Okolo Tatier 2009

Akcia Okolo Tatier (42.ročník) 28. – 30.5.2009

Účastníci: Golier Juraj+1, Vrábel Palo, Fáziková Danka, Škoda Palo, Lavor Kamil, Trnka František + 1( Lukáš Novosad ), Stríž, Slaný.

Priebeh: 28. mája 2009 sa vybralo 8 členov MKCK + 2 na cykloakciu Okolo Tatier. Zvolili sme variantu dovoz autami do L.Mikuláša resp. Kvačian na troch autách.

1. Kvačany: Stríž, Slaný

2. L.Mikuláš.: Golier Juraj, Vrábel Palo + 1

3. L.Mikuláš.: Fáziková Danka, Škoda Palo, Lavor Kamil, Trnka František + 1( Lukáš Novosad ).

Po príchode do L.M. cca okolo 12 hod sa vydávame na cestu z L. Mikuláša cez Matiašovce, Huty a Zuberec do Nižnej na Orave. Počasie je ešte dobré, polooblačno, teplota cca 16-18°C. Prvú zastávku sme si urobili na salaši pri Liptovskej Sielnici. Po cesnakovej polievke, držkovej resp. bryndzových haluškách sa vydávame ďalej smer Huty. Po namáhavom stúpaní cez Roháče a po zjazde sa v Zuberci stretávame so zvyškom našej výpravy t.j. Ondrom Strížom a Ľ. Slaným. Po jednom dvoch pivách sa vydávame spolu do cieľa Nižná na Orave. Po registrácii sme sa ubytovali tradične v lesníckom internáte v Tvrdošíne. Počasie bolo prijateľné pršať začalo až večer okolo 21 hod.

Ráno 29.mája po prebudení neprší. Predseda Cykloklubu Nižná Miloš Kuboš pozdravil takmer osemstovku cyklistov a poprial im všetko najlepšie, aby tie kilometre ubehli čím skôr a v plnom zdraví. Ale hneď po štarte začalo pršať a prehánky nás sprevádzali počas celej cesty. Novinka na 42. ročníku bolo občerstvenie zadarmo na salaši v Poľsku pred Zakopaným. Bolo to milé prekvapenie, ktoré čakalo na cyklistov tohto ročníka na salaši, kde ich privítala folklórna ľudová muzika z Witova. Ochutnávka syrových výrobkov z ovčieho mlieka – oštiepky, ovčí syr, korbáčiky, žinčica – prebehla k veľkej spokojnosti všetkých.

Ďaľšou zastávkou bolo Zakopané, ale začalo pršať a tak sa v pršiplášťoch vydávame znova na cestu. Na najvyššom bode stúpania zo Zakopaného bola teplota len +3,6 °C.

Počasie na 42. ročníku Okolo Tatier sa nevydarilo, dážď, sneh resp. krúpy nás sprevádzali až do Tatranskej Lomnice. Perlička nás čakala v Tatranských Matliaroch, kde nám príslušníci policajného zboru zisťovali obsah alkoholu ľudovo povedané niektorí cyklisti fúkali, a potom v cieli nás organizátori privítali poldecákom vodky a gulášom.

Z dôvodu chladného a sychravého počasia sme sa rozhodli v sobotu odísť domov. Ráno po prebudení sme nasadli na bicykle a vydali sme sa do L.M. Prestávku na Štrbskom plese kde v noci z 29. na 30.mája napadol sneh cca 2-3 cm, sme využili na doplnenie zásob jedla a tekutín. Asi o 19:00 sme dorazili domov.

Na 42. ročníku Okolo Tatier sa počasie nevydarilo, ale zvládli sme to bez väčšej ujmy na zdraví a už sa teším na ďalší ročník v nádeji, že bude lepšie počasie.

Zapísal: Kamil Lavor