Lednicko – Valdický areál

Akcia sa začínala na železničnej stanici v Kútoch. Dopravili sme sa sem rôznym spôsobom: jedni vlakom, druhí autami. Počasie sa po mohutných dažďoch už umúdrilo a ukázalo svoju krajšiu tvár. Celkovo sa nás stretlo 17 cyklistov (tiek). Tento krát sa k nám pridali aj dvaja cyklisti a dve cyklistky až od Zlína.

Po ustrojení bicyklov a obligátnom fotení sme sa vydali na cestu smer Lanžhot a Břeclav. Za Břeclavou sme zišli z hlavnej cesty a začali sme po pekných cyklocestách spoznávať krásy lednicko-valtického areálu. Šli sme po tzv. Lichtenštajnskej ceste, kde na nás čakali pozoruhodné historické stavby, ktoré si tu príslušníci Lichtenštajnského rodu postavili pre svoju zábavu, ktoré používali na svoje radovánky. Pretože sa tieto stavby zachovali dodnes, užívame si pohľad na ich krásu aj my, dnešní cyklisti. A to všetko je postavené v bezmála rovinatom a lesnatom teréne. Všetky historické objekty sú pospájané peknými cyklocestami. Čo viac si môže cyklistova duša priať. Ešte pekné počasie. A to sme mali tiež. Tak že hor sa dopredu.

Ako prvý skvost sa objavil Janov hrad. Postavený ako romantická napodobnenina zrúcaniny starého hradu. Cyklistov tu bolo neúrekom, pekné počasie nevylákalo len nás. Pofotíme a pokračujeme ďalej. Prichádzame do Ledníc. Krásu tamojšieho zámku a jeho záhrad netreba ani opisovať. Po krátkej prehliadke tohto miesta a malého žltého občerstvenia pokračujeme ďalej smerom na Lednické rybníky. Tu pri nich navštevujeme hneď dva skvosty: Rybničný zámok a Apolónov chrám, ktorý trochu pripomínal staré grécke stĺpové stavby. Za nimi nás čakal krásny poloblúkový stĺpový Chrám troch grácií. So súsoším troch grácií vpredu. Postavený ako reprezentačné sídlo trom antickým bohyniam Athéne, Afrodite a Artemis. Po krátkej zastávke pokračujeme po lesnej cestičke ďalej. Po pravej ruke míňame nevšednú kaplnku zasvätenú sv. Hubertovi. A potom už vyvaľujeme oči na to, čo sa objaví pred nami. Je to napodobnenina víťazného oblúku zo starovekého Ríma. Ale kde sa to tu vzalo v tomto lese? No, je to úžasné. Ohromná stavba nesie názov: Randez-vous. Je to vlastne chrám zasvätený bohyni lovu, Diane. Keď sa nám všetkým udivené ústa zavrú, pokračujeme ďalej. Krásna orechová aleja nás dovedie do Valtíc. Tie sú známe tiež prekrásnym zámkom, ale ten sme už viackrát navštívili na predošlých „moravských cykloakciách“, tak volíme krátky odpočinok v miestnej reštaurácii na už pomerne neskorý obed.

S plnými žalúdkami pokračujeme ďalej po staviteľských stopách Lichtenštajnovcov. Ale tento krát sa musíme vyštverať nad mesto ku Kolonáde na Rajstne. Pohľad na ňu nám vyrazí aj posledné zvyšky dychu, ktoré nám zostali po prudkom stúpaní z mesta. Je to prekrásna stavba pripomínajúca Gloriettu vo Viedenskom Schönbrunne. Pohľad na ňu ako aj pohľad na mesto pod nami, je spravodlivou odmenou za vynaložené úsilie. Ďalšia cesta ide síce cez malý „hup“, ale nastúpanú výšku strácame len pomaly, takže máme stále výhľady po okolí. Obdivujeme okolité vinice, ktorými je tento kraj tak známy. Cyklocesta nás pomaly dovedie na posledné zastavenie našej cesty, na zámoček v Pohansku. Tu je možné aj obdivovať starobylé vykopávky a rekonštrukcie obydlí našich prapredkov z čias Veľkej Moravy. Pri orosenom pohári obdivujeme ešte vonkajšiu krásu tamojšieho zámku. Tu sa s nami rozlúčia cyklisti, ktorí potrebujú stihnúť vlak. My ostatní pokračujeme turistickým tempom cez Lanžhot do Kútov.

Cyklakcia je ukončená. Na tachometri máme 83 km. Pri poslednom občerstvení zhodnocujeme akciu, vstrebávame nadobudnuté dojmy, ale na to bude treba dlhší čas, lebo tých dojmov, čo nám táto tzv. „záhrada Európy“ poskytla, bolo veľmi veľa…

Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa akcie zúčastnili za príjemnú spoločnosť a verím, že si odniesli so sebou pekné spomienky.

A nakoniec chcem poďakovať aj cyklistike samotnej, že nám umožňuje týmto spôsobom zažiť takéto pekné chvíle.

Ľuboš Kraic