Lazy p.Makytov – Čertov

Akcia Javorníky 7.6.2009

Táto akcia bola na základe neistoty z predpovedi počasia presunutá zo soboty 6.6. na nedeľu 7.6. čo spôsobilo váhavosť členov MKCK na jej účasti. Nakoniec sa nás pri púchovskom Lidli stretlo 7cyklistov (tiek), ktorí sa dostavili na autách. Lubo Kraic s manželkou Emíliou, Paľo Herceg s Ankou Novákovou a Jožom Michalcom a Táňa Ilavská s mamou Božkou. Táňa mala namontovaný nový nosič na bicykle a skúšala, či to nosič vydrží.

Po vyložení bicyklov z áut, sme sa vydali na cestu smerom na Lazy pod Makytou. Pretože bola nedeľa, premávka bola pokojná, áut len pomenej. V dedinke Záriečie sme sa zastavili v miestnej krčme, kde nás ochotná hostinská, hoci sa pripravovala na nedeľnú akciu, pohostila dobrou kávičkou a pivkom. Ďalej sme pokračovali pokojnou cestou cez Panštinu až do Čertova. Tu sme sa nachvíľku zastavili nabrať tekutých síl, pretože nás čakalo 6-kilometrové stúpanie na hrebeň Javorníkov na chatu Kohútka. Počasie sa rysovalo vcelku pekné, tak stúpanie prerušovali zastávky na fotenie, alebo kochanie sa okolitým krajom.

Na Kohútku sme dorazili okolo obeda, tak sme ochutnali miestne špeciality, z ktorých dominovali čučoriedkové (borůvkové) parené buchty. Pretože sme stolovali na vonkajšej terase, k chuti do jedla prispeli aj nádherné výhľady po okolitých hrebeňoch, ktorými sme sa kochali priamo od obedového stola.

Po dobrom obede sme sa vydali na cestu po Javorníckom hrebeni smerom na Malý Javorník. Hoci bola trasa miestami dosť členitá, na kráse danej cesty to nič neubralo. Bol pekný čas a krásne scenérie lesa sa striedali s peknými výhľadmi do ďaleka, až po Beskydy.

Tesne pred Malým Javorníkom nás miestna cyklocesta pozvoľným klesaním doviedla až do Papradnianskej doliny, k hotelu Podjavorník. Pred ním bola malá reštaurácia, ako stvorená pre cyklistov. To bol práve ten správny čas na kávičku. Dali sme si viedenskú.

Potom to bola už paráda, pretože ďalšia cesta pokračovala jemným klesaním po Papradnianskej doline až do dedinky Jasenica. Cestu do Udiče a tým aj k Nosickej priehrade sme si skrátili cez krátke stúpanie na malý hrebeň. Nebolo to nič mimoriadne, ale skratka to bola podstatná a naviac sme sa vyhli premávke na hlavnej ceste.

Ďalej sme šli okolo samotnej priehrady až do Púchova, tu sme svoju cestu zase pri miestnom Lidli zakončili.

Boli sme veľmi spokojní, prešli sme cca 70 kilometrov, počasie bolo slnečné, Javorníky prekrásne.

Dokonca aj krst Táninho auto nosiča na bicykle dopadol dobre.

Takže v dobrej nálade sa tešíme na ďalšie cyklistické potulky po prírode.

Ľuboš Kraic