Nitrianske Rudno

Akcia sa konala 8.8.2009

Ďalšou akciou v poradí bola dlho očakávaná akcia Čičmany. Zišlo sa nás 8 ľudí: Pavol Škoda, Danka Fáziková, Marek Novák, Ľubo Kraic s manželkou, Božka Ilavská, Helenka Gurinová a Jožko Michalec.

V tomto krásnom dni si navzájom podali ruky: krásna krajina, ideálne cyklistické počasie a samozrejme cykloturistika a vytvorili nezabudnuteľné predstavenie pre (ako už zvyčajne) dobrú partiu cyklistov.

Ráno o 7:37 sme vyrazili vlakom z TT do PD. Cestou sa postupne pridali Božka s Helenkou a Danka. Cesta ubiehala pomaly, všetci sme boli plní očakávania. Nakoniec prišla konečná stanica – Prievidza.

Vyložili sme bicykle, doplnili tekutiny a vyrazili sme smerom na Bojnice. V Bojniciach sme pozreli zámok, dali spoločné foto a pokračovali ďalej po trase.

Za Bojnicami začali prvé kopce. V Šutovciach sa k nám pripojil Jožko Michalec, ktorý prenocoval v kempingu na Nitrianskom Rudne. Cesta ubiehala už rýchlejšie ako vo vlaku. Všetci sme si vychutnávali okolitú krajinu a prírodu, ktorá každého očarila. Aby sme stále len nešliapali do pedálov, na rázcestí zvanom Klin, kde sa rozdeľujú cesty na Valašskú Belú a Zliechov, sme si dali menšiu pauzu v miestnom Country salóne. Sedelo sa prijemne, ale čakal nás ešte jeden nepríjemný kopec, ktorý preveril každého, akú ma kondičku. Museli sme sa pohnúť, ak aj keď niektoré nápoje boli studené, ale zvládlo to aj hrdlo, tak bolo všetko v poriadku. Na vrchole stúpania zo Zliechovskej doliny nás čakala krásna odmena – okolitá scenéria Strážovských vrchov na čele s dominantou okolia – Strážova. Chvíľu sme sa vydýchali a pokochali pasúcimi sa ovečkami. Nasledoval ešte jeden miernejší kopec pred Čičmanmi. Po 2 km kopci nás čakal nádherný zjazd do Čičmian, kde sme sa potom posilnili haluškami a miestnou špecialitou. Posilnení a plní síl sme si prešli celú dedinu a pokochali sa miestnou ľudovou architektúrou. Ešte jeden 2 km kopec a potom už len zjazd vyše 20 km do Ilavy, ktorý bol ako odmena za vyšliapané kopce. Z Ilavy sme to potiahli do neďalekej Trenčianskej Teplej. A odtiaľ už vlakom každý domov.

Ostali nám krásne spomienky na cestu. Veď to vidieť aj na našich tvárach.

Tak Čičmany dovidenia o rok.

Pavol Škoda