympatizantom nášho klubu (samozrejme hlavne dievčatám), ktorí vo svojom voľnom čase pomáhali vo farbách Malokarpatského cykloklubu zabezpečiť túto peknú akciu: M. Šuga, M. Novák, I. Matkovčík, J. Michalcová, M. Farkašovská, D. Fáziková, S. Molnárová, M. Liška, P. Herceg, E. Antalová, J. Antal, J. Michalec, V. Naď, M. Naništa, I. Naništa, S. Bejdová a J.Golier.