Luhačovice

Akcia sa konala 26.7.2009

Túto akciu sprevádzala neistota z vývoja počasia, ktorého predpoveď na sobotu bola sčasti neprívetivá, čo sa aj splnilo nočným a ranným sobotným dažďom, takže padlo rozhodnutie preložiť termín akcie o jeden deň, čiže na nedeľu.

Zišlo sa nás celkovo sedem cyklistov. Päť išlo po plánovanej trase: Ľuboš a Emília Kraicoví, Jozef Michalec, Juraj Poláček a pani Jitka z Ružindola a dve cyklistky, ktoré išli po trase, ale v opačnom smere: Božka Ilavská a Helena Gurinová.

Krajina, ktorou sa prechádzalo, bola takmer celou cestou veľmi malebná s peknými výhľadmi po okolí, s krásnymi smrekovými lesmi, ospalými dedinkami s ospalou automobilovou dopravou a hlavne s jemným vetríkom fúkajúcim do chrbta. Hoci bolo na škodu, že len tak málo cyklistov sa rozhodlo navštíviť tento kraj, na druhej strane tento počet ľudí sa vedel vždy rýchlo dohodnúť kadiaľ ďalej, lebo to bola výborná partia.

Nedeľný ranný vlak nás doviezol do Trenčianskej Teplej. Odtiaľ sme vyrazili hneď mimo hlavné cesty a cyklocestou popri kanáli sme sa dostali až na výpadovku na Horné Srnie. Cesta cez Vlársky priesmyk až po Brumov-Bylnice bola pokojná, takmer bez áut. Tu sme odbočili smerom na Slavičín. Tu sa začala cesta vlniť, čo nás nútilo trochu pritlačiť do pedálov. Ale odmenou bol vždy krásny výhľad a následný zjazd. Takto sa to striedalo až do konca etapy. V Slavičíne sme sa trochu občerstvili a smerovali sme už na samotné Luhačovice. Tu sme si najprv prezreli priehradnú nádrž, okolo ktorej je pekná cyklocesta. Okolie bolo také pekné, že sme sa tu rozhodli naobedovať. Po prezretí kúpeľného areálu sme pokračovali smerom na Bojkovice. Tu sme si chceli pozrieť miestny zámok, ale bol v rekonštrukcii. Tak snáď až o rok. Cesta neustále krásnou krajinou nás cez dedinku Komňu doviedla až pred Lopeník. V motoreste Nový Dvůr sme si trochu „odpočinuli“ a nasledoval posledný stupák na Troják.

Na Troják z opačnej trasy prišli aj Božka s Helenou, ale o mnoho skôr, ako my a keďže čas čakania na stretnutie s nami by bol pridlhý, rozhodli sa obrátiť a pokračovať smer Piešťany. Z Trojáka nás už čakal len zjazd. V Březovej sme sa zastavili a akciu patrične „zhodnotili“. Do Nového Mesta nad Váhom to bola už len odpočinková jazda, pri ktorej sme mohli stráviť všetky tie pekné momenty, ktoré každý osobne počas dňa prežíval.

Príroda nás tento krát obdarila veľmi štedro, k čomu prispela aj cyklistická teplota okolo 25°C a spomínaný priaznivý vietor. Nič na tom nezmenil ani fakt, že vlak do Trnavy nám išiel až okolo deviatej večer a domov sme sa dostali už pomerne za tmy.

Takže akciu samotnú, výber trasy a partiu hodnotíme na „výbornú“,

Ľuboš Kraic a Božka Ilavská