Pieniny

Ďalšia plánovaná pešo/cyklo turistika je už za nami, v dňoch 11.09. – 15.09.2009 sa 16 turistov (z toho 10 žien) zišlo večer v chatovej osade Goralský dvor v Haligovciach, 3 km od Červeného Kláštora, najvýznamnejšieho turistického strediska Zamaguria.

Na druhý deň ráno za pekného, slnečného počasia sme sa celá skupina rozhodli pre turistický výlet Prielomom Dunajca, ktorý patrí k najkrajším na Slovensku. Vychádza z Červeného Kláštora až po ústie Lesníckeho potoka, a po pravom brehu meandrujúceho Dunajca sme šliapali po červeno značenom chodníku tzv. Pieninskou cestou, občas sme zakývali a pozdravili sa s pltníkmi a turistami na pltiach, obdivovali sme vysoké a strmé skalné bralá a asi 2 km pred poľským kúpeľným mestečkom Szczawnicou nás poľský pltník previezol na druhý breh Dunajca, kde začínal modro značený turistický chodník.

To už bola trochu náročnejšia turistika, ale to prevýšenie (až na 982 m) stálo za to, tie nádherné výhľady, najmä z vyhliadkovej skaly Sokolica (747 m) na meandrujúci Dunajec, ktorý sa až neskutočne kľukatí celým Prielomom a vytvára úžasnú scenériu prírodnej rezervácie Pienin.

Zo Sokolice sme zase spadli do sedla, aby sme potom vystúpili na najvyšší bod dnešnej túry – Tri koruny (982 m), opäť neopakovateľné vyhliadky na celý kraj. Nasledoval príjemný zostup dolu do Červeného Kláštora a do Goralského dvora, kde nás už čakal objednaný pečený baran a živá hudba. To sme si objednali spolu s výletníkmi z východného Slovenska. Ich dievčatá nám dali riadnu lekciu z tanca a zábavy až do druhej ráno.

A tak na druhý deň sme volili ľahšiu túru – splav Dunajca na pltiach takmer do Lesnice, to bol veľmi silný zážitok, potom sme šli na pešo do Szczawnice, nasledovala prehliadka mesta, späť do Lesnice, kde sme už mali zjednané bicykle, k nim sme vyfasovali predpotopné čierne prilby , čo nás teda riadne rozveselilo (vyzerali sme ako nemeckí vojaci) a keď sme si o trochu neskôr natiahli ešte aj pršiplášte (trochu nám zapršalo na záver), tak nám turisti, ktorých sme na chodníku vedľa Dunajca stretali, naľakane uskakovali do priekopy.

Takže sme mali turistiku pešiu, aj sme splavovali a na záver cyklo jazdu až na chaty, kde sme bicykle odovzdali vedúcemu. Večer sme spoločne ukončili vínom a spevom pri gitare.

Tretí deň (znovu pekné počasie) sme ráno vyrazili na pešiu túru do V. Lipníka a odtiaľ po červenej značke cez hrebeň Spišskej Magury (Veterný vrch 1112 m) do kúpeľov Vyšné Ružbachy. Cestou sme nazbierali plné tašky dubákov, kozákov a kuriatok, z ktorých nám kuchárky ďalšie ráno urobili chutnú praženicu.

Po raňajkách sme sa rozlúčili s domácimi, niektorí sme ešte cestou domov navštívili Zakopané – kúpiť darčeky pre najbližších a večer sme už všetci boli doma.

Paľo Herceg